andy_forresite написа: И още нещо. Може ли да направя така с такъв котел:Ами аз съм писал че може и се прави това. Имам клиенти, които имат евтини дърва и искат да си ги изгорят без да се лишават от комфорта на пелетите - зарежда котела с дърва, пали го с горелката (може сама да запали по програма), дървата се палят и разгарят лесно. Горлката е настроена да спре на 60*С, дървата си продължават и като изгорят и паднетемпературата горелката пак включва.
- зареждам го с дървета, заредил съм и пелети
- настроил съм го да се запали на пелети в хх:хх часа
- горелката запалва дървата и се изключва
- дървата изгарят, горелката се включва и отоплението продължава на пелети
Предстои ми ремонт на парната ми инсталация.
В момента отоплявам спалня(22-25квадрата),детска стая(10-12квадрата),баня(9квадрата)+80л.бойлер и кухненски бокс с трапезария (със самата камина).
Тя е 17 киловата на Прити.
Искам да разширя инсталацията и да отоплявам още 2 спални,които са около 22-25 квадрата както и евентуално още една баня с 80л.бойлер,която е все още само проект.
Разбира се като махна камината ще трябва да сложа радиатори и в кухненския бокс и трапезарията.
Бокса е 10-12квадрата а трапезарията 22-25,като двете са свързани с голям свод.
Сегашната ми инсталация е отворена с разширителен съд горе в банята.
Та към въпроса...
Понеже получих информация,че дървата ще поскъпнат доста(пък и ми омръзна,както казвате вие,да съм огняр
Тъй като съм далеч от тази сфера бих искал да ми предложите някое читаво котле.
Мислех и за комбинирано (пелети/въглища) но не знам дали е рентабилно...
По късно или утре ще ви дам точна информация за радиаторите които ще си взема + тяхната консумация.
Благодаря предварително за отделеното време.