• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Ако мериш консумацията на моя електрожен, грешката, както вече писах, ще е над 20 000%. Това едва ли те вълнува особено, защото електрожена си е мой и грижата за консумираната енергия също е моя.
Обаче грешката може да е много висока и при някои твърде популярни консуматори - примерно луминисцентни лампи с дросел, но без кондензатор, не помня точните числа, но грешката вероятно ще е от порядъка на 500 - 1000%.
От този форум разбрах, че някои диодни лампи, вероятно използват гасящ кондензатор в захранването си. Ако е вярно (а съм почти сигурен, че е вярно) грешката също ще бъде от порядъка на 500%.
Повече от 10% грешка вероятно ще има и при измерване на други консуматори, които имат асинхронен двигател - хладилници, климатици, аспиратори и прочее.
При съмнителни резултати, за толкова много електроуреди, употребата на джуджавката, май се обезмисля. Ако не искаш стар електромер, щото е грозен си вземи такъв, като от линка на Хидразин, той е също толкова симпатичен, като твоята играчка и освен това ще дава достоверни резултати с нищожна грешка.
niiksan - напреднал
Когато сменяха черните електромери с електронни си запазих старият. И си го сложих на "дебелата черна жица отляво". Показанията на новия и черния който е горе в апартамента са почни еднакви...разлика от 10-ина киловата не ги броя.
Иначе има по-икономичен вариант, два чингела директно на стълба преди електромера /в Столипиново се практикува/. Но метода е приложим само ако сте брачет на бат Сали, иначе дупе да ви е яко :axe: Ееее ОН че ви гони до дупка :finga:
nikolay7 - напреднал
Малко се измести фокуса на задачата.
Аз нямам намерение да сравнявам потреблението с измереното от ЕВН /в моя случай/, вярвам им и не е целта да се "проверяваме".
Аз слагам този уред заради опцията да наблюдавам моментното потребление, за да си наложа да си изключвам неща, които не ползвам.
Въпросът е принципен. В един момент установих, че харча твърде много за излишни неща.
Нямам намерение да променям нищо в навиците си на потребление на нещата, без които едно домакинство не може и не трябва да се лишава.
Ставаше дума за лампи, зарядни, дребни електроуреди, които забравям включени постоянно и това не е нужно никому.
p.v.x - майстор
nikolay7 написа:
Ставаше дума за лампи, зарядни, дребни електроуреди, които забравям включени постоянно и това не е нужно никому.
Наистина е така. Ако погледнеш глобално на нещата , ще разбереш колко много си прав , от екологична гледна точка. :wink:
nikolov333 - майстор
Те по Европата, някой от хората изключват и телевизорите от контактите вечер и когато не се ползват за да не харчат на стенд-бай, а в същотото време Триумфалната Арка например се осветява обилно за сметка на икономиите.. :idea:
ktamen - специалист
nikolay7 написа:

На лампите с нажежаема жичка си пише вярно и едва ли е нужно да ги проверяваш. Надписите на енергоспестяващите, често са лъжливи, обаче с този уред не можеш да го установиш.
Оригиналните зарядни на празен ход (просто включени в контакта, без да зареждат нещо)консумират нищожен ток. Телевизори и прочее устройства на стендбай и те консумират, колкото зарядните. Екологичният ефект за цяла година редовно дърпане от контакта се неутрализира напълно от няколко минути каране на фарове през деня.
kozl - майстор
nikolay7 написа:
Малко се измести фокуса на задачата.
Аз нямам намерение да сравнявам потреблението с измереното от ЕВН /в моя случай/, вярвам им и не е целта да се "проверяваме".
Аз слагам този уред заради опцията да наблюдавам моментното потребление, за да си наложа да си изключвам неща, които не ползвам.
Въпросът е принципен. В един момент установих, че харча твърде много за излишни неща.
Нямам намерение да променям нищо в навиците си на потребление на нещата, без които едно домакинство не може и не трябва да се лишава.
Добавяш нов уред, за да си наложиш навици, които си забравил със старите уреди :shock:
И как ли пък ще отчетеш моментната консумация на зарядните забравени на стенбай :? При това с този несериозен уред :? Този уред още по замисъла си е съсдаден да заблуждава. Кого ли :?
Ktamene усещам, че продължаваш да си "рекламираш" елекрожена, да внасяш с мненията си косинусоидални закачки разни........ Намеци, намеци. И нищо конкретно.
С какво играчката на Николай7 отстъпва на уредите на ЕРП-тата? Едното вече е ясно не мери напрежение. То и това стига де, но сигурно има и още кусури и заблуждения.
И все пак някои от играчките са създадени с възпитателна цел, повечето за пари :?
ktamen - специалист
Какво по-конкретно искаш от конкретните примери, които дадох. Играчката отстъпва на електромера само по едно нещо. Електромера може да измерва ел енергия, а джуджавката - не.
ПП През цялото време си мисля за онази реклама:
Хитра машинка смъква тока
Много е вероятно авторът да си я купи, ако вече не я е купил. Като я пробва в комбинация с новата си играчка ще се убеди, че хитрата машинка действително смъква тока. И после никой няма да може да го убеди, че се е прекарал и с двете покупки. И че файдата и от двете е единствено за тези, дето са му ги продали.
nikolay7 - напреднал
Ами аз не съм по хитрите неща. Има си хора за тях.
kozl - майстор
ktamen написа:
Какво по-конкретно искаш от конкретните примери, които дадох. Играчката отстъпва на електромера само по едно нещо. Електромера може да измерва ел енергия, а джуджавката - не.
ПП През цялото време си мисля за онази реклама:
Хитра машинка смъква тока
Много е вероятно авторът да си я купи, ако вече не я е купил. Като я пробва в комбинация с новата си играчка ще се убеди, че хитрата машинка действително смъква тока. И после никой няма да може да го убеди, че се е прекарал и с двете покупки. И че файдата и от двете е единствено за тези, дето са му ги продали.
Не си убедителен. Пишеш примери, които предполагам само ти разбираш за какво си ги писал.
Колко е неточен уреда :?

1. Приема напрежението за константа, а това не е така. Ако напрежението варира +-10% от 220 Волта, грешката ще е в този процентов диапазон.
2, 3........N. Не мога да преценя. Нямам данни. колко вярно измерва тока. Мери ли посока на тока. На какъв принцип изчислява енергията..................... :?
Старите електромери с чекръци, по сведения на нета и на съфорумци НЕ отчитат реактивна енергия. Но за новите електронни, лично аз имам съмнения, че измерват пълната енергия. И за това ми се ще да направя опитна проверка с електромерите на ЧЕЗ например. Но трябва да си откача апартамента и да закача на изхода на ГРТ кондензатор примерно 20 мкФ за едно денонощие и да видя трупа ли и що трупа, туй електронно средство за измерване.
Па после може да дописвам в темата за "вълшебните кутийки".
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

Тема "Битов измервател на електричество." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: