• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
STO-YAN - специалист
Здравейте.
catpat, ако е възможно сподели впечатленията си от новата система.
catpat - специалист
Ползвахме климатика за отопление пред нощта последния месец. В спалнята е топло, сутрин като станем има гореща вода, просто супер. Сега очаквам да започнат жегите и да включвам климатика на охлаждане. Тогава ще е по-ефективен.
piron45 - майстор
Колега, сподели как беше бойлера през лятото и какъв климатик сложихте ? Конвенционален или инверторен и с каква мощност ?
Аз също накарах фирмата за климатици да ми прекара една серпентина през бойлера / макар че казаха че никога не са правили такова нещо и не поемат отговорност / като ми монтираха климите, но още нямам впечатления че не включвам климатика. Къщата се довършва. Бойлера е закачен на 9-ка Мицубиши инвертор, като си има и вътрешно тяло.Смятам да го ползвам само зимата защото съм качил на покрива термосифонен бойлер и през лятото ще си имам достатъчно гореща вода. В момента се къпя всеки ден на безплатно загрята вода.
filmatoplo - майстор
Ако не дай си боже серпентината се пробие -какво ще стане :? :wink: .
catpat - специалист
Истината е че климатика работеше по 2-3 часа на ден, водата става на 45-50г - идеална за къпане. Бойлера работи на ток само от 23ч до 05ч. Сметките за ток от 190-200лв паднаха до 113лв. за месец. Жена ми се къпе сутрин, децата /две/ през деня, а аз вечер преди лягане. Бойлера е 120л. Климатика Мидеа 9ка конвенционален. Vanko68 не довърши една автоматизация, но аз му схванах идеята и ще си я реализирам сам за догодина. Ще е още по добре.
catpat - специалист
filmatoplo написа:
Тогава господ да е на помощ.
STO-YAN - специалист
catpat написа:
... не довърши една автоматизация, но аз му схванах идеята и ще си я реализирам сам за догодина. Ще е още по добре.
Здравей, catpat.
Сподели ни идеята, моля!
piron45 - майстор
filmatoplo написа:
Че то ако толкова лесно се пробиваше серпентината щеше да има хиляди оплаквания за неработещи климатици по тази причина.

Принципа за автоматизация е да се изкара датчика за температурата на въздуха в стаята и да се сложи в бойлера, така климатика ще спира когато се загрее водата в бойлера , а не в стаята. Ако има проблем с електрониката може евентуално да се наложи преместване и на датчика за течната фаза - да се сложи на входа на серпентината в бойлера.
Но при пробата на Мицубишито работеше добре и на топло и на студено без да се налага промяна на датчиците поне по причина на електрониката. Ще видя като започне зимата дали ще се наложи да сложа един датчик и на бойлера.
filmatoplo - майстор
Говоря за серпентината вкарана в бойлера ,има агресивни води тук-там , за 2-3 (айде и 5 )години може да се пробие. :?
piron45 - майстор
Добре де нека порасъждаваме. Бойлера е изпитан с водна проба под налягане 15 бара. На входа имаш възвратен клапан, който да пази от високо налягане на водата в казана, дори и да се пробие някога тръбата то няма да е изведнъж че да излезе целия фреон от системата. Да речем че започне да си изпуска по малко от някоя малка дупчица , тогава ще избута вода през възвратния клапан до момента на запълване на балона до нивото на тръбата за топла вода. След което ще си излезе през душа.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Термопомпен бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: