• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Баш Майсторо - специалист
ср дек 15, 2021 10:55 pmschuldiner написа:
С уговорката, че практичният ти опит е повече или равен на моя... Много е просто:
. Ако виждаш вертикални фуги не е ОК. При теб и двете са под критика. Също, не може да смесваш мозаична с циклопна зидария; щом си чел, знаеш кое какво е. Превръзките се правят по две на ред за 3-4 м зид. В твоя случай можеше да са 50 см стоманени пръти.
Здравейте Приятели, камъкът ми е слабост и ще си позволя коментар ! Стефане визоално и за труда супер, но като Шундлер и аз видях вертикални фуги в едно направление , които са не допостими. Не заради визията, а заради здравината на довара, хоризонталната сглобка се допълва с вертикална такава. И най - вече тухлите как се редят, така и камъните макар че при тухлите е много по - лесно с камъка майтап не бива. Но имал си зор направил си го, личи си че си мераклия и респект и уважение !
schuldiner - майстор
"Шундлер"...яко се изкефих. Вчера станаха 20 г. откак си замина - щеше да оцени майтапа...
За следващия ентусиаст: не бих се поколебал изравняването на редовете по стъпалата да го направя с плътни тухли единички - и здраво, и красиво.
Даже така да остане ти си подкопал пръстта зад попорната стена, ако ти е здрава основата пък и на довара каза че си направил обратен наклон, тури му една армировка преди довара имаш скрит кофраж, залей малко бетон с камъни и трошляк и забравяш. Жив и здрав !
schuldiner - майстор
Баш Майсторо, респект и уважение, ама не съм съгласен.
Армиран бетон без основа и без план си е загуба на време и пари.
Разбирам да отлее подпорна стена със стъпка под ската и да я облепи с камък, ама просто налят бетон с някаква арматура нищо не помага...

ПП Мен повече ме притеснява, че от този хубав паваж прекрасната къща не се вижда, вижда се компромисния зид. Трябва да се пооправи. Вкъщи тоя проблем съм го решил с много гюрлюк, ама щото и къщата ми не е за гледане, оставил съм леко жунгла. Гледам нещо на чимшири мяза при колегата... дабре е да обраснат още.
ср дек 15, 2021 11:44 pmschuldiner написа:
Баш Майсторо, респект и уважение, ама не съм съгласен.
Армиран бетон без основа и без план си е загуба на време и пари.
Разбирам да отлее подпорна стена със стъпка под ската и да я облепи с камък, ама просто налят бетон с някаква арматура нищо не помага...

ПП Мен повече ме притеснява, че от този хубав паваж прекрасната къща не се вижда, вижда се компромисния зид. Трябва да се пооправи.
Момчета много сте прави , но човека така действа и го разбирам, трудно му е и няма бюджет като мен примерно, но е мъжко момче действа и не се оплаква . Такива хора трябва да се уважават! До тука със симпатиите , сега за подпорна стена всеки знае 50 санта надоло, после обратна пета към довара и 30 на пред за стъпка всичко армирано и т. н. ама не всеки има възможност както и нашите прадеди са го правили спрямо възможността си. Да не разваляме темата на човека дето е голям майстор и ентусиаст.
PIP - майстор
schuldiner е прав за забележките, които е добре да се отбележат за някой бъдещ ентусиаз, но реалността много често налага компромиси, къде заради време, пари, опит... Миналото лято правих ниска каменна ограда с две лица от чупен гранит, който го събирах по планината 3-4г и замисъла беше един резултата друг, заради изредените 'компромиси'.
Stefan2000 - специалист
Абе не е баш така. Никой не ме гони. Правя го за кеф. Не искам да се превърне в мъка и задължение.
То и аз ходя леко облечен, а и ходя с колело на работа, ако не вали.
Пак много дадох, закрих сезона 😀
Stefan2000 - специалист
А сега виждам че се е заформила дискусия, благодаря!
Значи, правя каквото мога. Стремя се да е оптимално за условията и възможностите ми.
Във високите извити части около портата съм слагал армировка. За зид 120-30, айде без :)
И за фундаментите съм го мислил. Но ако не се направят като хората и на L, няма да има файда.
Stefan2000 - специалист
Здравейте хора!
Спокойно, жив съм още :yawinkle:
Малко се отнесах, и занемарих писането, за което се извинявам!
Ще компенсирам изоставането :cool:
Започвам от там, докъдето бяхме стигнали.

2022г.

Продължих с дувара към улицата. В най-трудната му част,
защото тук улицата рязко се стеснява, и няма място за разхвърляне на камъни.
А трябваше да стане бързо, преди някой да е решил да се оплаче.
Както и да е,добър-лош, избутах го.

Прикачен файл

IMG_20231019_135836_375.jpg
nikolson - майстор
viewtopic.php?f=47&t=39631#p445141

Дълбок поклон за стореното от тебе.
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46