Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Мощност 5-18 клв ,ако са много то тогава не е за котел .
Здравейте, и аз да питам - за 108 кв. етаж от къща, като на 60 кв. има и подово отопление, няма външна изолация, дограмата е нова - 5-камерна, дали е достатъчен котела на Грейко 20 клв?
andy_forresite - майстор
20-киловатов котел гори по 4-5 кг пелети на час на максимална мощност. 24 часа х 4 кг = 98 кг на ден. Може да оползотвори за над 20 лева на ден пелети. 600 лева на месец. Ако са дървесни и 40 лв/ден и и 1000-1200 на месец. Така че ... :)
Мерси, това е на максимална мощност до колкото разбирам.
Мисълта ми е дали стига мощността или е по-добре да е 30-ка или друг котел 25-ца?
andy_forresite - майстор
Над 20 не е добре. Българинът е на принципа "да има", но в отоплението с котел/камина това презапасяване освен че е излишно, носи само проблеми. Котел 20 кв харчи 4 кг пелети за да ги отдаде. Котел 30 гори 4 кг пелети отдавайки 20 кв и котел 50 киловата докато прави 20 също гори 4 кг пелети. Проблемът е че малкият 20 (който въобще не е малък за 108 кв м) работи от 5 до 20 киловата, а големите имат по-висок минимален праг - от 7 и 10 киловата започват да работят. Искам да кажа че това не се избира като фризер или гардероб (да лови и малко, и много), а по други критерии.
:)
Благодаря за разяснението! Аз се обърках, защото едни познати имат 25 kw за 100 кв.
Другият ми въпрос е дали можем да вземем котел, който не е Грейко, но с горелката на Грейко? Има ли нещо, което трябва да гледаме, за да могат да работят добре заедно?
syncho - майстор
20kW дори са много за вас. Дори бих казал от опит, че около 12-13кВ съвсем спокойно биха ви стигнали. Нямам време да седна да го сметна по-точно, но не вярвам да излезе нещо много по-различно.
andy_forresite - майстор
Въпросната горелка пасва най-добре с едноименния котел. Всичко друго няма да е по-ефективно. Или ще е много по-скъпо (скъп котел).
Ако сте избрали друг котел той трябва да е поне 24 киловата. Дори 28-30.
kazlatkova написа:
Благодаря за разяснението! Аз се обърках, защото едни познати имат 25 kw за 100 кв.
Другият ми въпрос е дали можем да вземем котел, който не е Грейко, но с горелката на Грейко? Има ли нещо, което трябва да гледаме, за да могат да работят добре заедно?
Имате ли помещение за котелно? Мислили ли сте за пелетна камина?
20 киловата ще ползвате, само като се прибирате от швейцарските алпи, а домът е студен.
При постоянно отопление максимума, който ви трябва е ок 10 киловата.
Ако изберете горелка Грейко, вземете и котел Грейко! Иначе може да се монтира на повечето познати ни котли.
Има и камини тип-котел. Без стъкло са, много малко топлина отдават и могат да се монтират в неотоплявано помещение.
Анди, пак си във вихъра си.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: