• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sian - специалист
sian написа:
Колеги някой ползва ли димогарен котел.
Има самоделки дето горенето става отдолу, подобно на дакона. А отгоре само се допълват въглища. Процеса е непрекъсваем.
Lautrec - специалист
Един въпрос към знаещите.
Привлече ме идеята за локално парно, но без котел, камина и т.н.
Видях че се продават нагреватели за радиатори и си помислих оправдана ли е такава инвестиция.
Може ли с такъв нагревател да се изгради нещо като локално парно.
Примерно да свържа два радиатора, с някаква малка помпа, колкото да "завърти" горещата вода.
След като водата се загрее, остава само да се поддържа и да се следи нивото на течността...... или пропускам нещо?
Най-добре отворете връзките, възможно е да не съм обяснил добре. На снимките има един радиатор, аз си мисля за два.

клик
клик
Тани - модератор
Интересно как досега никой не се е сетил, а всички са помъкнали тези дърва и въглища! :?
nikolovvd - майстор
Преди доста години, още когато Правец 8М беше върха на сладоледа, видях една установка - алуминиев радиатор на ток. До тук нищо нова, но ми бе интересно, че с 500W нагревател и един алуминиев радиатор (някаква странна алуминиева отливка, която не прилича на нищо от продаваните в момента) с размери 1700х400 отопляваха едно помещение 25-30 кв.м. в завода за флопидискови устройства в Чирпан и беше горещо. Единственото разумно обяснение за работата му според мен бе, че вода капе върху нагревателя и става на пара. При това положение се използва известното от Химията правило, че всяка една течност, когато се изпари образува 22.4 пъти по-голям обем. Не знам дали разсъждавам правилно, но за себе си друго обяснение на това перпетуум мобиле на намерих.
bigdragon - майстор
Lautrec написа:
... На снимките има един радиатор, аз си мисля за два....
Изображение
-Два алуминиеви радиатора по 160лв, общо 320лв;
-Два нагревателя по 120лв, общо 240лв.
Равносметката е 560лв....

Аз бих си купил два маслени радиатора по 120лв.
Изображение
VLADO66 - майстор
Я,на Теси-то са му сложили турбо :shock:
sian - специалист
nikolovvd написа:
Преди доста години, още когато Правец 8М беше върха на сладоледа, видях една установка - алуминиев радиатор на ток. До тук нищо нова, но ми бе интересно, че с 500W нагревател и един алуминиев радиатор (някаква странна алуминиева отливка, която не прилича на нищо от продаваните в момента) с размери 1700х400 отопляваха едно помещение 25-30 кв.м. в завода за флопидискови устройства в Чирпан и беше горещо. Единственото разумно обяснение за работата му според мен бе, че вода капе върху нагревателя и става на пара. При това положение се използва известното от Химията правило, че всяка една течност, когато се изпари образува 22.4 пъти по-голям обем. Не знам дали разсъждавам правилно, но за себе си друго обяснение на това перпетуум мобиле на намерих.
Някакви подробности, какво се случва с водата като се изпари?
VLADO66 - майстор
sian написа:
Някакви подробности, какво се случва с водата като се изпари?
:lol: :lol: :lol: :supz:

nikolovvd - майстор
Предполагам, че след отдаването на топлината се кондензира по стените и се стича в някакъв резервоар. В срещуположния край на нагревателя имаше нещо като метална фуния, може би за допълване с вода.
Бе дяволска работа!
Lautrec - специалист
Не знаех, че има такива нагреватели и ми беше интересно да разбера ще има ли ефект. Нещо, не стана много ясно.
Аз лично съм резервиран, затова и попитах. Ако бях напълно убеден, вече щях да съм ги купил.

nikolovvd, това за което говориш е доста интересно.
Само от любопитство, някой досещали се каква ще да е тази система. :?
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: