• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Генчев - напреднал
Ето с какво запоявам медните тръби, понеже са за газова инсталация а при газта с мек припой не е разрешено.
П. Петков - специалист
Скромно мнение:
По проспектни данни на "Шуко", температурата на изхода на колектора може да достигне 468К. Според физическите данни за коефициента на линейно разширение, при медта зависимостта е нарастваща, като в диапазона 300-500К стойностите са от 16,7ppm до 17,9ppm за градус, за разлика от стоманите (примерно Ст45), където коефициентът на линейно разширение в този диапазон е от 11-12,3ppm за градус (части на милион за градус). Възможността за възникване на големи напрежения от линейно разширение при прегряването, определя задължително ползване на твърди припои за медно-тръбните разводки на първичния контур, за разлика от тези за водопроводните.
Топлоностителят, при двукръгови инсталациии за БГВ, задължително трябва да е монопропилен гликол, които е неотровен, за разлика от етилен гликола.
Гъбестата шкурка за зачистване на медните повърхности (и не само медни) е позната като "скочбрайт".
Пример за линейно разширение:
При тръбна разводка с дължина 10м и температурна разлика 195 градуса, линейното разширение за медна тръба ще е (17x10000x195)/10**6=33,15mm, което е твърде много и затова трябва да има компенсатори и връзки с твърд припой. Разбира се, това са екстремни стойности и на практика не се случват, но са възможни, поради което проектното и технологично изпълнение трябва да ги имат предвид. Поради същата причина, тръбната изолация на подаващата тръба не бива да се изпълнява с "К-флекс", а с минерална вата. Връщащата тръба от топлообменника до 0,5м от колектора, може да се изолира с "К-флекс", но останалото разстояние до входа на панелите също трябва да се прави с минерална вата. Наличието на ъглови връзки, донякъде изпълнява компенсационна роля, но при най-дългата връзката - между покрива и мазето, където най-често се разполага ресивер-топлообменника, компенсирането е необходимост. Едно добро решение за линеина компенсация е ползването на силфони, каквито обикновено се слагат между изхода на колекторите и началото на тръбната разводка.
ves-ko - специалист
пон дек 27, 2010 9:33 ammarian1 написа:
...Айде да помоля колегите писали тук - да направят по една снимчица на това с какво работят - горелки и консумативи и да обяснят ... с плюсовете и минусите ...
Здравейте,
Въпреки, че темата е позамръзнала назад в годините,
Реших и аз да споделя с какво се сдобих (оборудвах) и да попитам има ли значение кой от двата припоя ще ползвам?
1. Ф 3 mm - Sn97Cu3 (97% калай 3% мед) 'припой за фитинги';
2. Ф 2 mm - Sn99,3Cu0,7 (99,3% калай 0,7% мед) 'стандартен безоловен припой', 'не изисква допълнителен флюс' (тръбичка с флюс).
... и това за зачистването (някои му казват 'острилка') за медни тръби ли е или е за някакви други? (на него нищо не пише?!? - само Rothenberger).
Остава само 'резачка' да си купя. Дайте идея за нещо 'средна' хубост и цена (или добро съотношение цена/качество) в предвид, че ще се ползва не професионално.
Благодаря.
Прикачен файл:
20200306_160733_HD.jpg
пет мар 06, 2020 8:42 pmves-ko написа:
Здрасти,
За мек припой мнение не мога да дам.
За резачката- от кръстовището под затвора, фащаш към глухите и гледаш от лявата страна. От там си купих перфектен тръборез, дето не прави резби.
Там могат и да те консултират за припоите.
Аз работя само с твърд.
https://goo.gl/maps/V31mcMBraH1dbMi5A
ves-ko - специалист
пет мар 06, 2020 9:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет мар 06, 2020 8:42 pmves-ko написа:
Здрасти,
За мек припой мнение не мога да дам.
За резачката- от кръстовището под затвора, фащаш към глухите и гледаш от лявата страна. От там си купих перфектен тръборез, дето не прави резби.
Там могат и да те консултират за припоите.
Аз работя само с твърд.
https://goo.gl/maps/V31mcMBraH1dbMi5A
Много Благодаря.
Още утре ще ги 'прослушам', ако работят и ще пиша, за да може тази информация да е полезна и на други четящи и търсещи.
filmatoplo - майстор
Купи си тръборез Ротенбергер ,да не повтаряш моята грешка от преди 20 год :wink: Флюс и припой ползвай една и съща формула и марка Sn97Cu3.
ves-ko - специалист
пет мар 06, 2020 9:23 pmfilmatoplo написа:
Купи си тръборез Ротенбергер ,да не повтаряш моята грешка от преди 20 год :wink: Флюс и припой ползвай една и съща формула и марка Sn97Cu3.
Ок. Флюсът е с припой Sn97Cu3 на прах - 60%, същото съдържание(97-3), като на 3 mm припой.
Този другия (Ф 2mm - Sn99,3Cu0,7 с флюс) ползва ли се за тръби и фитинги или е с друго предназначение?
А за тръбореза - ще погледна и какво предлагат тези, къде Трифон ги посочи и ще реша.
Благодаря.
filmatoplo - майстор
Да провери и препоръката на колегата ,аз имам тези двата .

Прикачен файл

tc50-500x500.jpg
tc50-500x500.jpg (23.39 KиБ) Видяна 1835 пъти

Прикачен файл

43854-traborez-rothenberger-traborez-mini-max-328-mm.jpg
43854-traborez-rothenberger-traborez-mini-max-328-mm.jpg (11.82 KиБ) Видяна 1835 пъти
resistbody - майстор
Вярно, че темата е в отопление, но сте я зачекнли... ако искам да си направя водопровода с медни тръби, може ли да запоявам със твърд медно-фосфорен припой ? Принципно за мекия знам,че трябвало да бъде специален, но си заварявам със твърд и имам количества и опит с него..
filmatoplo - майстор
В Гърция гледах на един обект меден водопровод -запояваха го с мек припой този който цитирах по горе ,в Германия не съм бил ,колега ми каза че и там с мек запоявали водопровода .Нищо лично -с твърдия припой е леко преиграване за водопровод ,виж за хладилна и термопомпена инсталация по която ще тече фреон -Да
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Метод за запояване на медни тръби и фитинги?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: