• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krasen1 - специалист
andy_forresite написа:
По-важното е че няма кой с такъв котел да мине да погледне как гори. Струва ми се че гори слабичко. Като гледам пламъка на 6 кв и сравня с печката ми на дърва, значи тя е 120 киловата. Има още към 20 кг в бункера и после ще пробвам други пелети.
Да попитам как се отразява на ефективността горенето с недостатъчно въздух и съответно с повече въздух? Тази сутрин котелът беше понатрупал сажди и беше с тъмни стени. Сега вдигнах въздуха с малко и довечера ще видя дали има разлика.

Малко си далече.Недей да сравняваш дървата с пелетите.Ефективността на горене с не достатъчно въздух не е добре.С повече въздух е по-добре но не прекалявай.Гледай цвета на пламъка да е светложълт.
andy_forresite - майстор
Днес свалих горелката, извадих пепелника и залегнах да чистя. Съборих всичката пепел с четка. 1/3 пепелник събрах.
С една торба се грея в два дни от 17 до 23 часа и остава за трети ден нещо. Топля си две стаи и бойлера със 55 гр вода. За двама човека толкоз. Докато стане студено така ми върши чудна работа.
Темп на комина на 6 кв е 65 града, а на 7 е 71-72. Ограничавал съм го и съм измервал след 20-30 минути да може да застане наистина на толкова.
В горелката остава доста пепел след загасяне. Духа, вее, но остават две шепи пепел. На другия ден я изсипвам и тогава паля. При горене също трупа, стават бучки, но тях ги събарям за секунди в движение.
Въздухът го глася на усет и става добре. Слагам длан по средата на горния капак и трябва да усещам лека вибрация. По-точно глухо бумтене. Когато въдухът е много го чувам да думка в спалнята, а като е малко стават сажди. Това го установих опитно след еднократно ръчкане на нещо с малко и търпение да видя резултата след часове работа. Сега само като мина през коридора и спра да чуя звука, мога да кажа на коя мощност е. Е, с 500 вата се случва да не позная.
filmatoplo - майстор
Пепелта е от пелетите ,има и такива които нищо не остават в горелката .
Staio1 - специалист
Незнам дали е само от пелетите? Аз горя Швайцхофер и е същата работа или не е нагласен хубаво горивния процес или и те са нолкова швайцхофер, или дори и те не са бог знае какво незнам какво да си мисля и аз вече. Едно нещо мине ли през България вече нищо не е сигурно ако има как да ги купи човек направо от фабриката може и да е сигурен че ще вземе това което поръчва но има ли прекупвачи и тем подобни заеби. Изглеждат белички, лъскави като ги разградя в водичка никакви кори не виждам трибата си е чисто бяла обаче тц. Или още не съм се научил да го карам като хората. То един ден вятър духа силен , на другия ден тихо и топло време, и тягата различна и така.
filmatoplo - майстор
За това има регулация на тягата ,слага с една клапа - нагласяш 20 Паскала и готово ,тя си знае работата .слага се на комина под или над там където се зауства димохода на котела .
Staio1 - специалист
При изграден комин през розетката ще може ли да се сложи такова нещо и какво представлява?
andy_forresite - майстор
Показах дървесните си пелети, които горя в момента, на двама ползватели на котли на пелети и на двамата не им харесаха. Не знам какво гледаха и как познаха що за стока са.
Да, има прах в чувалите, но това е от товарене, разтоварване, преместване, хвърляне на земята, стъпване отгоре ... Тук-там има по 4 см дължина, но иначе са 6 мм дебели и по 15-20 мм дълги, светло-бежови, миришат приятно на бук :) Идея нямам как прецениха. Аз пък си горя и ми не дреме. Даже тях смесвах със слънчогледа 2:1, който се установи че гори при грейко, но е много слаб като калоричност поради факта, че е вътре има смляни слънчогледови пити, стъбла, люцерна, има и цели семки и има и люспи естествено. Много боклучив още при производителя. Оставя едни 35% пепел след изгаряне. Познат ми каза за пепела при други пелети от слънчоглед - 100 кила две шепи пепел. Аз повече чистя от дървесните :lol: С друга горелка е този познат, не е със зелената.

Стайо, аз горях и на +15 въздух, температура в комина 130 градуса и тази пепел все си съществуваше. Кротнах на +1 за моя комин и подавам газ.
Интервал на почистване 3 минути. Цели пелети, обгорени, недоизгорени ... няма нито в скарата, нито в пепелника. Само фина пепел.
n.ganev - майстор
Бах мАа мУ :shock: . Тук уж нямаше нужда от настройки и нямало проблеми :? Баси.
andy_forresite - майстор
Има си настройки, но тръгва както и да ги зададеш. Моят беше 1500 гр шнек, пелети 4400 ккал, въздух +8, интервал на почистване 5 минути и максимална 20 кв. Е това последното само го свалих на 12 и го пуснах. На другия ден мерих капацитета, свалих калоричността на 4250 и почнах да местя въздуха заради оставащата пепел. От снощи няма пепел, всичко се почиства. Пелетите са си същите :?
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: