• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
Ahmakov написа:
И сега е момента Шопа например да отговори на няколко въпроса:
Колко g/s масло изхвърля в момента неговия компресор?
След година колко ще изхвърля?
Какъв диаметър и каква дължина трябва да е капилярната тръбичка?
Какво е устройството на показания маслоотделител?
Трябва ли да го изолира?
Нагревател ще трябва ли да се монтира и с каква мощност?
Първите два въпроса са много интересни. Отговора е: не знам!

Знам, че в компресора има 1,7 дм3 масло и той е с обемна производителност 19,2 м3/час. Имам и 2.7 кг фреон
Едва ли е възможно да се сметне колко масло се завърта стотици пъти безполезно в топломасообмена. За всяка десета от бара плътността на фреоновите пари е различна и предполагам и маслото е различно.

@Ahmakov, сметнете моля Вие този паразитен негативен и безполезен кръговрат на маслото! Аз не съм професионалист като Вас, а само скромен любител практик:-)

Другите въпроси за устройство, дължина и диаметър на капилярката и аз ги зададох.

Не трябва да се изолира

Нагревател? Къде? На компресора съм монтирал.
Boyan - специалист
Маслените сепаратори се делят на следните основни групи :

Коалесцентни .
Центрофугични .
На принципа на смяна на посоката .
На принципа на промяна на скоростта .

Е аз тези типове съм учил . Може да има и още . Ще се радвам , ако някой цитира и друг .

Производителите на маслени сепаратори избират една или няколко техники за разделяне в зависимост от ефективността, която се изисква .
Дали система Хеликал е най-подходяща за термопомпата на колегата Шоп ?

Мисля , че е най-правилно да се запознае аудиторията със всички системи и Шоп , а така също и другите след него да си изберат това , което им се струва най-подходящо .
Някои от тях човек дори може да си изработи сам .
П.П. Благодаря за откритите правописни грешки .
Последна промяна от Boyan на пон дек 25, 2017 10:59 pm, променено общо 1 път.
6osi6 - майстор
Boyan написа:
Ето тук на достъпен език съм обяснил функцията на масленият сепаратор .

http://geoterm.bg/?page_id=7152
Маги, не е лошо, че се опитваш да обясняваш, но езикът не е достъпен, граматически и лексикално грешен Е! Първото е лошо, още повече когато е съдържание на фирмена страница. В комбинация с второто и с допълнението, че се отнася към техническа терминология, е още по-лошо.

Горе - "масленият" сепаратор не извършва действието. Обяснението го правиш ти. Това и кога се поставя интервал, са важни неща.

От страницата:

"1 .Паразитен термопренос."

Какво е това и към какво се отнася?

"Маслото не е част от цикъла на Карно , но извършва термопренос между нагретите и охладени компоненти , който се явява негативен по отношение на коефициента на термопренос .
2 .Влошаване на контакта . Маслото покрива вътрешните повърхности със изолационен слой , влошавайки топлообмена ."

Манджа в която липсва и гроздето. Ако можеш пиши на ясен технически български език, или ползвай редактор.
Обясни, как "Маслото не е част от цикъла на Карно , но извършва термопренос"
и в същото време
"Маслото покрива вътрешните повърхности със изолационен слой , влошавайки топлообмена ."

Чета, че маслото извършва термопренос чрез изолационен слой. Чета, гледам, мисля, не вярвам на ушите си. Как става това?
С такива оборващи се обяснения, за термопомпа не знам, но не вярвам някой да си направи "маслен сепаратор", което на български означава маслен разделител. От тук и въпросът - защо се налага разделяне маслото?

"Отделеното масло се придвижва по системата и измеримо участва във топлинният процес ."

Последното; с "във" си се престарала, действието се извършва от "маслото", "топлинниЯт процес" е обстоятелственото пояснение. Няма да питам как и с какъв уред се мери.

По-добре, преди да се лови маслото, да се изясни от какво, при какъв режим на работа се предизвиква изпаряването му?
6osi6 - майстор
шоп написа:
Ahmakov написа:
И сега е момента Шопа например да отговори на няколко въпроса:
Колко g/s масло изхвърля в момента неговия компресор?
...
Първите два въпроса са много интересни. Отговора е: не знам!
... Едва ли е възможно да се сметне колко масло се завърта стотици пъти безполезно в топломасообмена...

Възможно е, след като Маги пише, че "Отделеното масло се придвижва по системата и измеримо участва във топлинният процес."

Значи се мери.
Boyan - специалист
6osi6 , Благодаря ти за откритите правописни грешки .
Това е важно за мен .

И една молба. Не ме наричай с името на жена ми .
Действа ми малко изнервящо .
dilait19 - специалист
Boyan написа:
6osi6 , Благодаря ти за откритите правописни грешки .
Това е важно за мен .

И една молба. Не ме наричай с името на жена ми .
Действа ми малко изнервящо .
Boyan, не виждаш ли, че всяка една тема си има по един двама "дърводелци" които не знаят що са в форума . Просто не им обръщай внимание :axe: Евала за теорията която преподаваш тук :prayer: Които искат да научат нещо от теб, правописа е най - малкото което ги интересува.
6osi6 - майстор
Някой, Боян примерно, ще опише ли с разбираем технически език как се извършва топлообмена между предкондензатора и водата на бойлера? Какъв е принципът?
dilait19 - специалист
Заради такива въпроси, Кумът ми, отличник от випуск '95наТУ-София,Топло пренасяне и Термодинамика,
емигрира в Швеция, и стана дизайнер на мебели в ИКЕА...НАЗДРАВЕ. ВЧЕРА Беше КОЛЕДА
6osi6 - майстор
dilait19 написа:
Заради такива въпроси...
Нещо по темата?
Видях, че си петимен към дърводелците, затова ще попитам дърварски.
Какво се случва с газа при отклоняването му през медна тръба Ф6 монтирана в бойлерен съд? Къде се връща след това, преди или след кондензатора?
шоп - майстор
6osi6 написа:
Какво се случва с газа при отклоняването му през медна тръба Ф6 монтирана в бойлерен съд? Къде се връща след това, преди или след кондензатора?
@6osi6, не си прочел всичко.

Това се прави предимно при малки самоделки въздух/въздух. И не се прави с тръба ф6, ами с тръба с диаметър близък до изходящата от компресора. Иначе само товарим компресора.

Аз ще слагам пластинчат топлообменник фреон вода с площ 1/10 от площа на основният кондензатор.
Пак пиша, не си прочел всичко внимателно, даже @Боян написа и какъв модел е за предпочитане за да не прави излишно съпротивление.

В този предкондензатор се отнема само температурата на прегретите фреонови пари ( тя може да достигне и над 100 градуса) и после влиза в основния кондензатор. Там се извършва основното втечняване на фреона.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: