От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Аааа това ли било. :-D
Ами тогава Хидрата е дал отговора....двоен бушон. Който и да падне да събори и другия.
:drinkers:
kozl - майстор
Пробен трикварцреотодиодолъчник :roll:
:lachtot:
ThreequartsheaterMamaresist......
Амин!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт яну 14, 2025 8:34 am, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
вт яну 14, 2025 8:13 amMamaMy написа:
Ако вместо лампа се върже печка, пробна печка ли ще се нарича?
Тая галимация не е пробна лампа(печка), а за включване на захранване през лампа(печка) при и след ремонт.
Бушони не са нужни ама айде нека има (Мечо Пух)
:drinkers:
batkoce - специалист
Това, което коментираме в темата, си е пробна лампа. Имаше я във всички заводски работилници и се ползваше за проби.
Обикновено имаше някакво табло с трифазни и монофазни пробни контакти и предпазители. Един от монофазните контакти беше отделен и последователно на него имаше фасунга. На тезгяха или на някой пирон имаше шнур с щепсел и два оголени края. Всяко съмнително изделие се пробваше с лампата и шнура и за различни къси съединения, утечки и прекъсвания и чак тогава се включваше в нормалните контакти за проба...

Всичко това още го има на много места и се използва и върши добра работа.
Ако вместо лампа се върже печка, пробна печка ли ще се нарича?
Ами да, защо да нямаме "пробна печка"?! Когато използваме печка за пробен товар, това си е една чудесна пробна печка.
"Пробен бойлер" ще е малко по-труден за употреба, защото е вързан и за водопровода :)
kozl - майстор
Аз преди години имах случка с АП 2А (твърда връзка) като пробен предпазител, от който захранвах импулсно захранване 12V/5A. :-D
Предпазителя падаше, но не веднага, а захранването смърдеше на изгоряло. Но понеже захранването беше от тези със запечатана пластмасова коруба и не можах да погледна какво смърди. Все още в гаранция го върнах в Щайнбергер. Първоначално се пробваха да не признават гаранцята, обвиниха АП-то за непробно и дори ми демонстрираха, че захранването е работоспособно. Е да ама смърдеше, та смениха го поради смрад на изгоряло.
Та те още един пробник - пробен нос :weedman:
gogo7777 - майстор
вт дек 31, 2024 5:25 pmCZ2130DA написа:
Здравейте, колеги. Имам едно импулсно захранване 400W за компютър, на което му предстои лек ремонт след няколко дни. По-принцип имам уред за тестване, но докато гледах доста клипове за ремонти на такива захранвания ми направи впечатление, че след ремонта ги тестват с пробна лампа и мултиметър или каквото имат под ръка. Понеже не се вижда как точно е свързана лампата при теста отправям въпроса си към вас. Как се свързва точно. Извинявам се ако въпроса ми е твърде елементарен но..все пак реших да попитам. Благодаря Ви предварително.
Аз си мислех, че това се търси. При което лампата не трябва да свети ако всичко е наред. Само ще премине за миг и толкоз.

Иначе за мен пробната лампа трябва да има два свободни края (сонди :-D ) и да светва, когато се мери с нея.

:axe:
batkoce - специалист
вт яну 14, 2025 9:42 amgogo7777 написа:

Иначе за мен пробната лампа трябва да има два свободни края (сонди :-D ) и да светва, когато се мери с нея.
Никой не ни забранява, да имаме няколко различни видове пробни лампи :)
Та те още един пробник - пробен нос
Пробен нос, пробно ухо, пробно око, и даже пробна ръка са много важни пробни устройства. Точно тези пробници трябва да опазим на всяка цена...
kozl - майстор
вт яну 14, 2025 9:42 amgogo7777 написа:

Аз мисля, че не се мери, а се пробва. При това има места и условия, където при проба не требе да свети :-D
MamaMy - майстор
На тази тема вариации колкото искаш. Всеки си твори каквото му е нужно, но всеки сам си носи кръста. Автора на темата не е отремонтирал обикновен бушон до сега, но се хвърля с главата напред, но в плиткото :lol: . Нека първо уточни какво и за какво ще го ползва, да изгори една шепа транзистори и една кофа бушони и чак тогава да коментира какво и как се слага. Вече доказа, че има компетенции за варо-мазач значи може и да стане електричар. Остава само да си дочете книгата. Не бе, не "Чичо Томовата колиба", за "Винету" говоря. Тогава вече е доказано ако иска и премиер може да стане. :lol:

Тема "Проверка с пробна лампа на 220V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: