Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
andy_forresite написа:
И още нещо. Може ли да направя така с такъв котел:
- зареждам го с дървета, заредил съм и пелети
- настроил съм го да се запали на пелети в хх:хх часа
- горелката запалва дървата и се изключва
- дървата изгарят, горелката се включва и отоплението продължава на пелети :?:
Ами аз съм писал че може и се прави това. Имам клиенти, които имат евтини дърва и искат да си ги изгорят без да се лишават от комфорта на пелетите - зарежда котела с дърва, пали го с горелката (може сама да запали по програма), дървата се палят и разгарят лесно. Горлката е настроена да спре на 60*С, дървата си продължават и като изгорят и паднетемпературата горелката пак включва.
LiLsSsSs - напреднал
Здравейте!
Предстои ми ремонт на парната ми инсталация.
В момента отоплявам спалня(22-25квадрата),детска стая(10-12квадрата),баня(9квадрата)+80л.бойлер и кухненски бокс с трапезария (със самата камина).
Тя е 17 киловата на Прити.
Искам да разширя инсталацията и да отоплявам още 2 спални,които са около 22-25 квадрата както и евентуално още една баня с 80л.бойлер,която е все още само проект.
Разбира се като махна камината ще трябва да сложа радиатори и в кухненския бокс и трапезарията.
Бокса е 10-12квадрата а трапезарията 22-25,като двете са свързани с голям свод.
Сегашната ми инсталация е отворена с разширителен съд горе в банята.
Та към въпроса...
Понеже получих информация,че дървата ще поскъпнат доста(пък и ми омръзна,както казвате вие,да съм огняр :-D ) се реших да премина към отопление на пелети.
Тъй като съм далеч от тази сфера бих искал да ми предложите някое читаво котле.
Мислех и за комбинирано (пелети/въглища) но не знам дали е рентабилно...
По късно или утре ще ви дам точна информация за радиаторите които ще си взема + тяхната консумация.
Благодаря предварително за отделеното време.
andy_forresite - майстор
Поскъпването на дървата няма да доведе до същото с пелетите ли си мислиш? Пелетите да не би да се правят от дуди :-D Това в кръга на шегата. Да не помислиш, че съм заядлив!
Притито ти би трябвало да може да отоплява тези помещения.
Обърках се с тези квадратури. Изкарах ги 60-70. И в двата варианта притито ще се справи.
Ако твърдо си решил да вземеш друго отоплително тяло, то не виждам защо ти е котел. Една камина с водна риза ще ти свърши чудна работа. По-малко 9-10 киловата по вода не съм виждал. Една от тях ще е твоята. До 2500 кинтавъра - бърнит комфорт 13+; за още по-малко Голдън файър 18 кв. Не знам дали имат по-малки. А вече като ще бъркаш надълбоко - някоя италианска от Равели, Екофлейм, MCZ или пък Cola.
Има и малки котли по 10 киловата. Има на Дефро един модел ЕKR се води. Струва 4174 лева с ДДС. Обаче го дават за фракция въглища 5-25 мм, а по телефона един мъж ми каза че слънчогледовите пелети няма да са проблем. Не знам на какво да вярвам :? . Има и скъпи десетачки, като например Kostrazewa mini bio (luxury). Само 5600-5700. Във варианта с кислороден датчик (т.нар. ламбда сонда) е 800 лева отгоре. Ако го вземеш бял, понеже е само едно тяло, ще прилича на съдомиялна. Бункерът е отгоре, а горелката отпред. Всичко е под ламарини и тялото е едно компактно, симпатично ...
n.ganev - майстор
LazarGanev написа:
andy_forresite написа:
Ами аз съм писал че може и се прави това. Имам клиенти, които имат евтини дърва и искат да си ги изгорят без да се лишават от комфорта на пелетите - зарежда котела с дърва, пали го с горелката (може сама да запали по програма), дървата се палят и разгарят лесно. Горлката е настроена да спре на 60*С, дървата си продължават и като изгорят и паднетемпературата горелката пак включва.
Имам трима такива клиенти и в петък тичам за един комбиниран и един пелетен EXPERT 20, че промоциятя тече. LazarGanev, не само че така правим, а и за това е създаден експерта а не да сменяш врати или да махаш и слагаш допълнения.
LiLsSsSs - напреднал
andy_forresite написа:
Поскъпването на дървата няма да доведе до същото с пелетите ли си мислиш? Пелетите да не би да се правят от дуди :-D Това в кръга на шегата. Да не помислиш, че съм заядлив!
Притито ти би трябвало да може да отоплява тези помещения.
Обърках се с тези квадратури. Изкарах ги 60-70. И в двата варианта притито ще се справи.
Ако твърдо си решил да вземеш друго отоплително тяло, то не виждам защо ти е котел. Една камина с водна риза ще ти свърши чудна работа. По-малко 9-10 киловата по вода не съм виждал. Една от тях ще е твоята. До 2500 кинтавъра - бърнит комфорт 13+; за още по-малко Голдън файър 18 кв. Не знам дали имат по-малки. А вече като ще бъркаш надълбоко - някоя италианска от Равели, Екофлейм, MCZ или пък Cola.
Има и малки котли по 10 киловата. Има на Дефро един модел ЕKR се води. Струва 4174 лева с ДДС. Обаче го дават за фракция въглища 5-25 мм, а по телефона един мъж ми каза че слънчогледовите пелети няма да са проблем. Не знам на какво да вярвам :? . Има и скъпи десетачки, като например Kostrazewa mini bio (luxury). Само 5600-5700. Във варианта с кислороден датчик (т.нар. ламбда сонда) е 800 лева отгоре. Ако го вземеш бял, понеже е само едно тяло, ще прилича на съдомиялна. Бункерът е отгоре, а горелката отпред. Всичко е под ламарини и тялото е едно компактно, симпатично ...
Така.
Ясно ми е че пелетата се прави от дърва и др. :-D идеята е,че така и така ще дам 600-700лв. по добре да е за нещо,което няма да ме ангажира толкова много.
Аз се прибирам около 19:00 и тепърва почвам да се разправям с палене на печки и т.н и докато се навечерям и окъпя и е станало време да лягам,че трябва да ставам за работа.... да не говоря,че жените в къщи са толкова зиморничеви че на 17-18 градуса стоят с елек :?
Квадратите грубо ги смятам около 150(вчера не ми остана време,но ще се опитам тази вечер да измеря стаите с точност и да ви кажа каква консумация като радиатори ще сложа).
Разбира се мисля да сложа една идея по силни радиатори по стаите за да е достатъчно топло на жените.
Както ще затоплям един 80л. бойлер + още един ако останат финанси за другата баня(тя е готова само трябва да се обзаведе).
Това е като цяло. :)
димитар кисиов - специалист
n.ganev написа:
LazarGanev написа:
andy_forresite написа:
Имам трима такива клиенти и в петък тичам за един комбиниран и един пелетен EXPERT 20, че промоциятя тече. LazarGanev, не само че така правим, а и за това е създаден експерта а не да сменяш врати или да махаш и слагаш допълнения.
Трябва да напомня че при комбинация със стаен термоконтрол на пелетите можем да доведем тяхния разход до минимум и все пак да се знае че с евтини пелети е най добре .
andy_forresite - майстор
LiLsSsSs написа:
...
В такъв случай притито няма да стане и ще ти трябва повече мощност от 10 кв. Това при 150 квадрата.
Не подценявай подбора на радиаторите за стаите. Постарай се да постигнеш баланс между разходите в пари за отопление и опасността жените да те екстрадират с точилката в котелно да спиш там, защото им е студено :) .
С големи радиатори (разправиите с жени не са ни по вкуса) ще си вдигнеш разхода.
Подборът зависи и от това дали ще се топлите постоянно или само привечер ще се пАли. Мощността на радиаторите трябва да е различна в двата случая, а също и котелът ще работи с различна мощност. Ще му трябват повече киловати при стартиране привечер на отоплението.
fbr - майстор
LiLsSsSs написа:
че жените в къщи са толкова зиморничеви че на 17-18 градуса стоят с елек :?
То си е за елек.
LiLsSsSs - напреднал
Идеята ми е като го пусна да работи есента и да го спра на пролет :-D
В момента ползвам панелни радиатори и мисля да си закупя нови такива.
За това се насочих към котле.За да си го зареждам с пелети и да го чистя.
Ще ми се да го направя със стаен термостат,разбира се ако е по рентабилно.
Наистина ще се постарая тази вечер да ви ориентирам с точна квадратура и приблизителна консумация на инсталацията.
И вече вие ще можете да ме насочите горе долу към това,което ще ми свърши работа (и да се надяваме няма да ме гонят да спя при котела :-D :-D :-D )
andy_forresite - майстор
Със стаен термостат става, но трябва да го сложиш в стаята на женската част. Ти, като представител на обикновения пролетариат, ще се радваш на какъвто и да е резултат предполагам. Сложи си шал, шапка и ръкавици в шкафа до леглото :)
На мен ми предстои почти същото да правя, само че съм решил t° в помещенията да се регулира от термостатичните вентили на радиаторите. Когато се достигне зададената температура, вентилът се притваря сам и конкретният радиатор престава да е консуматор за момента. След време пак се отваря и цикълът се повтаря.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: