Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
не си се престарал !

Един лев спестен днес, ще го дадеш десторно после :)
botseto - напреднал
Еми, шапка свалям - евала :) Не знам дали си се престарал, но определено си си решил проблемът отведнъж, без да се шегуваш. По-добре така, отколкото половинчато решение, което е 2 или 3 пъти по-евтино, защото ако не сработи вече си вътре, понеже ще трябва пак да стане както трябва. Но доколкото разбрах, при тебе проблемът е и по-различен, а и си на склон и се събира водата при тебе.
При мене почвата също си е чиста глина, но точно в тази част на двора на около 2 м дълбочина започва ивица от пясък и малко по-долу си е водата и чака перманентно дъждовна година, за да се покачи :)
Избата е малка - около 5 на 4 м, както се вижда на картинката - не е с целия обем на етажа и реално може да се стигне с копаене само до една от 4-те стени, а с много копаене и къртене - до 2 от стените (лявата и долната от картинката). Другото си е под къщата, следователно хидро отвън е немислимо. Ако е добре хидроизолирана отвътре, все си мисля, че и да се покачи нивото, все ще има на къде да иде и напорът няма да е чак толкова голям (пак казвам, не е постоянно нивото на водата). Зорът е да издържи няколко месеца (в най-лошия случай), докато подпочвената вода си спадне по естествен път.
Не съм много запознат, но влагата не би трябвало да се разпространява по бетон, както по хигроскопични материали - да започне да пълзи по 2 метра във височина, при условие, че досега не е , не ми звучи логично...

Прикачен файл

izba.jpg
izba.jpg (17.81 KиБ) Видяна 2573 пъти
chapara - майстор
Да, нещата са коренно различни :wink: , а решението си е твое. А това което е направил turbocharged е напълно правилно решение за неговия случай :wink:
Andri01 - майстор
Само дренаж и то по възможност под нивото на избата,оправя играта. Другото е загуба на пари и време.
botseto - напреднал
А как да се направи дренаж тогава конкретно в моя случай? Ако слизам под нивото на избата означава да си изкопая басейн :) защото нивото на водата си е горе долу на нивото на дъното на избата. Andri01 дай акъл :)
Andri01 - майстор
Което не става с пари,става с...много пари! :-) Не е невъзможно но е трудоемко и ПАРИемко. Започваш изкоп в най-ниската точка,от там правиш временно отводняване и копаеш вече на горе и отзад.Така "басейна" ще почти празен :).Ако ползваш от малките багерчета / май са с 15кг. кофа/ ще стане за 2 дена.И после почваш самия дренаж. Водата предполагам идва от към задната стена на къщата? Ако е така,дренажи ти трябва да обхване нея и страната от която идва водата. В ниската част на тази страна може да направиш дренажната шахта и да се ползва водата за поливане. Моята шахта е към 3м. ,а оттока и е на около 50см от повърхноста-да не прелива,щото е с циментирано дъно.
това е само идея,разбира се.Всичко се уточнява на място,за конкретния случай,прави се план на дренажа с дълбочините,разположение и т.н.
VLADO66 - майстор
Имал съм случай и да не може да се отводни,дори и не близо до река-дебита беше над 50 м3/ч и по тази причина фундамента на асансьора трябваше да го вдигнеме и стана с една спирка по-малко :lol:
botseto - напреднал
Andri01 написа:
Водата предполагам идва от към задната стена на къщата?
Водата идва отдолу, а не откъм стена - няма наклони, всичко в селото е равно поле :) Нали обичам да си рисувам - ето една по-отдалечена рисунка с разрез на къщата (гледано от юг, което май няма значение). Трудно е да се нарече "чертеж", понеже не е технически издърано, но мисля, че обрисува ситуацията... Когато годината е влажна и дъждовна, цялото ниво на подпочвените води в района се вдига, съответно става по високо от дъното на избата (виж стрелките). В момента от тавана (плочата на 1 етаж) до насипът с баластра има около 220 см. разстояние. В най големите дъждове водата се задържа на 10-15 см над баластрата. Това ми е ситуацията - Владо, Чапара и другите участници изказаха мнения, които звучат компетентно и обнадеждажащо. Ха сега като знаеш подробностите - обнадежди ме и ти или ме откажи :D

Прикачен файл

izba_hidroizolaciq3.jpg
Andri01 - майстор
Прав си. Аз бих пробвал при ниско ниво,когато не е валяло скоро,лятото например.При мене беше наистина определено по-малко водата ,но с дренажа се оправи.
П.С. Сега видях скицата. Наистина дереджето е по необичайно :). Но даже и така мисля,че дренаж ще оправи работата. Въпроса е обаче начина на работа. Знаеш ли от коя посока идва водата? Там трябва да се направи-напречно.И около поне на1м. в страни от основита на къщата.
botseto - напреднал
Значи пак този вариант отпада, защото 2 (че дори 3) от стените на избата са под къщата - едната е на 6 метра навътре под земята, другата е на 3 метра , третата а на 1 м (на предната схема се вижда). На къде е насочена подпочвената вода един - Господ знае. Когато извира, си личи че е отдолу нагоре вертикално, понеже не едно място (не знам дали не са две - като се дръпне водата още ще видя) има мъничко "вулканче" като къртичина... Бях описал не предните страници, мисля...

Тема "Проблем - в избата извира вода при по-дъждовни години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: