• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Напишете въпрос свързан със санирането.
schuldiner - майстор
Tsilkov, не се пали толкова - нали субективни мнения защитаваме...

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=p ... us3rUhlPDw

Малко е трудно за четене, ама другите са още по-зле, разбираемо е. Предполагам само ейти1ейти ще му хвърли един поглед... Но на мен такива неща ми вършат работа. Иначе независими тестове, поръчани от производители, с лопата да ги ринеш.
Фло - специалист
Абе Tsilkov,ти като проектант можеш ли да ми покажеш европейски стандарт и хармонизиран български за листите стиропор ,дето ги лепят по стените! Стандарт питам, стандарт имат ли,щото за бетонно-стиропорените както ги наричаш тухличики има европейски и хармонизиран стандарт Блокове за зидария от лек и олекотен бетон БДС/EN 771-3. Та ти като проектант по кой стандарт предписваш стиропорените листи да ги лепят по стените? :-D Питам аз и отговор не чакам
Tsilkov - майстор
schuldiner мнго си е добро за четене и като данни =D> ,но след като го разгледах сравнително внимателно не виждам нищо обезпокоително за полистирена като топлоизолационна система - даже напротив.Едно важно уточнение което правят е,че ако няма влага (както е при фасадата) такива цикли почти няма да имаш - те го разглеждат от гледна точка на материал сложен над хидроизолацията.Другото е ,че парчето е 1 см. дебело - според мен при 10-15 см изолация дори и мега намокрена не виждам как ще замръзне след петия сантиметър.И въпреки всичко дори при най-лошия образец се губят над 20% от топлоизлоационните качества чак при 200-ния цикъл.Полиуретана и екструдиания полистирен губят тези качества чак след 1000 цикъла.
Фло написа:
Та ти като проектант по кой стандарт предписваш стиропорените листи да ги лепят по стените? :-D Питам аз и отговор не чакам
Не чакаш ама ще ти отговоря :butthead: :lol: . Аз ги предписвам по коефицент на топлопреминаване (за това и се интересувам от въпросното БДС) ,защото ОВиК специалиста които ми дава проекта е изчислил отоплителната инсталация на база тоя коефицент.Стандарт за продуктите не давам защото нито продавам продукти,нито ги монтирам ,нито някои ме е назначил за "мениджър проект".
Последна промяна от Tsilkov на ср мар 07, 2012 9:21 pm, променено общо 1 път.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
лятото изпълних един ремонт на кухня и коридор в къща строена 1981г и видях какво става с стириопора като изолация след 30 години.изолацията беше на пода изпълнена по следния начин;бетони т образни греди през 60 см между тях бетони блокчета върху блокчета около 5 см пъсък тръмбован ,5 см стириопор и отгоре пдч плоскости с нут и перо.наложисе да отворим половината кухня и целия коридор ,в кухнята стириопора беше като нов но в коридора беше различно стоеше като намокрена и исъхнала хартия и се ронеше лесно и плътноста му беше небеше като на този в кухнята но тежеше повече ,не съм химик и немога да го обясня защо се е получило но го давам за пример какво наистина може да стане
8180 - майстор
schuldiner написа:
Малко е трудно за четене, ама другите са още по-зле, разбираемо е. Предполагам само ейти1ейти ще му хвърли един поглед...
Да, благодаря - доста любопитно четиво. :partyman:
Прегледах го, но ще вникна и по-подробно.
Някои от материалите там само съм ги чувал, но дискутираните у нас ги има.
Липсва ми ватата (или не знам верния термин) за да се оформи пълна картинка.
Изненада ме доста голямата разлика между ЕПС/ХПС, макар и двата да се представят доста добре в теста. Това и Фло може да го погледне, че до тук приемах неговото - "все полистирен".
Благодарско!
Tsilkov - майстор
Вата не е изследвана защото при нея има ли влага и заминава без цикли на "замръзване/размръзяване".Екструдирания не случайно се слага на плосък покрив и основи.За Фло се е полистирен както и за учините химици.
Фло - специалист
Tsilkov написа:
Вата не е изследвана защото при нея има ли влага и заминава без цикли на "замръзване/размръзяване".Екструдирания не случайно се слага на плосък покрив и основи.За Фло се е полистирен както и за учините химици.
Що да е неслучайно ,ами да не е пък случайно? Да си виждал евростандарт къде и как се слага екструдирания полистирен,въобще евростандарт за полистирен за строителство? Пак питам има ли стандарт за производство и монтаж?
8180 - майстор
Фло написа:
Набърже намерих един китайски труд за окислението на стирола и отделянето на вода при реакцията на руски.http://144.206.159.178/ft/7848/536169/11770556.pdf Абзаца с водата е в края малко над списъка с литературата.Да не се мъчиш със целия текст го преписвам тука:

Те ти я водата в полистирена,като старее и деструктурира!
Фло,
Признавам, твоят линк ме затрудни много.
Да попитам (за протокола - аз не знам) верни ли са равенствата:
стирол = полистирен
окисление = деструкция
кога и колко вода се получава от 25kg стиропор, беше началното питане?
Има и нови противоречиви сведения от Бенчо РБ :?

П.П. Абзацът с водата го има и в анотацията в началото. :)
Фло - специалист
8180 написа:
Фло,
Признавам, твоят линк ме затрудни много.
Да попитам (за протокола - аз не знам) верни ли са равенствата:
стирол = полистирен (стирол+стирол= полистирен,обратното е невъзможно)
окисление = деструкция (винаги ,в най-общ смисъл,щото с окисление може и да се прави полимеризация)
кога и колко вода се получава от 25kg стиропор, беше началното питане?(по ми е лесно да разкажа за малкия Кънчо на Фандъкова инициативата )
Има и нови противоречиви сведения от Бенчо РБ :? Не виждам противоречия,по-скоро потвърждение!

П.П. Абзацът с водата го има и в анотацията в началото. :)
gechev - специалист
Уважаеми колеги,
Рядко пиша във форуми, но тази тема много ме заинтригува. Ако полистиролът се разгражда много бързо, това значи, че няма да остане и следа след събарянето на една сграда. Според Устойчивото развитие на строителството едно от изискванията към строителните материали е да се рециклират или да изчезват в природата. За мен е удовлетворително мнението на Фло, че полистиренът бързо се разгражда от различни влияния и той няма да остави трайни следи следи в природата. Специално много съм мислил за приложенията на полистирена и за сега се оказва, че това е най-евтиния предлаган топлоизолатор в строителството и с най-добри топлотехнически характеристики. Притеснява ме друго, че по изискванията на Световната здравна организация към строителните материали, които ще бъдат сертифицирани към 2015-2020г. се изисква ненатрупването на статично електричество в сградите. Като човек, който работи постоянно с полистирен наблюдавам силно натрупване на статично електричество. В това отношение полистиренът може и да бъде забранен. Все още в много здравни организации по целия свят работят върху влиянието на статичното електричество върху човешкия организъм. Не съм лекар, но като човек, който се движи по софийските улици виждам, че след 1-2г. след саниране(топлоизолиране) на фасади в централната част на града се е натрупала огромно количество прах по тях. За това Ви призовавам да помислите искаме ли да живеем в натоварени със статично електричество сгради. Дай Боже Фло да е прав.. Какво ще правим с едни бъдещи отпадъци от полистирен, които не се разграждат и събират ток. Мисля, че по кубатура в България ще влязат не един а пет огромни кораба с полистирен в близката година.
Гечев
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Трайност на топлоизолацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: