• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ruseff - специалист
Svezar написа:
Добре де,четейки всички теми и сравнявайки разхода за съпоставими квадратури и поддържана температура разбирам ,че разхода ми е сходен с хора които казват че темп. на изходящите газове не им превишавала 100 градуса, а моята в работен режим /загрял котел и поддържащо горене/ се движи между 180 и 220 в зависимост колко е студено навън и на каква мощност съм го направил да работи,та как става тази работа според вас !? Преди малко слизах при комшията който е с камина Burnit Comfort и на минимална степен на горене при температура на водата 58 градуса изходящите газове бяха 180-190 градуса /има си вграден датчик/ ,като я засилихме малко за проба станаха 210-220 пък вие си приказвайте за 80 градуса на самоделките....ние Ше верваме !
Ние не си "приказваме",аз съм показвал на няколко люде реалните показатели,един от тях е във форума,и може да го потвърди.Всъщност темп. зависи и от настройки-зависи какво количество въздух и гориво са настроени за съответната степен.
fox_vt - майстор
Някой правил ли е експеримент колко и каква цена ще е да се затопли бойлер на ток и на пелети?Ако бойлера е над 120 литра може да е по добре и евтино на пелети но ако е малък дали ще е така.И като смятате сложете към цената на пелетите тока за помпата за целия котел с управлението за юпс ако има и тогава напишете точните числа :wink: Това разбира се лятото като котела грее само бойлера :)
kuuuuuul - майстор
Имам два бойлера 150л + 200л всеки има отделен електромер сметките за дек. са 13лв +23лв от колекторите нямаше добив.Истината е колкото може по голям бойлер и нощна тарифа.
П.П.на пелети би имало смисъл само за хотел или някоя голяма фирма с огромен бойлер.
Последна промяна от kuuuuuul на чет яну 08, 2015 8:33 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
+ 1 към kuuuuuul

лятото-само на слънце!
бойлера-малсимално голям ( на един познат за лятото и преходните сезони монтирах едно неръждаемо гърне от бойлер в еднокубиков евто бидон с изолация. За 160 лв му направих 1000 литров бойлер за периода май-септември. Системата може да се доусъвършенства разбира се.
filmatoplo - майстор
За 1000 литра е по евтино да се греят и поддържат с котел на пелети, за малък бойлер не си заслужава по скъпо излиза.
Svezar - специалист
шоп написа:
Успехи на всички пелетаджии. Аз се грея и ползвам БГВ с енергоносител с цена 72 лв тон!!!
Пък циганите ползват енергоносители с цена 0 лв понеже коня дето дърпа каруцата с която крадат дърва така или иначе трябва да се храни и не включваме зобта в цената :-D
geniya - специалист
Точно тaкa, голям бойлер нa нощнa тaрифa с тaймер.При мен нямa място зa повече от 80литров.Истинaтa според мен е че колкото повече пъти преобрaзувaме енергиятa, толковa повече пaдa КПДто.При топлене нa бойлер от пaрното, стaвa тройно преобрaзувaне пелети-топлоносител-серпентинa.При токa един път нaгревaтел-топлa водa при 100%КПД.Кaто зaредя 3тонa пелети зa сезонa, предпочитaм дa зaгрявaм бойлерa с ток поне кaчеството му е гaрaнтирaно, кaкто и достaвкaтa му.Пелетките дa остaнaт зa рaдиaторите... :)

Ето че и други подкрепихa мнението ми, шопе къде си?
Ruseff - специалист
kuuuuuul написа:
Имам два бойлера 150л + 200л всеки има отделен електромер сметките за дек. са 13лв +23лв от колекторите нямаше добив.Истината е колкото може по голям бойлер и нощна тарифа.
П.П.на пелети би имало смисъл само за хотел или някоя голяма фирма с огромен бойлер.
13 лв:0,12ст(да приемем само нощна)=108.33 кW-един час и няколко минути работа на нагревателя,или 3.49 кW за 24 часа??? Това е необходимо само да се дозагрява водата,за да не изстива.Тогава с какво се къпете,колега? :? Нищо лично.
Svezar - специалист
Ruseff написа:
сметките за дек. са 13лв +23лв .Тогава с какво се къпете,колега? :? Нищо лично.
Е зима е все пак,няма да се къпем всяка неделя..ще караме през една :-D
шоп - майстор
geniya, тука съм си
ако се къпех с 60 градуса, както ти написа, нямаше да ме има:-)
Кой те подкрепи?
Филма ( за мен това е точен и начетен колега) написа, че при 1000 литра бойлер е по-изгодно на пелети. При по-малко на ток. Да, ама това лятото, когато пелетният котел трябва да работи само за БГВ

В отоплителният сезон, когато пелетният котел, помпи, контролери, датчици, вентилатори, задвижки така или иначе работят дори и при 80 литров бойлер е по-изгодно да си на пелети.

когато бойлера ти е в контура на отопляваният обем, колкото и пъти да имаш топлоотдаване ( между серпентини, и т.н) енергия не се губи, защото топлината остава в жилището:-) Така че езата ти за КПД то при тройното преобразуване "пелети-топлоносител-серпентинa: няма отношение в случая. Горното се взима под внимания само при изчисляване на серпентината или мантела.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: