Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
digitalpr
дай данните на моторите - индуктивност и съпротивление на намотките. Аз с винт с трапецовидна резба и полиамидна гайка 14х4 правя 3500 мм/мин. С мотори 60BY... (ексорор) и самоделни еднополярни драйвери, които дори не могат да им пуснат максемалния работен ток.
Ако искаш, може да се видим на живо да обменим опит.

А за TB6560 да движи стъпков мотор на 3000 оборота, ще го повярвам, само ако го видя на живо :)
digitalpr - специалист
tsenkov, направил съм си една екселска таблица, за да изключа възможността да сбъркам цифрите, и за да не го мисля всеки път, като сменям. При 1/2step - 80, 1/4 - 160, 1/8 - 320, 1/16 - 640.
На практика, независимо от избрания режим на микростъпки, постигам все Velocity около 2000mm/min. Само при 1/4step, моторите спират на 1900.
С ускорението си играх до толкова, че да спра да чувам и виждам осезаема разлика при тръгване/спиране. Стига да е над 200-300mm/sec^2 за линейната скорост няма значение какво ще сетна.
Драйверите винаги ги настройвам на микростъпката, която задавам в Mach3. Тока е максималния от таблицата с джъмперите, преди да надвиши Rated Current на моторите.
Паралелния порт е на десктоп машина с доволно старо дъно (nForce 2 с Athlon 1.8Ghz), на което има една чиста инсталация на Windows XP и Mach3, нищо друго.

MrMurdjo, ще се радвам да обменим опит на живо. Ето информация за електрическата част:

Driver: DM542A
PSU: 36VDC/9.7A
Motors: Longs Motor 23HS9430B
Stepper angle: 1.8*
Rate Voltage: 4.8V
Rated Current: 3A
Phase Resistance: 1.6Ω
Phase Inductance: 6.8mH
Holding Torque: 425oz.in/3nNm
MrMurdjo - майстор
Погледнах в интернет да видя и драйвера. Няма настройки за указване на затихването на тока в намотките, някои драйвери имат и такава функция, която се подбира според индуктивността на мотора. Според данните на мотора би трябвало да постигат по-висока скорост.
Препоръчвам да пуснеш drivertest.exe от директорията на Мах3 и да видиш как се държи генерирането на базовата честота. Като начало и за по-ниски работни скорости 25 килохерца настройка на ядрото е надеждната база, на която да се стъпи.
Имах подобен Атлон (изгорих дъното по някое време от пробив на 12в обратно към порта :-D ) и той работеше надеждно само на 25 КХц.
За микростъпка при тази честота повече от 1/8 не бих препоръчал. При мен 1/4 е оптимална и от гледна точка на механичния резонанс на рутера.
Друга възможна причина може да са бавни оптрони на контролерната платка (ако е с оптрони и тя).
tsenkov - специалист
Отворих сайта на производителя. Там не фигурира такъв двигател. Прави си изводите сам.Кой знае какво са кръстили 23HS9430B.Няма и диаграма на зависимоста на въртящия момент и честотата на импулсите или в зависимост от оборотите.Това което използвам се различава минимално от твоето по спецификация но резултатите са доста по добри,въпреки че не са това за което ги купувам. Правя си извод че мойте китайци лъжат по-малко от твойте.
mika - специалист
tsenkov написа:
Отворих сайта на производителя. Там не фигурира такъв двигател. Прави си изводите сам.Кой знае какво са кръстили 23HS9430B.Няма и диаграма на зависимоста на въртящия момент и честотата на импулсите или в зависимост от оборотите.
http://www.longs-motor.com/productinfo/ ... 6_173.aspx
digitalpr - специалист
tsenkov, модела е този, койти mika е дал в линка. Там има и диаграма на въртящ момент/rpm.
Ето и друг линк. Сърча не го намира защото явно серията са я преименували на 57BYGH. http://www.longs-motor.com/productinfo/ ... 5_114.aspx
MrMurdjo - майстор
Ако моторът е това, което е дадено на линка, то той е с 6 извода, т.е. за еднополярно свързване. При биполярно (средният извод е свободен) съпротивлението на намотката се удвоява, индуктивността не мога да кажа точно с колко, но е къде двойна.
В този случай не може да развие големи обороти, защото токът през намотките не нараства с нужната стръмност до зададения максимум, даже е възможно да не го достига въобще. По същата причина, при обръщане на полярността на дадена намотка се генерира високо обратно напрежение, което противодейства на протичането на ток в исканата посока.
В такива случаи би могло да помогне настройването на затихването на обратната индукция, която този драйвер няма. Но не е панацея.
digitalpr - специалист
Мотора от линка е с 4 извода - Lead Wire No: 4
MrMurdjo - майстор
А, ясно. Направи все пак теста на драйвера на Мах3. Като го стартираш, трябва да се изчака да се инициализира, сле което дава графика на генерацията на импулси и изписва оценка - би трябвало да пише excellent, ако се иска надеждна работа.
tsenkov - специалист
Не са го преименували,57BYGH е обозначение на двигатели от друг производител- Вантай мотор.Аз имам в предвид буквичката двигател с буква В в номенклатурата на производителя няма. В спецификацията пише 280 н/см. това е доста по малко от 425 Оз/инч. Погледни диаграмата как спада стръмно.. разчети я. Според мен си достигнал тавана на възможностите на двигателите.Жертва си на некоректна и подвеждаща реклама. С тия двигатели можеш да разчиташ на работна скорост около 1200-1400мм/мин. което все пак не е толкова лошо.Ще ми е интересно да видя какво ще се получи ако заменим някой от твойте мотори с мой, на който му знам възможностите.Но това може да стане чак през октомври.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: