• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sasooooooooo - "специалист"
Oт две години я няма. Админа реши, че темата е реклама и я затри. Два месеца ми обещава, че ще я върне и после се отказах. Всъщност аз нищо не губя. Който ги поиска, имам ги в DOX линк, да ми пише на ЛС.
В. Петров - специалист
Неприятен и нелеп инцидент с ученикът А.А.от осми клас от ОУ „Н.Вапцаров” – с.Црънча, община Доспат попари цялото село. Тъга и сълзи се виждаха днес по лицата на млади и на стари в селото. Подробностите от инцидента още се уточняват, но по предварителна информация се твърди, че е в резултат на неправилно боравене с елекроуред. Хора разказват, че вчера около 18,30 часа е станал инцидента в резултат на токов удар в барака до дома на детето.

По време на инцидента братчето на момчето /в трети клас/ се е намесило и отишло да спира тока, но кагато се върнало било късно. Осмокласникът бил изключително скромен ученик, с авторитет сред учениците си, изряден – за образец. Най-много му се отдавали техническите дисциплини, най-добър бил по информационни технологии, със сълзи на очите разказваше г-н Делибашев, учителят му по предмета. Всички ученици са в шок и държаха в ръчичките си набрани кокичета. „Децата се бяха събрали в една класна стая, плачеха и не мърдаха”, разказва Любомир Бозов, един от учителите в училището. Той допълва, че осмокласникът решил да си стяга мотора за лятото и почнал да го ремонтира, но явно технически проблем в бормашината е предизвикала тия последствия. А.А. е щял да навърши 15 години само след 21 дни.

Селото не помни друг такъв инцидент от далечната 1979 година насам, когато отново има трагичен случай, но с момиче на 15 години.

Със заповед на Кмета на Община Доспат Антим Пържанов, съгласувана с началника на РИО – Смолян дните
до края на седмицата са обявени за неучебни. „Невъзможно е да има учебен процес, никой не е в състояние
да провежда часове в училището”, сподилиха просълзени педагозите от училището. Всички скърбят за ученика – ученици, родители, учители – цялото село. Трагедията е голяма.

Цветя бяха поднесени от Общинска администрация – Доспат, от Общински съвет – Доспат от колективите на училището и детската градина, ученици и много граждани.

Източник: Вестник на община Доспат
Всички публикации в страницата на "Вестник на Община Доспат" са обект на авторското право.
zz_stefanov - майстор
Дойде ми пак реда да нижа нова инсталация - взех си селска едноетажна къща.
Добре ни натискат да правим TNS инсталации, но от енергото разбира се си ми казаха, че ще ми подадат само две жици :)
За сега съм се спрял грубо на следния вариант:
- локално заземяване с поне 4 м шина за формиране на PE, (все още се двоумя дали да свържа моето PE с тяхното N преди ДТЗ, защото предвиждам, ако ги свържа да се появят големи токове към моето земно, които няма да са само мои :) );
- ДТЗ на контакти, бойлери и фурна (без осветлението);
- задължително катодни отводители с двоен прекъсвач, защото разбрах, че мястото е избрано, на съседите им е влязла мълнията в инсталацията и овъглила частите на бойлера, електрониката разумно я изключили :), захранването идва от стълбове );
- предпазители (може и ДТЗ) към разни градински вериги (помпа, осветление на беседка... и евентуалното захранване на една стопанска постройка).
Първи консуматор съм след трансформатора, измерих 246V.
Виси ми като неизвестна, избора на марка оборудване. Понеже ще напълня минимум 14 позиции на таблото, се интересувам за по бюджетен вариант. Уредите на Елмарк след като пуснаха завода в Добрич стават ли за работа или да си карам на шнайдер (катодните отводители твърдо ще са на елмарк, защото шнайдерските са безумно скъпи)?
jekasus - майстор
zz_stefanov написа:
Уредите на Елмарк след като пуснаха завода в Добрич стават ли за работа или да си карам на шнайдер (катодните отводители твърдо ще са на елмарк, защото шнайдерските са безумно скъпи)?
Последно което ми каза един работник от тоя завод, че само проверяват китайската стока дали работи :-D
kam34 - специалист
Щом я проверяват е добре :lol:
pavelari - майстор
да, добре е да се проверява - някоя жичка може да се е разкачила при транспорта, а китайчетата много не могат да запояват. тази проверка обаче не гарантира колко минути след това може да се разчита на изделието. Елмарк води класацията в изхвърлени от мен ел.апарати
hidrazin - майстор
При мен от обратната страна са Schrack и АВВ (в смисъл истински неща). За Елмарк споделям мнението. Обаче Шнайдер са пълен таш..к за цените си.
:partyman:
pavelari - майстор
шнайдер ще изчезнат от бранша.. не мога да кажа, че шрак е превъзходен
kam34 - специалист
Явно са я закъсали щом са отворили онлайн бакалията http://www.schrack.bg/shop/
pavelari - майстор
е не точни са пичовете и си бачкат доволно.. и в момента предимно ползвам Шрак - аз за това си позволявам така да се изказвам щото си знам стоката. абб е много скъпо - другото дето е по-евтино ме ядосва много яко.
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: