Значи малко зарядни си виждал. Аз имам 2 такива, които си работят чудесно. За тебе селенът може и да няма никакви предимства, но това е доста пресилено твърдение. Има едно основно предимство - не гори при претоварване. На практика един стопяем предпазител е достатъчен да реши проблеми с късо съединение или обратно включване на акумулатора. Селенът издържа десетократни претоварвания по ток без трайни повреди. Даже се и самовъзстановява. За съжаление стопяем предпазител трудно спасява силициев диод или тиристор. Така че за начинаещи, които ще се затруднят с реализиране на токова защита, селенът съвсем не е лош избор.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass
- майстор
84 мнения в "Въпрос за старо зарядно за акумулатори .."
sinfon
- специалист
jordanvass написа:За съжаление стопяем предпазител трудно спасява силициев диод или тиристор. Така че за начинаещи, които ще се затруднят с реализиране на токова защита, селенът съвсем не е лош избор.Здравей! Няма как да изгори диод, който е с рейтинг няколко пъти над посочения като максимален ток на зарядното устройство. Скъсай се, не можеш да го изгориш. Сложи Диоди по 20А на радиатор и да видим как 3.5А трафче, което ще клекне при късото съединение ще изгори.
Лично аз съм модифицирал няколко зарядни със селенов изправител, където след обръщане на полюсите на акумулатора или свързване на късо на двете изходни клеми беше изгорял селеновият изправител. Диагностицирах го, като измерих на входа на селеновия изправител, че напрежение има, а на изхода му че такова няма.
sinfon
- специалист
hidrazin написа:Това диода е някаква политическа партия, кредит, бизнес ... ???Здравей. На английски "rated" означава "номинален". С други думи с номинален ток много над максималния ток, за който е изчислен трансформатора. Относно окисления тример-потенциометър. Не виждам нищо забавно.![]()
P.S. Много се смях и с окисления тример...
Поврежда се нанесеният слой от въглеродно покритие. Окисляват се металните четки, които контактуват с него.
hidrazin
- майстор
sinfon написа:... На английски "rated" означава "номинален". ...Мараба. Аре на бас че никой в България не използва думата рейтинг вместо номинален ток.
Опааа... Изключих факта че ти нямаш нищо общо както с електрониката, така и с електротехниката.
Така че моля, давайте мнения в раздели от които разбирате - бъркане на бетон, носене на камъни, дай още вар или нещо подобно.
Не знам в коя област сте "силен", но това определено не са електроника и електротехника.

P.S. Яаааааа.... Оказа се че и Гого знае повече за ... диодите.
Нищо че е спец по други неща. А ти от какво разбираш?????
Johny
- майстор
preslav написа: Последен бонус - ако някой ти каже че оловно-цинков акумулатор е изкарал повече от 7 години, пиши го в сферата на невероятните късметлии - няма нищо вечно след 5 години експлоатация всичко е на късмет!FIAMM L3 450 12V 720A EN - оригинален от завода с колата - от май 2008г до преди седмица работеше. Като захладня и взе да се мъчи, та взех че го смених. Вярно че са навъртяни 90 000 км., но това са почти 9 години.
Тема "Въпрос за старо зарядно за акумулатори .." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература