Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Нямам идея от къде са ги измислили тези 1300 вата.Ама това вече е променено с новата наредба и колегата ти е отговорил. Иначе гледам там все още масово се продават контакти без заземителни пластини и то не само техни а Шнайдер, Симон, Легранд ...
Че тепам тоя, който продава не Шуко контакти. Дори в жилищата от 70-те години в България и в старите къщи с калпавите инсталации, дека ги нареждам контактите са Шуко. А наредбите в Русия не ми се занимава да ги чета, но очевидно и те са пълни с недомислици. Тия 1,3kW, че някакви изисквания неизвестни за зануляването...
Двупроводни инсталации се правят в България към вече съществуващи понеже е по-евтино или няма заземител по началному. Но това не означава, че не трябва да се сложи Шуко контакт със заземителни пластини или не може да се занули. Трипроводната дава допълнителна сигурност, но какво да се прави - навремето и конзолките са били картон с пропит със смола, както и тръбите. Нека се придържаме към нашата кочинка, какво правят в чужбинско и какви са наредбите - те не са за нас.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Че тепам тоя, който продава не Шуко контакти. Дори в жилищата от 70-те години в България и в старите къщи с калпавите инсталации, дека ги нареждам контактите са Шуко. ..
Ми тепай си ги де. В предния пост съм ти дал достатъчно такива магазини продаващи контакти примерно на Шнайдер дето не са шуко. :-D
Пък за къщите от 70-те дето били само с контакти Шуко ще има да вземаш. :lol:
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ми тепай си ги де. В предния пост съм ти дал достатъчно такива магазини продаващи контакти примерно на Шнайдер дето не са шуко. Пък за къщите от 70-те дето били само с контакти Шуко ще има да вземаш.
Казвам, че съм виждал бая стари жилища със също толкова стари Шуко контакти на по над 20години. Виждал съм и от тия плоските в някои жилища, където спокойно можеш да бръкнеш и то при позната. Съветвах я веднага да го маха, защото някой без да иска при леко изваден щепсел ще пипне и замина. Всъщност и тия разклонители от 1 контакт към 3(адаптери), дето са от левчето са също толкова плоски и това може да се случи при тях. То за това EUROPLUG го направиха само върха метален, останалите 2/3 - пластмаса. За да не може да е хем изваден, хем да контактува в контакта. Не виждам обаче защо да не се слагат Шуко контакти. Никога не съм слагал или търсил такива.
jekasus - майстор
hidrazin написа:
Кухнята им беше такава - варено, готвено и печено във фурна. Може да е парадоксално за нас, но те не бяха виждали пържено кюфте например. Нашите ги учеха как се правят.
Много ти куца информацията :-D
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Всъщност и тия разклонители от 1 контакт към 3(адаптери), дето са от левчето са също толкова плоски и това може да се случи при тях. То за това EUROPLUG го направиха само върха метален, останалите 2/3 - пластмаса. За да не може да е хем изваден, хем да контактува в контакта.
Това за EUROPLUG етака, макар да не е 2/3 пластмасата. Има и други неща специално за тия разклонителчета 3-ка. Предполагам говориш за подобни?

Изображение

При тях има и някои други особености. Открийте разликата. :cool:

Изображение
Много ти куца информацията :-D
[-X От първа ръка в периода 81-85 в бившия Ленинград и Москва. Знам че сега всичко е различно. Те тогава и безалкохолни нямаха. Квас от цистерните на камион, кефир, автоматите по улицата с 1 и 5 копейки и някаква крушова вода, дето ти я слагаха на масата в ресторанта безплатно в една кана. Тук-там имаше и нектар, ако го смятаме за безалкохолно де. Доста неща помня. :-D
Автомат газированной воды
Чашата се ползваше от всички и никой не я крадеше. :-D
jekasus - майстор
Наблягал си на водка май там :-D че не си кусал котлеты по-московски и не си пил Саяны, Байкал, Крем-соду и т.н.
Мръднахме от темата де :-D
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Автомат газированной воды
Чашата се ползваше от всички и никой не я крадеше. :-D
Чашите са отдясно на машината над кошчето.
Или за друга машина става въпрос?
hidrazin - майстор
За същата машина става въпрос. Тогава нямаше такива пластмасови чаши. Чашата беше стъклена и се ползваше от всички. Там в дясна та страна на прозорчето се вижда "устройството" за измиване на чашата. По-скоро - изплакване. Взимаш чашата. Обръщаш я и я слагаш в дясната страна на прозорчето. Изплакваш я. Обръщаш я нормално и я слагаш в лявата страна на прозорчето. Пискаш копейка и натискаш копчето. Пиеш газирана вода. Пускаш три копейки и пиеш газирана вода с някакъв сироп. Оставяш чашата за следващия и продължаваш.
Това с пластмасовите чаши е направено сега . Тази машина е работеща и сега, но в музей.
Наблягал си на водка май там :-D че не си кусал котлеты по-московски и не си пил Саяны, Байкал, Крем-соду и т.н.
Саяната си беше жива лимонада. Другите в интерес на истината не ги помня пък и съм ходил няколко пъти и общо около няколко месеца. Помня обаче че носихме Фанта. Различни видове от тая в еднолитровите стъклени бутилки за натам. Голяма гъзария беше. Тогава нямаха нищо подобно. Котлети и шишлаки - да ама на една дача в едно село в тайгата, печени на огън, не на електрическа скара. И руска баня с "басйн" в двора направен от дървени трупи. От банята - в басейна. Тогава разбрах какво значи да ти спре сърцето и да се чудиш дали ще тръгне пак. :lol:

И за да е в тон с темата - за толкова време там не видях нито една електрическа скара в квартирите. Мислех че може да съм забравил и се консултирах с майка. Тя изкара там 4-5 години и потвърди - нямало е такова нещо като електрически скари. В ресторантите вероятно е имало. В някакъв кавказки ресторант ядох купаты съхранявани в развален хладилник. :shock: Няма как да го забравя. Голям скандал беше! :lol:
Купаты
P.S. дано автора на темата не се сърди, че я оцвъкахме толкова. :cry:
MIRO_073 - майстор
Вие от въпроса как да се заземи една скара го направихте на .... :mrgreen:
bridge - специалист
fikata написа:
Изображение
Скарата е вече щастливо заземена. :prayer:

Изображение

Изображение

Изображение