• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
stiv1961 написа:
Junak написа:
Мазничко е, трудно съхне. Месото се отлепя от мазното, щот се свива, и става гадно. Оставям ги за 3-4 дена да се проветрят, че иначе миризмата на пушек е доста силна.
След опушването ги сложи за 5 мин. във вряща вода, може да направиш процедурата два пъти и после ги остави да оветрят. Няма да има натрапчива миризма на пушек. Аз съм си приготвил няколко парчета ребърца ама ще пусна снимки в ,, Опушване на месо и риба" :) следете темата ..... и умната :partyman:
Ааа, с 5 мин. не става Стив, в зависимост от дебелината и вида месо/сланина, се вари 15-20 мин.
За ребърцата... добре е да се извади кокала, иначе не се осолява/опушва/сварява добре около него и остава кърваво иначе това е класика в жанра...
Аз вчера накиснах да се солят едни неща....исках да ви изненадам, но не мода да се сдържа(както се казва в една реклама...)
stiv1961 - майстор
Не налагам мнение/ както доста хора тук обичат да го правят/. Аз ги изварявам два пъти по около пет минути. Тоест два пъти сменян водата. Това съм прочел във форума, това прилагам в практиката си :) А и виното и ракията не ги правя по КАНОНИТЕ НА КИМИ :-D
big_death - специалист
И аз да се влкюча в темата .Направих една проба с ярешко месо .Обезкостих бутовете и плешките , махнах им ципи и сухожилия където има , и ги поставих в сандъчето за сирене да "втасват" .

Прикачен файл

D.jpg

Прикачен файл

Bb.jpg

Прикачен файл

Aa.jpg
big_death - специалист
И така ред едра сол, ред месо , ред сол ,ред месодокато напълнем сандъчето .Тва нещо стой една седмица във сол , после в студена вода отсоляваме за 7 часа , слагаме подправки в моя случай :черен пипер, червен пипер, чубрица, кимион и с конеца и на пръта ! В студените дни съхне бързо , и не ми остана време за снимка , обаче на вкусссссс, не може да се познае какво е месото ! Весели Празници на всички и внимавайте с пиенето !!! А мезето да е блажно :-D :lol: :-D

Прикачен файл

Ja.jpg
КИМИ - специалист
stiv1961 написа:
... А и виното и ракията не ги правя по КАНОНИТЕ НА КИМИ :-D
Aхахах,
аз пък ще направя сланината точно по темата която ти ми препоръча по твоите КАНОНИ и мисли му ако стане на подметка- ще ти идвам на гости да ти изям мезетата и да ти изпия виното като е толкова добро. :rock:
Илчо Илиев - майстор
stiv1961 написа:
Не налагам мнение/ както доста хора тук обичат да го правят/. Аз ги изварявам два пъти по около пет минути. Тоест два пъти сменян водата. Това съм прочел във форума, това прилагам в практиката си :) А и виното и ракията не ги правя по КАНОНИТЕ НА КИМИ :-D
Аааа, Чена, ни мой така, или си признаваш за рецептата или идем на контролна дегустация :partyman:
Аз варя месата/сланини след като ги опуша в подсолена вода(25 гр.сол/л), става и зелева чорба,но вкуса става вече друг...
Това за смяна водата не е лоша идея, но аз както прая по 40-50 кила бекон и филета, малко по-бавно ще стане, иначе по-бързо ще се ''отпуши'',ама аз ги оставям месата за ден-два на теферич да се отмиришат и тогава ги прибирам в домашното огнище(фризера)..
Mega - специалист
Весела Коледа на всички - много здраве, усмивки и достойни мезета.

Прикачен файл

IMG_1833.JPG
IMG_1833.JPG (114.6 KиБ) Видяна 1627 пъти
jinio - специалист
Здравейте всички. Весела коледа и честито рождество христово. Вчера и аз се престраших и реших да пробвам рецептата на valentor, но спирта го разделих на две като сложих 40мл. хубаво домашно вино и 60мл. естествена домашна гроздова, 800мл. вода леко ги затоплих, като в нея поставих солта захарта и един куп подправки, след като изстина сложих вътре месцето, което е около килограм и е от всичко по малко. Днес ги извадих и ги оставих малко да се изцедят сега мисля да ги обеся, но малко ме е страх, че при нас в Петрич има мъгла, а и времето е малко над нулата. Дайте съвет дали няма да се развалят. А ето и снимки как изглеждат.

Прикачен файл

IMG_20131226_101906.jpg
jinio - специалист
Ето ги вече и обесени, дано не се развалят от топлото време.

Прикачен файл

IMG_20131226_120554.jpg
Stefan_62 - майстор
jinio написа:
Ето ги вече и обесени, дано не се развалят от топлото време.
Браво, ако имаш вентилатор обесвай ги някъде в стаята и го пускай да ги духа, може и на терасата и няма да имаш проблем с топлото време и мъглата.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: