• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
moimoimoi - майстор
то изолация така и така трябва да се прави,инъче надали ще получа акт 16
vrangelov - специалист
вт яну 29, 2019 8:39 pmmoimoimoi написа:
към климатик,защото топли и охлажда ,надеждно,евтино смятам че с подходяща изолация сметката за отопление на един етаж няма да е повече от 250лева за сезон, няма хамалска работа и не на последно място не е нужно да се дават 2-3000 лева наведнъж както е при пелетите
Кое струва 2-3000 лева при пелетите?
moimoimoi - майстор
както писах по рано 1 тон пелети в сливен е около 450лева,5тона=2250, отделно транспорт, разтоварване.до миналата година бяха в диапазона 340-380лева за тон
krasi92 - майстор
Пелетите са продукт с доста скачаща цена всяка година-поне с едно 70 лева на сезон за тон.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт яну 29, 2019 10:29 pmkrasi92 написа:
Пелетите са продукт с доста скачаща цена всяка година-поне с едно 70 лева на сезон за тон.
Откакто монтирам пелетни съоръжения (Ерато бяха пионери), цената на пелетите е 390лв, таз година скочиха. Оттогаз тока скочи усумнаесе пъти :cool:
vrangelov - специалист
moimoimoi написа:
както писах по рано 1 тон пелети в сливен е около 450лева,5тона=2250, отделно транспорт, разтоварване.до миналата година бяха в диапазона 340-380лева за тон
Нали беше изчислил 6600kWh. Това са 1.5-2 тона. Сега станаха 5. Ако са 5, са ти грешни сметките. Аз това ти намекнах.
moimoimoi - майстор
това 6600 киловата не съм го изчислявал аз а проектанта за енегрийна ефективност ,а това колегите с пелети го дават като разход за подобни по размер къщи 4-4,5 тона,дали са им изолирани къщите или системите така си работят незнам,
доскоро изолация 8 см си беше перфектна, ама вече не е така - 12см при мен.
krasi92 - майстор
вт яну 29, 2019 10:37 pmLazarGanev написа:
вт яну 29, 2019 10:29 pmkrasi92 написа:
Откакто монтирам пелетни съоръжения (Ерато бяха пионери), цената на пелетите е 390лв, таз година скочиха. Оттогаз тока скочи усумнаесе пъти :cool:
И ще продължава да скача-много потребители а пелетарките не смогват да произвеждат.
Стефан77 - специалист
Пелетарките много добре си произвеждат но в момента цената е висока складовете са пълни
bobi65 - специалист
пон яну 28, 2019 9:06 pmLazarGanev написа:
пон яну 28, 2019 8:45 pmvrangelov написа:

Ако видя някой с 4 тона да топли 200 квадрата, ще му стисна ръката.
Имам клиент, който топли 200м2 с под 3 тона пелети и той е участник във форума, дано види и се включи.
Колеги тази зима по здравословни причини бях малко далеч от форума но вече почнах до го поглеждам.
Доста колеги от форума са идвали в къщи покрай "Ламбда Наблюденията за настройки на котел " който правя ( viewtopic.php?f=10&t=35553&start=420 )и знаят че топля 400 м2 - реални 3 етажа и гаражи.. миналият сезон изкарах с 4.700 кг. Този сезон до днес съм на 2800... Мисля че ще падна на 4 тона за сезона.
Ефективността на системата ми е на МАКСИМУМ този сезон . Това е разход само за отопление.. Бойлерите са ми на ток и са в диапазона около 80 -90 лева / месец за трите бойлера. По 30 лева на домакинство.
Въпреки всичко проучвам кой термопомпи са най-най като ефективност и качество и съм си наумил да монтирам една малка до 8 или 11 кв. която да работи при външни температури над 3-4 градуса когато COP e над 3 до 4.7 и да ми подържа просто загубите на сградата .. и когато падне външната температура и COP падне да си сработи на пелети.
Тогава вече ще закача и общ бойлер и ще ползвам термопомпата.
Тази съм харесал към този момент.
https://www.daricclima.bg/art/termopomp ... -e-1/68_71
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: