• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 52
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
krazz - специалист
Ееее, до къде стигнахте с "електричките" /вентилаторчето с батерийки така да го наречем/? Умират батериите и не ни трябва вече вентилатор! Или ще си духаме сами?!
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2189533
Хе,хе,хе,хеееее! Наем на батериите 100лв. на месец!!! Хо,хо,хо!!!
krazz - специалист
Еееее големи сте егоисти! Карате и нищо не казвате!!!
kekata - напреднал
В тая статия едни цени, като за космически совалки :) сякаш е написана, за да откаже евентуални купувачи :)

ето от последните дни един електрически автомобил за 11 000 долара:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... parts.html

Електриката според мен е правилно да се ползва като градски автомобил - за ходене на работа и обратно. В България градовете не са чак толкова големи за да има подобна нужда, затова и има малко търсене.. като сложим и големите цени - ами трудно ще стане.
Иначе в Европа си ги карат...
Стиви - специалист
Електромобилите са добра ИДЕЯ. На този етап обаче, поне за мен си остават само идея. С моите 5 км. ежедневно, няма как да се възползвам от силните страни на електромобилите. От тях може да се възползват хора, които пътуват ЕЖЕДНЕВНО поне 50~60км. до работното си място, а там имат възможнозт за зареждане на батериите. Също така, трябва да са склонни и да имат възможност да си купят чисто нов автомобил.
Дори тогава, за да го ползват пълноценно и през уикендите, имат нужда от мрежа от бързи зарядни станции. Типичен пример за кокошката и яйцето. С течение на времето ще паднат цените на електромобилите или ще се качи цената на петрола и при нас ще се популяризират електромобилите. Тогава ще има вече и втора ръка :-D
edesign - специалист
в Египет преди 5 години литър бензин 1 пиастър (под 40ст.) сега не знам как е. Само в Кайро колите в пъти повече отколкото в цяла България. Цените на бензина в персийския залив е още по-ниска, бройката на колите сигурно е колкото в половин Европа. В Америката всеки може да провери цената на бензина.
Защо електричките се пробутват само в Европата и изобщо какъв е смисъла.
То по тая логика защо изобщо се произвеждат бензинови коли, като при дизела веднага разхода е с минимум 30% по-малък.
kekata - напреднал
защото в Европа в шопинг центровете можеш да си заредиш електроавтомобила безплатно - пазаруваш и през това време се зарежда. Защото разстоянията са примерно 40-50 км в едната посока до работа и обратно. Защото няма данъци и такси за тези автомобили. Защото има държавна субсидия за тях - най-малкото не замърсяват въздуха - в големите градове това не е малък проблем. Има още много "защото", но ако човек сам не може да стигне до тях, няма да поиска да разбере - и цената не е най-важното при всички случаи. Не знам в Египет, Иран, Ирак, Либия, Америка и т.н. каква е цената на петрола, при нас - в Европа - е твърде висока. Няма как да сравниш... И ако довода са батериите - технологията се развива ежечасно, да не говорим, че има и водородни двигатели, нали?
edesign - специалист
Може и да не знаеш колко струва бензина в тази, част от Земята, където се използва най-много но аз знам защото съм бил там :-D. Относно екоактивистите и чистата енергия замисли се защо за батериите е забранено да се изхвърлят в боклука, а има специални места. Помисли за каква химия и замърсяване става въпрос при производството им.... Всичките тези ЕКО и т.н. се прави само за преразпределяне на пари в света и дрън дрън за обществото....
Соларните панели за измислени преди десетки години, защо се появяват в период на криза масово. Всеки ученически лагер се захранваше от "соларен" панел - варел или цистерна на покрива на бунгало и това преди 30 и 40 години (не преди 3 или 4).
kekata - напреднал
фразата за бензина беше риторика, значението и е (превеждам): няма никакво значение колко струва бензина някъде на майната си. Ние плащаме цена, която няма нищо общо с онази. И тази цена расте постоянно, а екологията доколко има или няма общо е друг въпрос - има доста примери какво е смог и как той влияе на здравето и живота на хората. Доколкото наистина много еко организации са просто балони - прави си, аз говоря за реалната вреда. Иначе за батериите - знам го и това, но не значи, че не се търсят други решения, нали?
stivemaster - майстор
Не ни пробутвай тълкованията на впечатленията си, които са ти въздействали на тебе до такава степен, че да ти изкривят представата за света и да те подтикнат към такива крайни констатации, колега edesign.
Защото истината е съвсем друга, ето чети и си прави изводи, след като нещата изглеждат лесни, като топла баница според тебе ,защо тогава тези, дето имали нефт за 150 години още и бил по няколко цента бензина там, инвестират най много в момента във възобновяеми източници и смятат да увеличат инвестициите си и да станат лидери и в тази индустрия !!!!!
edesign - специалист
Отговорът защо инвестират е много прост. Така нареченият развит свят подпомага намаляването на крайната бедност в така нареченият трети свят, който от своя страна е супер богат на природни ресурси.
Например в Индия (предаването съм го гледал по Discovery) има села с такава бедност, където няма друго освен лунна светлина. Един американец заедно там с някаква организация носеше едно миниатюрно вятърно генераторче за да може да светне по една малка крушка във всяка къща. Това щяло в пъти да подобри стандарта на живот и образоваността в тези региони. Та явно инвестицията в тези енергии (вятър, слънце и т.н., които пак изобилстват в тези страни) е мнооого по-евтино отколкото да прекарват сложни кабелни мрежи през пустините на хиляди км. разстояние, както е в гъсто населената Европа.

В Япония до не знам коя си година трябва да направят всички общински сгради енергонезависими. За целта слагат вертикални соларни панели за ток. Обаче засега това не се прави за частни сгради, защото цената на инвестицията надхвърляла ползата от панела в течение на времето.

Всички ревът, че зеленият ток в сметките е много скъп.

Та това е форум и си мисля че всеки може да пише мнение и да излага впечатленията си. Това дали да им се връзваме зависи само от читателя :-D
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 52

Тема "Електромобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: