Най - вълнуващия въпрос зимно време.
професионал - специалист
Аз се отоплявам с "Екватор-1А", на ф-ма "Зоти" - много съм доволен - вярно, че грея по-малък обем, но то пък има и по-мощни камини.Без проблем мога да горя въглища(но нямам нужда),защото решетката е доста по-ниско от вратичката и това също ми позволява да натрупам достатъчно жар в гор. камера за да я оставям без да има опастност да изгасне понякога дори по 5-6 часа.Като единствен недостатък мога да посоча сравнително малката горивна камера,но пък за мен това също е плюс,защото в кухнята ми е доста тесничко и за по-голяма камина(и съответно-камера) няма място.Определено много добър избор!!! :partyman:
bulhomes2 - майстор
Странно ми е че чак сега обръщам внимание на тая тема, но го отдавам на това че съм доста пийнал в момента. Не видях и никой (освен filmatoplo) от специалистите да и е обърнал внимание. Според мен отговора е елементарен и би трябвало да е широко известен на всички. С камината ще ти е по-евтино, но имаш ежедневни ангажименти. При равни други условия бих "класирал" по отношение на ежедневните разходи (изключвам първоначалните инвестиции) така:
1. Ток (печки, духалки, радиатори, ел.котле и др с директно нагряване)
2. Нафта
3. Газ
4. Термопомпи (и климатиците са термопомпи)
5. Твърдо гориво
6. Пиролизни котли на твърдо гориво

"Класацията" я измислих на ум в момента и не претендирам, че реда на първите 3 точки е такъв или че не съм изпуснал нещо... И пак повтарям - става въпрос за разходи - не за ангажименти по обслужване и инвестиции.
sian - специалист
професионал написа:
Аз се отоплявам с "Екватор-1А", на ф-ма "Зоти" - много съм доволен - вярно, че грея по-малък обем, но то пък има и по-мощни камини.Без проблем мога да горя въглища(но нямам нужда),защото решетката е доста по-ниско от вратичката и това също ми позволява да натрупам достатъчно жар в гор. камера за да я оставям без да има опастност да изгасне понякога дори по 5-6 часа.Като единствен недостатък мога да посоча сравнително малката горивна камера,но пък за мен това също е плюс,защото в кухнята ми е доста тесничко и за по-голяма камина(и съответно-камера) няма място.Определено много добър избор!!! :partyman:
Оказа се че не можахме да намерим ползвател на пелетна камина или котел на зоти....
energetika - помощник
Аз за съжаление съм ползвател на пелетен котел СИЗОМАТИК КА 27 на фирма ЗОТИ ООД от гр. стрелча.
Благодарение на този пелетен котел и личността Димитър Стойчев (собственик на фирма Зоти ООД) ми се съсипаха нервите.
Изключително не коректно отношение към клиентите (поне спрямо мен де).
Горчиво съжалявам, че се подведох по ниската цена на предлаганата стока.
Мога да кажа още много негативни нещата, но само като пиша тук се изнервям още повече и поради тази причина ще спра.
sian - специалист
energetika написа:
Аз за съжаление съм ползвател на пелетен котел СИЗОМАТИК КА 27 на фирма ЗОТИ ООД от гр. стрелча.
Благодарение на този пелетен котел и личността Димитър Стойчев (собственик на фирма Зоти ООД) ми се съсипаха нервите.
Мога да кажа още много негативни нещата, но само като пиша тук се изнервям още повече и поради тази причина ще спра.
Колега може да споделиш за котела и проблемите.
vankovarnata - специалист
hailo написа:
Има страхотни горивни камери с водни ризи но вие искате с трици маймуни да ловите
Нали се сещаш,че са на цена почти ТП и остава хамалогия.
sian - специалист
sian написа:
energetika написа:
Колега може да споделиш за котела и проблемите. За да не изпатят и други.
energetika - помощник
sian написа:
sian написа:
energetika написа:
Колега може да споделиш за котела и проблемите. За да не изпатят и други.
Котелът е тръбен със странично разположена пелетна горелка и бункер събиращ 4 чувала по 15 кг пелети.
Проблемите се изразяват изцяло в пелетната горелка.
Задръстване на тръбата в която е разположен шнека - първо казваха от фирмата, че шнековете са стоманени, но два пъти този "стоманен" шнек се беше свил на топка без да се счупи.
След конструктивни промени на горелката, пък започна да се претрупват пелетите в самата горивкна камера ( независимо от различните настройки) не стана възможно да работи.
След още конструктивни промени на горелката достигна сегашният си варянт - Разход - малко над 4 чувала/24 часа, отоплявам един етаж от къща общо - 5 радиатора 0,70 или 60 глидера.
Необходимост от почистване на 12 часа - не добро изгаряне на пелетите (с какви ли не настройки - резултатът е един и същ)
За отношението на фирмата, към клиентите си (спрямо мен де)
Не се попълва гаранционна карта
Нямат достатъчно персонал 7 от общо 11 пъти на демонтаж и монтаж на горелката съм ги извършил аз;
Три пъти за отстраняване на дефектите пристигнаха след 12 часа през ноща;
Последната ми неволя беше най страшна - на 15.11.2011 се обаждам и казвам, че горелката ми не работи, уверяват ме, че вече знаят къде е проблема и за 2 часа се оправял, само трябва да стигне до Стрелча. Шефа на фирмата ми каза, че единствено може да изпрати човек около обяд, осигурихме човек да има по обяд, ама никой не дойде. Вечерта след работа се чухме, отново със Стойчев (собственика на фирма Зоти) и ми каза
че човекът вече е пил алкохол и не може да дойде, аз да я сваля
и да я закарам
до службата си и там да дойде този юнак да я вземе и да я закара в Стрелча.
на 16.11.2011 я разглобих и я закарах, човекът дойде да я вземе и като го питах защо вчера не е дошъл, той ми каза , че никой не му е казал да ходи никъде.
На 17.11. 2011 се обаждам на Стойчев да го питам дали са тръгнали да ми монтират горелката, а той ми казва: ами не, тя сега дойде, а аз: ок, кога ще дойдете Той: утре или най - късно в Събота (19.11.2011) преди обяд.
На 18.11.2011 не му се обаждах и в събота си го чакам аз човека, ама преди обад никой нито се обади нито дойде. След обяд към 16 часа реших да се обадя, да видя до къде са стигнали. Свързах се със Стойчев и като го запитах какво става, той ми тоговори че преди малко е дошла горелката и започват работа по нея. (направо откачих) нервно го попитах кога ще бъде монтирана а той ми каза утре.
В неделя цял ден го нямаше, а чак в 12:30 през ноща ме събудиха да ходя в центъра на селото в което живея за да си я взема.
Отивам взимам я и когато започнах да си я монтирам
се оказа че не е моята горелка и тази няма как да се монтира на котела нито дупките за болтовете съответсваха нито нищо.
На 20.11.2011 му се обадих и му казах , а той ми отговори че е в гърция и да не го притеснявам, утре ще си дойде - е това утре се оказа 27.11.2011 година. До тогава не си живях в къщи. Източих водата от инсталацията и спахме с приятелката ми по приятели и роднини.
Сега, като се замисля че дадох 2 410 лв за този боклук, който неработи хубаво и гори пелети на поразия, адски много съжалявам, че не додадох още малко пари за да си взема нещо от доказал се производител.
Някак си ще избутам тази зима, и на пролет ще си платя на някой да преправи цялата горелка - този човек дава гаранция 3 години, но аз сам се отказвам от нея и отказвам да имам каквито и да е взаимоотношения с него.
Всеки сам си преценява с какво ще се отоплява, аз не съжалявам че избрах да съм на пелети, но горчиво съжалявам, че избрах котел на тази фирма ( и всичко е заради това, че е на доста по-ниска цена).
Transporterr - специалист
hailo написа:
Една гора глупости си написал.
:-D аз бих казал и с гаргите в нея
hailo написа:
17 + 6 kw щом не могат да те стоплят значи или си монтирал радиаторите от външната страна на стената или стените ти са найлонови :lol:
bulhomes2 написа:
Странно ми е че чак сега обръщам внимание на тая тема, но го отдавам на това че съм доста пийнал в момента
ей че весело в тая тема бе :supz: :supz: :lol:
bulhomes2 написа:
отговора е елементарен и би трябвало да е широко известен на всички. С камината ще ти е по-евтино
зависи, ако е безработен и има право на дърва от гората- да така е.

иначе
dobrinoF написа:
.. с хамалогия - пали, чисти, зареждай, през деня те няма и къщата изстива това съм го играл 5 години ..

Тема "Климатици или камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: