Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Момчета, котелът ми загрява 50 литра вода от 15 до 70 градуса за 35 минути. С колко киловата е работил?
Трябва ми за да видя кпд.
nandrolon - специалист
След 6 тия път го сметнах 11.97 кв, за вода в покой и постоянна мощност на котела.

Q = (G.cp.Δt)/3600.T

Q - мощност на котела/нагревателя [kW]
G – количеството на загряваната вода [kg]
cp – специфичен топлинен капацитет на водата [kj/kg.K]; да се приеме cp=4,19
Δt – разлика (загрята вода минус студена вода) [ºC]; пример: Δt = 75 – 15 = 60
Т – време за загряване на водата от най-студена до най-топла [час] (пример 0,5 часа, 1 час, 2 часа и тн...)
andy_forresite - майстор
Иибаси, шест пъти си смятал заради мен. Леле, трябва да те черпя една бира.
:? Нещо литражът не ми е верен. Котелът е 33 литра, допълнителен топлообменник смятан от мен 13 литра и ППР тръби Ф32 малко около котела ... към 4 метра, без водата в разширителя щото не знам дали се слага и затова не съм ... И ги закръглих на 50 литра. Пуснах котльо на 10 kw лимит от 15°С в него. По-точно топлия датчик сочеше 15,4, а студеният 15,6°С.
На десетата минута котелът развива от 3 до 10 киловата. 40 минути след запалване постигна 70 градуса. Пелетите ги бях надценил. Те са написани 4000 килокалории, а аз карах на 4300. Тоест 9,2 киловата вместо 10. Та няма как да съм подавал 11,94.
Е, ще спя спокойно. Нали е над 50% :lol:

п.п. всички термоглави на 0, трипътния отворен докрай - тоест на 70 градуса и още малко докато подпре термост. глава. Помпата на първа да върти само малкия кръг.
andy_forresite - майстор
Добре, да направим правилното изчисление. Умножаваме нещото, на което ще повишаваме температурата (в случая вОдъ) по топлинния му капацитет, който е 4186 джаула, по делта t и делим на 3600 секунди по времето, за което сме му действали топлинно.
Q = 50 х 4186 х 55 / 3600 х 0,67 = 11511500 / 2412 = 4772,59 W
И те тука умрех. 4772,59 делено 9220 по сто е равно 51,76%. Това е средно за цялото време на бръмчене на горелката от запалване, през разгаряне до крайната цел (70 града).

Всъщност машината на 10-тата минута е на 8 kw, не на 10, както съм писал по-горе. Ако във формулата заместя с 30 минути, щото на осмия киловат си бях на 17 градуса и чак после се разгоря и взема да сложа и 8-те литра в РС, ще стане така:
Q=58х4186х55/3600х0,5= 13 353 340/1800=7418 вата; или 80,46%.
andy_forresite - майстор
nandrolon написа:
...
Мен, и твоят е зелен и знам че и ти работиш с 10 kw. Знаеш ли колко литра ти е малкия кръг и обърнал ли си внимание за колко време вдига температурата?
nandrolon - специалист
Някой ден ще го пробвам. Иначе 90л котел,ще сложа помпата да тръгва на 70 гр и ще ти кажа за колко време какво става.

Но той и да е ограничен на определени киловати, първо се разпалва както той си прецени 5 мин примерно. После набира параметри и след като е стоплол водата в пещната камера се е акомулирала доста жега която нямам идея как да се приравни.

Иначе нямам малък кръг. Инсталаторите са решили ,че помпата настроена да тръгва над определена т. е достатъчно. Предполагам правилно е да се преправи , но още не съм решил как.
andy_forresite - майстор
90 литра котел е сериозна работа. Значи твоя котел от студен старт, за да тръгне да топли, му трябват най-малко 40-45 минути. И при мен е така, но аз не му давам да се разгаря догоре.

Добре е да имаш малък кръг. Знаеш че ще трябва да си закупиш трипътен термостатичен вентил. Аз предпочитам с пряко действие пред ел. задвижките. В по-меко време радиаторите ще ползват по-малко гореща вода. Така помпата ще върти водата предимно в малкия кръг, ще имаш постоянна температура в котела и само някаква тънка струя топла вода ще ходи към радиаторите.

Другата седмица ще има студени дни и ще има възможност да го опиташ - четвъртък, петък и събота. Отоплителният сезон като че ли ще свърши окончателно след тях.
Ще видя дали ще намеря 4-5 торби бонбони в града :? Останала ми е само една и то слънчогледови.
Вичи - специалист
Анди, преди да тръгнеш пак да си продаваш котела, да знаеш, че сметките са ви грешни. Мощността се смята наум - околo 5,5 kW.

Приблизително:
Килокалории 50*55 = 2750 .
2750/(35*60)=4714kCal/h -понеже се постига за 35 минути.
4714 kCal/h = 5.5 kW
vrangelov - специалист
За мен най-лесният и точен начин за измерване на КПД в домашни условия е този с топломер. Все пак, ако искате по трудния начин, защо пренебрегвате топлинния капацитет на котела. Вярно, че е малък, но ако се вземе предвид, че подобри точността. Специфичният топлинен капацитет на желязото е 452 J/(kg.K).

Поздрави!
andy_forresite - майстор
Топломер ще ми трябва само да видя ефективността. След това няма да го ползвам. Много пари за едно измерване.
Не съм се сетил за топлинния капацитет на желязото. Трябва да добавя към предполагам 150 кг желязо и топлинния на помпа, вентил и не знам на какво. Питах тук за топломер да измерят у да го върна срещу 20 лЕва и поемане куриерската в двете посоки. Такъв, при който да не преправям тръби, а само да се закачи. Естествено не се намери и затова търся друг начин.
В града дървесните са скъпи, а слънчогледови имаше три пъти по-евтино. Така че с този котел изобщо не ми е изгодно и задължително трябва да слагам друг за следващия сезон.
Нищо не разбрах за приблизителната ефективност по тези сметки.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: