Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chapara - майстор
Ма кви са тия волтове, ватове и тем😁 подобни. Дреболии, как да не умреш🧐
Lisko - майстор
аз за градусите не разбрах:

Прикачен файл

osram.png
osram.png (148.5 KиБ) Видяна 630 пъти
MamaMy - майстор
Сигурно са целзиеви. Излъчването е долу на 36°
kozl - майстор
Като видях снимката на LED-а и първо си помислих, че поста не е по темата, но снимката с двата варианта крушки за 12 и 220V с еднакъв цокъл доказва, че фоерверките са възможни, така че поста се вмества в темата :-D
brum написа:
Ха, на тоя цокъл не съм виждал 220 волтова. Тая е някакъв уникат. По прнцип GU5.3 е с 12 волтови крушки, а тази дето си свалил е 220 волтова.
Аз отдавна поддържам осветление с 12V LED и халогени с такъв вид цокъл и задължително търся надписите за напрежението щото.... са пределно важни. Обаче моя случай е обратен на случая с koloman и при мен от сбъркана крушка нема фоерверки.
А като са толкова пределно важни поне аз считам, че трябва и да са пределно видни и добре подчертани, но..... уви.

Обаче това което пък аз все още не съм срещал е крушка на 12V за фасунга GU10.
Последна промяна от kozl на пон ное 20, 2023 8:58 am, променено общо 1 път.
ky-kyy - майстор
пон ное 20, 2023 7:39 amkozl написа:

Обаче това което пък аз все още не съм срещал е крушка на 12V за фасунга GU10.
Вярно ли? Попитай в първия магазин и ще срещнеш...

Едно време, се смеехме на напредналите държави, че викали ел. техник да им завинти крушката на полилея, ама сега май, май....Кофтито в цялата картинка е, че изпростяхме тотално, обаче сме мнооого далеч от тях по условия за живот и заплащане най-вече...
kozl - майстор
нед ное 19, 2023 9:19 pmchapara написа:
Ма кви са тия волтове, ватове и тем😁 подобни. Дреболии, как да не умреш🧐
Точно тъй - дреболии.

Прикачен файл:
Osram GU5-3.jpg
Osram GU5-3.jpg (18.97 KиБ) Видяна 574 пъти

Това личи на етекета на О-срам - а :wink:
Най важното се отличава на пръв поглед - по-маловажната дреболия е смотана в долния ляв ъгъл с дребен шрифт.
Даже имам спомени с подобни крушки, на които не можах да открия надпис за колко волта са и персонала не можа да отговори, а аз се отказах от покупка.
brum - майстор
Като гледаш цокъла по принцип няма проблем и не ти трябва да гледаш напрежението. GU10 са за 220 волта, GU5.3 са за 12 волта. По спомен и MR11/MR16 също са на 12 волта. Навремето четох и тъй беше умишлено - за да не се обърка някой и да тури 12 волта крушка на 220 волта.

Обаче сега като загледах на пазара изобилства от GU5.3 крушки на 220 волта. Явно не е било стандарт.
hidrazin - майстор
пон ное 20, 2023 8:24 ambrum написа:
Като гледаш цокъла по принцип няма проблем и не ти трябва да гледаш напрежението. GU10 са за 220 волта, GU5.3 са за 12 волта.
Няма такъв филм, няма и стандарт по въпроса.
Когато са измислени тези ламБи (преди 50-ина години) са се използвали основно за диапроектори, медицински цели, принтери... и са били халогенни.
Бързо навлизат и в осветлението - не като основно осветление а като такова подчертаващо някакъв детайл. Те и не стават за основно осветление поради малкия си ъгъл...
Да, първоначално бяха основно за ниско напрежение и им трябваха трансформатори (първоначално стандартни а по-късно и електронни).
Трябваха им и UV филтри заради излъчването и в ултравиолетовия спектър.
GU10 е измислен много по-късно и много прилича на цокъла за стартер на луминесцентните тръби. Разликата е в разстоянието 10мм срещу 13мм при стартерите.
Идеята е да не може да докоснеш иглите като при GU5.3 докато вадиш или слагаш ламБата.
Но пазара си търси своето. Масово се монтираха много осветителни тела (лунички) с ламБи GU5.3
С масовото навлизане на LED много хора решиха да си подменят ламБите в осветителните тела и то БЕЗ да сменят телата.
Изхвърлят старата халогенна ламБа и трансформатора и търсят заместител който директно да сложат - лампа на 230V с цокъл GU5.3
Иииии... ХОП, производителите отговарят на търсенето. Доста голяма пазарна ниша... :-D
Също както се появиха LED пури заместващи стандартните луминесцентните тръби.
Така че - гледайте ламБи за какво напрежение купувате...
:partyman:
P.S. Лятото ме викаха в един апартамент след ремонт - "гърмял" бушона на осветлението.
Оказа се че са си харесали ламБи по външен вид и разбира се на 12 волта... :-D В магазина казали "Дайте ми от тези едиколко си броя".
Подобно беше преди много години с лампите в асансьорите. Масово ги крадяха за в къщи. Години минаваха докато разберат че са на 42V
В един асансьор още виждам надпис с червена боя - "Не кради лампата. На 42 волта е."
Ама пак продължаваха с краденето защото не разбираха какво означава 42 волта. Важен е външния вид. :lol:
ky-kyy - майстор
Това с цокъла, не знам кой го е пуснал, ама не е вярно. С един и същ цокъл са 12 волтовите и 220 волтовите. Също и на кутийката не вярвайте много, особено в големите магазини, където всеки има достъп до рафта.... Не че е кой знае кво, за това са предпазителите. Не ли? :rock:

Тема "Гърмящи крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: