• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
А, да енергоспестяващите, и луминесцентните, и живачните имат награждавам жичка - служи за подгряване на газа в лампата.
[-X Нека бъдем малко по-точни. Живачните нямат нажежаема жичка. Енергоспестяващите и някои от луминесцентните имат. Има обаче луминесцентни,
които нямат. Това са така наречените CCFL лампи или луминесцентни със студен катод. Може да ги намерим в повечето LCD монитори и екрани на лаптопи,
"ангелски очи" на фарове за коли, скенери и навсякъде другаде, където се изисква по-голяма надеждност. По-точно дълъг живот и работа при ниски температури.
Изображение
Сега тези лампи вече започват да се изместват в тези приложения от светодиодите.
И сега един малко риторичен въпрос. Защо като ни налагат енергоспестяващи лампи не правят нищо по въпроса тези енергоспестяващи да са произведени по
тази технология? Оскъпяването като електроника ще е нищожно, а живота им ще нарасне в пъти. Явно пак опираме до големи пари и световна конспирация.
Естествено че никой няма интерес наложените ни лами да работят дълги години. Това, че някой се хвали колко години му работела енергоспестяващата крушка
е просто късмет и грешка в производството.
Между другото циферблата на часовникът Big Ben се осветява именно от такива лампи.
:partyman:
Virtuozo - специалист
Сливен "Светлина" имат 270 волтови крушки. Преди бяха хубави и държаха ама вече са айран без мляко.Само като види човек как е залепен балона абе...мизерия.
darken_nz - специалист
Не знам, моите си държат доволно.Не ги сменям през месец, а има помещения, където циклите включване и изключване са повече и то в пъти повече, но лампето пак си издържа гаранционния срок, че и отгоре, а ако някоя предаде богу дух я подменят без пари.
Ама някои марки взеха да се тарикатят и намалиха гаранцията.
Нажежаемите горяха постоянно. На бачкане за това всичко се смени с енергоспестяващи.
И наистина е вярно, че преди при същите условия нажежаемите лампи не горяха така, аз имам една дългогодишна лампа, сега не работи - пазя я като спомен, но иначе си е здрава.Исках да си я съхраня.Знам по колко са издържали - някои с години, а сега сменяш като луд.
Не, че всичко и цялото осветление е с енергоспестяващи и луминисцентни, но съм доволен от тези, които са сложени. Вярно е също, че луминисцентните тръби в някои случаи вадят доста по-добра светлина. Явно зависи как е направена лампата.Жалкото е, че дадената промяна се налага.Все пак е хубаво хората сами да си избират както им харесва.Аз по принцип съм си против всяко нещо, което се налага на хората. :wink:
VLADO66 - майстор
Тъпото е че отпред на кутията пише с големи букви 10г. живот,а отзад с микроскопични 'при работа 4часа на ден' :wink:
hidrazin - майстор
То ако изкара тия 15 000 часа по тия сметки ще е добре. Лошото е, че само отделни идивиди го постигат.
То по принцип трябва да си взел накакви добри поне на думи, запото живота им официално варира от
6 000 до 15 000 часа. Значи твоите би трябвало да са върхът на сладоледа. :respekt:
И нали си наясно, че тези 10г на опаковката не означават периода на гаранцията. Интересно ми е дали
някой е успял да си ползва гаранционните условия за такава ламба?
lyubohar - майстор
Осрамите за които писах в предния ми пост и бяха много скъпи
ми се е случвало да ми ги заменят с нови.Това беше в зората на "енергоспестяващите" лампи.
Сега не ми се вярва да ги сменят.
hidrazin - майстор
Мдааа... Сега ще ти искат касова бележка, оригиналната опаковка и може да кажат че не е монтирана от специалист.
sstefanov - майстор
Аз пък искам да си купя от първите български енергоспестяващи крушки. Преди много години купих десетина и имам само 2-3 изгорели. Току що погледнах една от тях, която продължава да свети в хола. Вижте датата на производство (снимката е от днес):

Прикачен файл

IMG_4430.jpg
IMG_4430.jpg (56.31 KиБ) Видяна 2353 пъти
hidrazin - майстор
Ти пък. Кой ще ни оставим да правим такива ламби? Асфалт паша лично ще се качи на някое Комацу и ще хукне
по новите магистрали да срине завода, заради нарушаване на някоя европейска директива.
Между другото някъде тия години в нашия град раздаваха на ромите подобни шестоъгълни с цветен кант като твоите.
По две ламби на ромско семейство. Бяха с различна мощност - една малка и една голяма. Естественно ромите веднага
ги пуснаха за продажба. Аз си взех две, ама не ме изкараха много. По спомени обаче бяха Филипс и имаха допълнителен
надпис от някаква организация - не помня вече. Мисля, че някъде на тавана може да са им останали корпусите.
Ако ги намеря ще снимам.
darken_nz - специалист
hidrazin написа:
Интересно ми е дали
някой е успял да си ползва гаранционните условия за такава ламба? :partyman:
Да, има. - Аз. Сменял съм 3 филипса без никакъв проблем. Затова купувам само от този магазин. - Защото за коректни.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Обикновените електрически крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: