• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
kolcho написа:

По-интересният въпрос е защо откровени идиоти се имат за по-компетентни от дипломирани специалисти, не мислиш ли?
:?
Има много дипломирани идиоти, с купени дипломи, от които страдат потребителите. Вероятно не всички са такива, но като имам в предвид нивото на образованието във всички сфери в последните 20+ години, какво да мисля?

Вероятно си от гилдията, за това и така пишеш.
kolcho - специалист
Чираче написа:

Има много дипломирани идиоти, с купени дипломи, от които страдат потребителите. Вероятно не всички са такива, но като имам в предвид нивото на образованието във всички сфери в последните 20+ години, какво да мисля?
Би ли ми обяснил по какъв начин един кръгъл идиот може да оцени идиотизма на хора с дипломи, каквито самият той не притежава? Чрез общи съображения за нивото на образование у нас? По линия на ЕЖК?
Как, че нещо не се сещам :?
kolcho - специалист
Чираче написа:

Вероятно си от гилдията, за това и така пишеш.
А ти съвършено сигурно си от хората, които визирам в коментирания от теб пост...
Изказвам съболезнования, за което!
Чираче - майстор
Не мисля да споря. Лека вечер :lol:
kolcho - специалист
Чираче написа:
Не мисля
Това е повече от очевидно. Лека вечер и от мен!
p.v.x - майстор
kolcho написа:
Чираче написа:
Не мисля
Това е повече от очевидно. Лека вечер и от мен!
Напълно съм съгласен със заключението ти.

пп.Публикациите ти са доста аналитични и поучителни.Просто ги поднасяй с позитивна нагласа.
Който те чете и има желание да разбере какво искаш да му кажеш , да го възприема с повече хъс и стимул за справяне , със засегнатите проблематики в темите в които пишеш и искаш да помогнеш.

:rock:
BLUEPUPIL - майстор
kolcho написа:
BLUEPUPIL написа:
Затова преди да се пристъпи към проектирането трябва собственика да се запознае с някой основни неща, касаещи градежа. И решенията за типа конструктивна схема и пр. основни неща, да вземе той, а не конструктора или архитекта.
За такива безотговорни и откровено опасни съвети / особено ако са приложени на практика!/ в нормална държава може и в затвора да полежиш - за размисъл и преоценка на собствената глупост! ........................................................ Всички решения за типа на конструктивната схема и пр. съществени неща по вариантите 1-3 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВЗЕМАТ ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ЛИЦА, а не от собственика! Суверенно право на собственика е единствено да определи / след надлежно информиране от страна на проектанта за плюсовете и минусите на всеки един от вариантите/ кой вариант избира!
Хайде по-внимателно със съветите, а?
Байно, имаш проблеми с изказа. Не можах да разбера що бе джанъм ме пращаш в затвора. Като е проектирано с изключително внимание към детайла, и покриващо, а често и бая надминаващо стр. кодове на съответната държава. Тука има нещо друго, което е много неприятно. Ти явно си от Тия дето, като им дойде клиент и им поиска нещо по нетрадиционно, като например ст. бет. фундаменти, ст. бет колони, незапънати в горния край, и отгоре турени ГВ ст. греди (Да не говорим за някой по-сложни комбинации) и почват да се объркват и да подрязват крилата на въображението на инвеститора. И няма да плашиш хората, свободата в стр. процес е тотална. Ако Ти се чувстваш закотвен и омотан в предразсъдъци, това не ти дава право да осакатяваш чуждите идеи. Не стига че вложените пари в строежа са цяло състояние, ами и да ограничаваме хората със съмнителни съвети и зле разбрани концепции.
kolcho - специалист
p.v.x написа:
Просто ги поднасяй с позитивна нагласа.
Позитивната нагласа е само за хора с позитивно отношение към нещата. Лица, които си позволяват лукса да въвеждат събеседниците си в ОПАСНИ заблуждения / само защото се имат за експерти в неща, от които нямат и понятие/, не могат да разчитат на нищо позитивно от моя страна. Не мога да адмирирам дървено-философската безотговорност на хора, които спокойно пишат неща от сорта на :
BLUEPUPIL написа:
Затова преди да се пристъпи към проектирането трябва собственика да се запознае с някой основни неща, касаещи градежа. И решенията за типа конструктивна схема и пр. основни неща, да вземе той, а не конструктора или архитекта.
Всичко в този цитат е сбъркано - като се започне от пълната неграмотност / някоЙ неща/, мине се през огромното поучаващо самочувствие и се свърши с доказуемо ОПАСНИЯ съвет, който дава на събеседника си. Ако някой приложи този съвет на практика - може и да пострада сериозно и то не само във финансово отношение. С подобни умници трябва да се спори категорично и без всякакви сантименти, защото здравето и животът на хората трябва да се защитават на всяка цена.
Това е!
kolcho - специалист
BLUEPUPIL написа:
И няма да плашиш хората, свободата в стр. процес е тотална. [/size]
"Стр. процес", умнико, е нещо много сложно. И от цялата тази сложност съм си позволил да коментирам в темата единствено свободата в частта "проектиране". А в тази фаза, колкото и високопарни глупости да надрънкаш, свободата е силно ограничена от законите, които налагат именно лицензирани експерти да извършат въпросното проектиране . Да го извършат по правилата на строителната наука, след като са получили предварителното задание от страна на възложителя. Това са ограниченията в свободата на проектанта - законите и заданието. Възложителят, от своя страна е в правото си да постави предварителното задание, а после да избере / или да не избере!/ някой от предложените му варианти. Това са границите на неговата свобода, защото възложителят няма право да налага КОНКРЕТНИ технически решения на проектанта, несъвместими с нормите на проектиране. Защото под един проект отговорният подпис е именно на проектанта - с полагането на този подпис той заявява, че проектираното отговаря на строителните норми. И след този подпис проектантът носи своята отговорност / в т.ч. - и наказателна!/ за съдбата на сградата, която е проектирал!
Така че - приказките за "тоталната свобода в стр. процес" можеш да ги пускаш само в кухнята, в компанията на сенилната си баба - тя може и да ти повярва, тук с такива изцепки можеш единствено да станеш за смях :lol:
Чираче - майстор
kolcho написа:
BLUEPUPIL написа:
И няма да плашиш хората, свободата в стр. процес е тотална. [/size]
"Стр. процес", умнико, е нещо много сложно. И от цялата тази сложност съм си позволил да коментирам в темата единствено свободата в частта "проектиране". А в тази фаза, колкото и високопарни глупости да надрънкаш, свободата е силно ограничена от законите, които налагат именно лицензирани експерти да извършат въпросното проектиране . Да го извършат по правилата на строителната наука, след като са получили предварителното задание от страна на възложителя. Това са ограниченията в свободата на проектанта - законите и заданието. Възложителят, от своя страна е в правото си да постави предварителното задание, а после да избере / или да не избере!/ някой от предложените му варианти. Това са границите на неговата свобода, защото възложителят няма право да налага КОНКРЕТНИ технически решения на проектанта, несъвместими с нормите на проектиране. Защото под един проект отговорният подпис е именно на проектанта - с полагането на този подпис той заявява, че проектираното отговаря на строителните норми. И след този подпис проектантът носи своята отговорност / в т.ч. - и наказателна!/ за съдбата на сградата, която е проектирал!
Така че - приказките за "тоталната свобода в стр. процес" можеш да ги пускаш само в кухнята, в компанията на сенилната си баба - тя може и да ти повярва, тук с такива изцепки можеш единствено да станеш за смях :lol:

Брей, брей, брей!!! Голяма обида е нанесена на лицензираните експерти. Всичко, което пишеш, е вярно. НО.....
Защо тия експерти завишават многократно якостните показатели? Защо не е по учебник, а заради отговорността? И вярвай ми, това го пиша от личен опит с различни конструктори. И Ние можем да смятаме, но нямаме лицензията за пред общината.

Така, че по-кротко го давай. :?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Строеж на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: