• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Благодаря за бързия отговор.Ще опитам след няколко дни,че още не съм монтирал панелите.За момента имам само 3 монтирани колкото за проби.
valdino написа:
Благодаря за бързия отговор.Ще опитам след няколко дни,че още не съм монтирал панелите.За момента имам само 3 монтирани колкото за проби.

Имали някакво развитие - ток на воля или .... ? =D>
unicata - специалист
колеги здравейте, искам да повдигна малко темата. Гледам че последно е обсъждана преди 5 години . Интересувам се някой може ли да каже конкретно нещо с цифри и факти. По-конкретно ме интересува с 50 вакуумни тръби зимата колко вата/киловата ще добивам на ден?
Смятам да изолирам къщата с 15см стиропор и мисля че за през деня спокойно ще могат да я греят. Става дума за 200 кв.м площ на външните стени и по мои сметки ще ми трябват не повече от -2,5-3 киловата на час при външна температура -15.
Въпросът е че не намирам данни колко топлинна енергия се добива при облачен ден в софия и реално ли е да очаквам гореспоменатите 2,5-3кв на час през светлата част от денонощието. Някой направил ли е подобно проучване пез последните 5 години тишина в темата?
LazarGanev - "Велик майстор"
unicata написа:
колко топлинна енергия се добива при облачен ден в софия
Нула. И не само в София.
jabata - специалист
Както на всички е известно, че даже и по вестниците пише, змиата в София в последните години е предимно мъглива, и ако случайно няма мъгла, то тогава е облачно и ще вали. Та интересно ми е, как мислиш, каква енергия се добива от мъглата? Иначе при температура -15, гаранция ти давам че всички около тебе, са припалили всякакви кюмурени самоделки, а пък съгражданите от близката махала, рециклират гумите, така че пак няма да добиеш нищо.
Така че за отопление в София през зимата, единствения смислен източник на енергия е някой сигурен (ток, твърдо гориво, газ, ... ) а не слънце или вятър.
Ако някой изобрети панел, който генерира ток от мъглата, то София, за година ще стане най-богатия град :)
А иначе колко ток ще получиш в София при облачен ден от такова нещо, също толкова колкото и през ноща, а именно зависи от това колко мощна е крушката която сложиш да огрява панела :-D
Hursa - майстор
Битува мнението, че колектор с "вакумни" тръби работи едва ли не без загуби. За съжаление - топлинните загуби от тези тръби съвсем не са така малки. Добивът от разсеяна светлина не е достатъчен за да компенсира тези загуби.
bogi0 написа:
Смятам да изолирам къщата с 15см стиропор и мисля че за през деня спокойно ще могат да я греят. Става дума за 200 кв.м площ на външните стени и по мои сметки ще ми трябват не повече от -2,5-3 киловата на час при външна температура -15.
Твърде оптимистично ми се вижда, всички загуби ли сте отчели.
vrangelov - специалист
Не е проблемът в загубите на колекторите, а в липсата на слънце. Ако допуснем, че топлозагубите на къщата са 3 kWh на час, то 3х24=72kWh/ден. Ако 50 тръби въобще успеят през зимата да добият 3 kWh, то това ще е за целият ден. Не стига дори за топлата вода.
Hursa - майстор
Слънце има, само че е прикрито от облаците. "Добив" има, но е твърде малък.
unicata - специалист
Добре, но чета на някои места казват че вакуумните тръби и в облачно време добиват, вярно ли е и ако е вярно колко добиват.
Ако ли пък не дали да не инвестирам във фотоволтаик с монокристали и някой има ли престава 2квт система колко ще добива в облачен ден?
решил съм да инвестирам около 5000лв в система за подпомагане на отоплението, та въпроса е как най-добре да ги похарча. Обмислям основното отопление да е от някоя термопомпа 3квт, както съм ги сметнал.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: