• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
EmoZ - специалист
Не съм забравил, утре продължаваме, важното е да има 'разбиране' :), днес препресметнах едни лайна, некаква PV централа с мощ 0.990 MW. Зверски съм уморен!
AntonBM - специалист
2v6, като чета това което пишеш оставам с впечатлението, че сняг на земята не може да има... Пишеш, че земята ще топли плочата... че тогава защо да слагаме нагреватели???
Говорим си ние с теб за някаква плоча, но тя не е отделена от почвата с изолация... Това вече изобщо не е плоча в смисъла на подовото отопление. Тя не може да се загрее равномерно така, както се загряват тези, които са отделени с изолация. При нея няма да се получи равномерно разпределение на температурата на примерно 1°. Нагревателите се затоплят до температури доста над 7° и топлината от тях си тръгва кондуктивно във всички посоки, като точно този критери „относителните частични съпротивления от оста на плочата нагоре и надолу” определят каква част от топлината на къде ще тръгне.
Нека да изчакаме EmoZ… да видим какво ще определи той като загуби на 2-те системи. Моето е много грубо, а по твоето е печалба
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6, като чета това което пишеш оставам с впечатлението, че сняг на земята не може да има... Пишеш, че земята ще топли плочата... че тогава защо да слагаме нагреватели???
...
Ако плочата се поддържа с температура 1 градус ще се задържа ли сняг :?:

Ти казваш, че нагревателите ще загряват земята в дълбочина 3 метра :!:
При температура на бетона 1 градус как ще преминава топлината към земята, която е по-топла?

Топлината, която земята отдава към повърхността зимно време е 10-30 W/m2. При студено време топлинните загуби нагоре са по-големи и снега се задържа :idea:
Zoro5 - специалист
Здравейте,
Преди време и аз се бях навил за нещо подобно но се отказах. Но ето какво ми остана в главата по темата:
За да се стопи 1000кг сняг са необходими 92квтч (15лв) - и това само да мине от твърда в течна фаза (от -0.1 до +0.1 оЦ). Ако например при един хубав снеговалеж паднат 110кг/м2 за 10часа , за да топим снега "онлайн" ще ни трябват поне 1кв/м2 и то без да броим загубите. По тези данни всеки да си прави сметка какво и за колко време му трябва. Тия 200вт/м2 които се цитират ми се струват недостатъчни при интензивен снеговалеж, могат да свършат добра работа при заледяване но за преспи, не съм сигурен. И задължително подово с подходящи датчици за сняг!
Иначе идеята на AntonBM е много добра - така тия които ринат с лопатите няма да изстиват. :wink: (шегичка)
Но да помислим с пример - всеки е виждал мразовит слънчев ден когато слънцето "пече" яко но въздуха е -10оЦ - дали това слънце стапя натрупалия се сняг и за колко време? Лъчението на слънцето е поне 400вт/м2. Мисля си ,че доста се пренебрегва отражателната способност на белия сняг, както и конвекцията на студения въздух с повърхността на снега. И като прибавим и това ,че снега е добър изолатор (топлината не се разпространява надолу), още повече ,че се образува ледена кора. И ако предположим ,че на повърхността става и някакво изпарение, което причинява "ужасяващи" загуби на топлина, картинката за лъчистото топене на снега хич не е добра.

Относно конструкцията за подово мога да предложа да се нарежат канали в бетона в които кабелите да се замажат и после цялата рампа да се асфалтира.
Друго решение на проблема е да се закупи един моторизиран ръчен снегорин който освен рампата ще може да почисти и доста пътеки наоколо.
2v6 - майстор
Zoro5 написа:
... Лъчението на слънцето е поне 400вт/м2. Мисля си ,че доста се пренебрегва отражателната способност на белия сняг, както и конвекцията на студения въздух с повърхността на снега. И като прибавим и това ,че снега е добър изолатор (топлината не се разпространява надолу), още повече ,че се образува ледена кора. И ако предположим ,че на повърхността става и някакво изпарение, което причинява "ужасяващи" загуби на топлина, картинката за лъчистото топене на снега хич не е добра.
...
=D>

Аз отдавна съм се отказал от всякакво размразяване по двора и улицата :idea:
С една лопата за сняг си спестявам времето за ходене до фитнеса и таксата също :wink:
AntonBM - специалист
Zoro5. Плътността на снега е към 125 kg/m³. Ако за 10 часа са паднали 110 kg kg/m³, те трябва да са натрупали към 90 cm сняг. Не казвам, че е невъзможно, но ако е паднало толкова много, дори и да стопиш снега на рампата, къде ще ходиш после? Цитираните по-горе мощности са изчислени за 5 пъти по слаб снеговалеж – такъв, какъвто е средният интензитет за България. Тогава сметките излизат. Иначе си прав.
Снегоринът е едно добро решение, но с него е малко трудно маневрирането по рампа. Той чисти снега, но не до сухо. Ако рампата е с приличен наклон, трудно ще изкарат колите без вериги. Тук може да помогне малко сол, така че не изключвам и този вариант.
inspo - майстор
Колега ,ако можеш сложи някоя снимка на тази рампа да видим кое как . Аз по принцип не разбирам много от топлоотдаване и подобни . Но ми изникват доста други въпроси . Например дали ще са защитени тези лъчисти тела от евентуална кражба или атака с камъни и др. твърди предмети . Също така колко кучета и колко клошаря ще успее да събере рампата през по студените вечери и къде аджеба ще се дянат котараците :-D . Сори за спама ,но много се изписа за тия лъчисти тела .А не е ясно дали има някъкъв смисъл (не от гледна точка на ефективност ) да се слагат такива . За фирми с охрана и във вътрешни дворове явно става , но дай снимка да видим при теб как ще е ?
XpacTa - специалист
Значи със сигурност има вариант за топене по този начин, защото при едно просто търсене в гугъл (на английски) излизат фирми предлагащи подобни системи, включително и някакво проучване на различните методи за справяне със снега. В това проучване се казва че инфрачервената система е добър вариант, а ако прибавим факта че не може да се кърти си остава единствения. Естествено всичко зависи от изпълнението.
Zoro5 - специалист
XpacTa написа:
...включително и някакво проучване на различните методи за справяне със снега.
Само дето проучването не е просто "някакво" а е явно от фирма предлагаща такива отоплители www.infraredheaters.com , което подсказва колко е обективно. Но дори и там говорят за мощности 950Вт/м2 при лъчисто, срещу 400Вт/м2 за подово.
Но според мен при студено и ветровито време ефекта от лъчистото ще е почти нулев , докато при подовото снежната покривка е дори педимство - пази от студа и намалява загубите.
И друго предимство на подовото - дори и да не е достатъчно за да стопи целия сняг то поне ще държи приземния слой в състояние на киша а не на лед , което в случая с автомобилите е важно.
А тук има евтини кабели за подово:
http://www.stbbg.com/?page_id=3&record_id=284
AntonBM - специалист
Zoro5, каквато и инсталация да се слага тя трябва да предотвратява натрупването, а не да се чака да натрупа и после да го стапя за 1 час. Това е така, защото колите не влизат и излизат по едно и също време в този гараж. Прав си за кишата, която ще се получи под снега с подово отопление, но при рампи с наклон над 5% знаеш ли каква пързалка става с тази киша? Колите ще се пързалят дори и да са с вериги. Аз не отричам подовото отопление! Смятам, че то е едно много интелигентно решение, но при положение, че рампата е изградена и е невъзможно полагане на топлоизолация под нагревателите, то губи своите предимства пред лъчистото отопление. Относно отражателната способност на снега – той отразява добре UW и видимата светлина, но поглъща IR-лъчите. Водата във всички свои агрегатни състояния е съединението, което най-лошо отразява IR-лъчи (след нея са въглеводородите).
Относно това защо слънчевото греене, което наистина е към 400W/m² през зимата не успява да стопи снега, причината е, че голямата част от тези 400W се пренасят от лъчи във видимият спектър (те са по-високо енергоемки от IR), а тези лъчи се отразяват от снега.
В сайта който ти даваш по-горе (www.infraredheaters.com) се сравняват 4 начина на справяне със снежната покривка и за най-ефективен (от гледна точка годишна изискуема цена за поддръжката) се дават IR-лъчите. Само, че за да е толкова ефективна се изисква скъпа автоматика (не такава каквато предложих аз по-горе). Прав си и за предлаганата от тях мощност 90W/sq.ft аз ги изкарах дори 970W/m². Тази стойност те пишат, че е съобразена с климатичните условия на Балтимор. Не е ясно дали не са се презапасили...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подово отопление по рампата на гаража?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: