съб сеп 28, 2019 12:05 pmшоп написа:Управление на помпата ще сложа тия дни.За трипътния винтил ще вида и него,но ако не успея на година.Виадруса е Ц не е Д.Горим предимно домбаски въглища,но когато е топло и само да позатопли леко вътре дърва само.Миналия отоплителен сезон сме изгорили 3-3.5 тона въглища.Котлето не винаги е палено от сутринта.Когато сме на работа с жената тъста го пали или на обят или чак към 3-4 слетобят.От начало почнахме с долно горене и подвъргахме по няколко лопати въглища но много гълташе така.Пълня го с въглища до отвора на горната врата,малко дърва подпалки и паля.Забелязах,четака ми изкарва от 6-7 до най много 9-10 часа зависи на каква температура е нагласено котлето.Тази зима заради малката която е на годинка и два месеца сигорно ще гори нон стоп.Заредили сме 3.5 тона домбаски и в по-натам още ще се купуват.Точно заради нон стоп горенето обмислях за буфер да се слага на котлето.пет сеп 27, 2019 9:40 pmLazarGanev написа: Баси!Лазар, обикновенно се разминаваме на 100% в мненията си, но тук и аз казвам същото:-)![]()
Такова мазило няма в никоя друга тема.
Топикстартера пише : "При горене с настройка на регулатора на вратичката 70-75 градуса се получава доста конденз и налеп в него.Споря с негон,че е от комина недостатъчна височина.Изграден е от комини тела Ф180 и е над билото.Има тяга гори добре"
Може да спориш с тъста, но той поне е изградил нещо и губиш в спора. Как комина ще е с недостатъчна височина пък същевремено има тяга и гори добре![]()
![]()
![]()
Дотук губиш спора и тъста бие:-)
Ако искаш да си на топло първо си сложи трипътен антикондензен смесителен вентил ( анди го написа, аз потвърдих, че тук ти е основния проблем) обаче няма кой да чете.
Няма котел на твърдо гориво, който да не прави конденз при постоянно работеща цирк. помпа и студен старт. Радвай се, че си с Виадрус, иначе досега котела ти щеше да е за скрап.
Това, че един радиатор ти грее по-слабо е бял кахър и се оправя лесно с баланс на системата, по-мощна помпа или смяна с по-голям радиатор.
Това да къртиш цялата къща и да променяш тръби и система за мен е![]()
Направо малоумно!
И накрая, Виадрус 23,3 киловата ( не пишеш Далие С или D) на донбас или със сухи дърва ще ти пръсне имота от топло + бойлера, който в момента не е закачен.
П.П. едно управление на помпата за 15 лв няма да подобри нещата, но поне ще спестиш малко от разход на ток и най-вече от аморизация на помпата.
Успехи!
съб сеп 28, 2019 1:14 pmAndrianDimitrov1986 написа: Точно заради нон стоп горенето обмислях за буфер да се слага на котлето.Точно поради тази причина НЕ СЕ СЛАГА БУФЕР.
Буфер се слага или когато имаме силно преоразмерен котел или когато имаме едно палене в междинен сезон и после помпа си тегли толкова енергия, колкото е необходимо на имота през оставащото палене на следващия ден.
Буфер се слага и при солари или желание за акумулиране на евтино нощно електричество.
Вие нямате нито едно от тези неща и буфера е меко казано излишен.