• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 20
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
stan73 - майстор
В известна степен да. Най-хубавите, но и най-скъпи керамични ножове са на Киосера (задължават ги и да слагат метална вложка в дръжката и част от острието (уж за по-здраво, но основно, за да се засичат от металотърсачите)). Много са остри в началото, много са подходящи за нарязване на плодове и зеленчуци, не променят вкуса им и не прецакват витамините. Основни недостатъци - цената и ако се затъпят, на практика няма как да се заточат в домашни условия без специализирани инструменти (разбирай връщане на производителя примерно). Захабяването им става като всъщност се отчупват микропарченца от режещият ръб на острието (даже и при нормално използване (това не значи, че няма да изкарат поне година или две или даже повече...)). На достъпни цени съм виждал такива (но китайски) във веригите Кауфланд и Била.

П.П. И към "danaec" - готини ножчета ! Кажи нещо повече за тях ?
sek.1 - специалист
Че металните с какво променят вкуса ? Или режат витамините на две :-D
stan73 - майстор
Всъщност го променят малко (неръждаемите) и много (ръждаемите). Както и всъщност прецакват някои от полезните съставки (ако не вярваш на мен, поне се порови из нета малко...).
danaec - специалист
sek.1 написа:
Вземи една ръждавеика и една ябълка, обели, я нарежия, изяж я и ще усетиш нарязаните витамини :-D
VLADO66 - майстор
Добре де, джелезото не беше ли полезно,там некакъв Попай дуеше бицепси. :?
danaec - специалист
Може да е полезно , но не е вкусно :lol:
sek.1 - специалист
Цял живот си режа пържолите със стоманени ножове както и много поколения преди мен и до сега не съм констатирал някакъв проблем :-D
stan73 - майстор
sek.1 написа:
Цял живот си режа пържолите със стоманени ножове както и много поколения преди мен и до сега не съм констатирал някакъв проблем :-D
Това, че някой не знае или не вижда нещо не значи непременно, че последното не съществува... (ако имаш да кажеш/покажеш нещо съществено по темата - супер, ако ли не - спами ако обичаш някъде другаде ! )
teon - специалист
...за пържоли не знам, но съм рязал плодове с такъв нож(ръждавейка) и наистина променя вкуса...
VLADO66 написа:
Добре де, джелезото не беше ли полезно,
полезно е : навремето след 9 септември на събрания във връзка с трудности при изхранване на населението агитирали да се яде коприва понеже съдържала много желязо...на едно от тях дядо С....о станал да пита колко коприва аджеба трябва да изяде, че да изсере един лемеж за ралото :mrgreen:
zmiori - специалист
danaec написа:
sek.1 написа:
Вземи една ръждавеика и една ябълка, обели, я нарежия, изяж я и ще усетиш нарязаните витамини :-D
Абе те праисторическите хора не са биле никак прости да ползват кремъчни ножове. И ябълките са си белили и рязали с тях.
Ама после като ги е домързяло да обикалят по чукарите да си търсят кремаци са взели та са си изковали метални. :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 20

Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: