Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
Тани, то щом източвате бойлера само заради съдове по добре си купете 200л бойлер :lol: .Ние съдовете ги мием така в една купичка или малка тенджера си правим сапунада от веро и вода с гореща вода ,с нея мием съдовете а ги изплакваме със студена вода а за бойлера на другия ден като включа водата е вече 30 ,той изключва на 65!Аз бойлера не го изключвам преди той сам да си се изключи дори го изключвам 1-2ч след като той се е изключил сам ,за ръцете да мием ги със топла вода. Икономията може да е майка на мизерията но е баща на оцеляването!!!
Последна промяна от vvventsi на вт юли 19, 2011 12:42 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Той бойлера вече е 200 литров :wink: А иначе си прав , че всеки разсъждава и действа спрямо своята гледна точка. По-горе дадох примери как дори с един и същ бойлер разликата на загубите може да бъде с пъти различна в зависимост от потреблението! Чак се ядосвам на себе си , че все още не съм монтирал слънчевия панел , който стои вече повече от година в двора и чака ремонт на покрива. Досега щеше да ми е спестил доста!
vvventsi - специалист
Тани, ако имаш парно най добре го вържи и към него,така икономията ще е максимална!
baretata_7_62 - специалист
Нема кво да се напъваме, ясно е че при вас е по удачно да се включва непосредствено преди да се налага. Ако търсиш още икономия (ефективност), си намали малко температурата на около 50градуса, ще има още по малко загуби. Прави ми впечатление, че малко се бъркат, понятиата икономия и ефективност. Едното е да съкратиш разхода и да свиеш потреблението. А другото е да подобриш начина на потрбление, да повишиш КПД, което почти вингаи се изразява в това да намалиш топлинните загуби. Така че началник, икономията е майка на мизерията, но ефективността е майка на прогреса ;)
Тани - модератор
vvventsi , може би намерих решение (причината) за проблема ти:

viewtopic.php?p=50543#p50543
Здравейте, изправен съм пред една дилема. Бойлера ми 80L загрява на нощна тарифа рано сутринта до 55 градуса. Реално основната консумация на топла вода е след 12 часа. На скоро станахме с 1 човек повече и мисля да повиша температурата, дори да я дам на максимална, която е около 70градуса. Но понеже знам, че ще има по големи топлинни загуби се колебая, дали няма да са повече от разликата в цената на нощната тарифа и да се окаже, че вместо да спечелия 20стотинки, съм изгубил. Колебанието ми е между това, бойлера да си загрява до 55 и през деня или вечерта да си се включва да дозагрява, или да се зима максимума от нощната? Аз бих си го сметнал, но незнам какви са загубите, при 55 и при 70градуса. Бойлера е на 3-4години с изолация от полиуретанова пяна с дебелина около 3см. Банята не се отплява, среднта температура и е 15-18 градуса. Какво бихте ме посъветвали и кой от двата варянта е по удачен?
Да има чувствително повече топла вода при по високата температура. Но се появи шум от нагревателеля при работа. До сега 3-4 години е работил на температура 50-55градуса без никакъв шум. Сега за 2 месеца работа на 65-70 градуса се появи леко шумолене. Като се има впредвит, че преди 1 година съм го чистил и всичко вътре светеше. Което ме навежда на мисълта че средната температура е по подходяща за по дългия живот на нагревателя.
sashonikolov - специалист
Съгласен съм за връзването към котела.При мен даде икономия от около 60 лева за месец.В конкретния случай става дума за 80 литров бойлер дипломат с мощност 3KW (по принцип е гаден бойлер за подгряване със серпентина но това е друга тема)и 5 членно семейство + малко бебе,което всички знаем се къпе всяка вечер.
Така,че има смисъл от инвестицията за подгряване от котел
ПП:За консумацията на бойлера,първоначално го засякох с един уред,който купих за 20 лева от Метро.Измервател на електро енергия или нещо такова.
Издържа консумация до 3.6KW и могат да му се задават тарифи дневна и нощна.Сумира изразходваните киловати,показва общото време на работа,консумацията в киловати,ампери и напрежението в мрежата.
Много полезен уред по мое мнение.Обиколих почти всичките ел.уреди в къщата с него и реално придобих представа за икономията между хладилник от преди 15 години и такъв с клас на икономия А++

Тема "консумация на Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: