• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Lisko - майстор
Brat4edat,
много добро описание - мерси.
5050 по принцип грее ли ?
Аз имам 3 метра в една стаичка извън къщата, нещо като складче, залепих я на дървени летвички директно. Ползвам я малко - средно да речем по 3-4 пъти месечно, по 2-3 минути всеки път - колкото ако по тъмно съм се сетил да търся нещо там. Светлината ми е перфектна и като сила и като цвят. Любопитен ефект, следствие от това че е лента а не "точков" източник е че ако протегнеш ръка да видиш сянката й върху стената - сянка няма :)
Захранвам я с шест батерии, (18650x2p)x3s и откак почнах преди няколко месеца, още не съм зареждал.

Чакай да питам който знае от опит - за лентите дето минават за водооустойчиви. Поръчах една за двора и пристигна вече (ма ще я правя като постопли). То има различни видове нали, тази е ефтинджос, защитата е прозрачен силикон. 3528 е и ще лепя пак директно на дърво, но си мислех 2 неща:
1) Доколко силокона ще старее от слънцето ?
2) Дали да си играя да предпазя от директно стичаща се вода? Мислех следното: да залепя някава лента (пластмаса ?) в горния край на дървената летва за да предпазя от директно стичаща се вода към LED лентата.
Ето поглед в сечение:
Изображение
brad4edat - специалист
5050 ако е захранена добре и достигне 14.5w/m както я дават си понагрява и е хубавко да е на повърхност, която може да изтегли топлината, особено ако е пък от водоустойчивите с силикона. Тия водоустойчивите са с намалено топлоотдаване на диодите заради силикона върху тях и често им се случва да прегреят и някоя група диоди да се прецака.
Но лента с диоди 3528 не е проблемна, те са по 4.5w/m и не греят, дори и тези с силикона, на тях не им се притеснявай къде гли лепиш. Иначе тва да я предпазиш от директна вода върху нея си е добра идея. Може лентата да не изгори, ама едва ли лепилото й ще остане доволно от водата и може и да се разлепи. Ако си е лепнал на основа която може да поеме вода (дърво), вероятно ще се разлепи след време.
От слънцето старее всичко, прошка няма :lol: Въпрос на време е просто, но стия нови химии може да минат доста годинки докато пожълтее.
nakatasan - специалист
Здравейте, преди година и нещо си купих първата уж енергоспестяваща крушка, вчера предаде богу дух, като съвсем изгасна. Отворих я вътре и видях, че има платка с трафче, грец, няколко транзистора и кондензатори, май и някое друго съпротивление видях. Въпросът ми е тази платка с цокъла мога ли за нещо да я използвам?
nikolovvd - майстор
Могат.
На обяд ще направя няколко снимки, на това което аз правя от такива крушка.
За сега ползвам само пластмасовата част, а платката ако е здрава може да се сложи да управлява някоя луминисцентна лампа 8-10 W и да се ползва като настолна.

П.П. Ето какво съм направил до тук:

Прикачен файл

Kp1.jpg
Kp1.jpg (45.22 KиБ) Видяна 2522 пъти

Прикачен файл

Kp2.jpg
Kp2.jpg (43.97 KиБ) Видяна 2522 пъти
Tiger - специалист
Някой има ли идея от къде може да се вземе 2 метра LED лента (София)?
Преди намирах някакви магазини. Сега седнах да разгледам и на повечето в сайта пише, че поръчката трябва да е кратна на 5м. А то за тези цени е по-евтино да поръчаш ролка от ebay
nakatasan - специалист
Tiger написа:
Някой има ли идея от къде може да се вземе 2 метра LED лента (София)?
Преди намирах някакви магазини. Сега седнах да разгледам и на повечето в сайта пише, че поръчката трябва да е кратна на 5м. А то за тези цени е по-евтино да поръчаш ролка от ebay
Магазин Омега, ако не греша името и в Практикър продават на линеен метър. Сетих се и Елимекс също може би продават на метър или по-малко, ама е от слабо светещата. Къде точно се намират магазините в София мога само да гадая, защото съм от Варна, но можеш да се допиташ и до чичко Гугъл.
Tiger - специалист
Мисля, че омегата я гледах вчера, но явно не съм. Знам къде се намира, далечко ми е, но може да имам път на там.
В практикер и Елимекс още днес мисля да проверя.
hidrazin - майстор
brad4edat написа:
За кухненско осветление ти трябва мощна лента!
5630
3014
5050
Най-добре 5630, най-ярка е и е с най-високо CRI почти 85-90!!!
Задължително се лепи на алуминиев профил!!!!!...
Взех лента 5630 бяла но все пак малко ми синее. Дават я 6500К а топло бялата е 3500К и ми се вижда доста жълтееща.
Сега има чипове 5730 с натурално бяла светлина 4500К. Тези дни поръчах малко чипове за проба. Ще видим как светят.
Китаеца им дава добив от 50-55 лумена. :shock: Като дойдат ще видя как са и като цветопредаване.
:partyman:
ludiagsm - специалист
Още едно осветително тяло :-D Лета 5630 топло и студено бяла по 27 лентички на два кръга с общо захранване грец 400волта 1'5 ампера и кондензатор 33 микрофарада 400 волта. Впечатлението ми е че свети уникално силно и с много реалистична светлина без да променя естествените цветове на предметите http://ludiagsm.snimka.bg/experiment/le ... 9.34516205
brad4edat - специалист
:partyman: А така колега! Да събираме инфо и опит, евала ти! :partyman:
Така обаче не те ли заслепяват диодите, без стъкло между тях и тебе?
Аз моята първа такава преработка преди почти година я направих с 3014 120l/m по 2 кръга с 25 лентички! Еми светеше като електрожен в стаята :lol: буквално като електоржен, през матовото стъкло. На утрето единия кръг го махнах и работата стана добре. :)
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: