• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Salvador - специалист
Едва ли ще ви изненадам, ако ви разкажа как въвсем скоро един майстор -млад човек, не е от текезесарската школа- обясняваше как клемите само оскъпявали инсталацията и си беше навързал всичко на спайки, а кутиите беше хванал за гипскартонените профили със свински опашки.
И познайте кой му оправи работата....Ми гипскартонаджиите!
И съвсем на ниво се бяха справили.
FM STEREO - специалист
Става и с спайки,ако са направени както трябва,инсталацията ми е на 40 години и правена така и до сега не е мръднала,проблем не имало,зависи как са направени.
chapara - майстор
Salvador написа:
Едва ли ще ви изненадам, ако ви разкажа как въвсем скоро един майстор -млад човек, не е от текезесарската школа- обясняваше как клемите само оскъпявали инсталацията и си беше навързал всичко на спайки, а кутиите беше хванал за гипскартонените профили със свински опашки.
И познайте кой му оправи работата....Ми гипскартонаджиите!
И съвсем на ниво се бяха справили.
Ами то така се и прави. Какво против спайката имате след като е регламентирана по БДС. Кутиите се връзват преди затварянето точно така за да не се разлетят и не бъдат пропуснати от гипсокартонаджиите. В този случай точно те ги монтират :wink: Самите кутии и конзоли са за гипсокартон и какво толкова сложно има или ел. техника трябва да стои при монтажа на картона :? :rolleyes:

наредба 3 от 2004г.
част 7, глава37 - ел.инсталации, чл.1668
Чл. 1668. Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез пресоване, заваряване, спояване или специални клеми (винтови,

болтови и др.).

Чл. 1669. (1) В местата на съединяване, отклоняване и присъединяване на жилата на кабелите или проводниците се предвижда запас от проводник (кабел), който

осигурява възможност за повторно съединяване, отклоняване или присъединяване.
Salvador - специалист
Там е работата, че не бяха запоени, а само усукани.Класическа си старовремсна спайка-без запояване.И отгоре черна лепенка.
Andri01 - майстор
Черен платнен изолирбанд върху спайките в черни картонени разпределителни кутии - класика в апартамента от 69-та година. :)
FM STEREO - специалист
Точно така са при мен усукани без запояване и до сега проблем не съм имал. Инсталацията е правена от баща ми,който беше ел.техник,тогава така са се правили,ако са здраво усукани няма никакъв проблем че не са запоени.
hidrazin - майстор
chapara написа:
...Какво против спайката имате след като е регламентирана по БДС.
Чл. 1668. Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез пресоване, заваряване, спояване или специални клеми (винтови, болтови и др.).
Съжалявам но това е грешно тълкуване на наредбата. Спайката не е пресова сглобка.
Когато се говори пресоване, се има в предвид нещо такова:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3qYZFxQ8Pxw[/youtube]

:partyman:
Salvador - специалист
Стига бе хора, как спайката ще е пресова връзка...Пресовата е с гилзи-вкарват се кабелите в гилзата и се пресова със специални клещи.Крайният резултат изглежда така:

Изображение
ESPACE - майстор
Когато видя една такава пресова сглобка издържала 40 години без проблем мога да им се доверя. Факт е че преправях инсталацията на дядото в две от стаите по време на един ремонт. В разкл. кутии връзките бяха направени с ония порцелановите основи и 4-те метални подобия на лустер клеми.Резултата след 40 години - трагедия . Разхлабени жила, два неработещи контакта в следствие на това. Винаги ще предпочета добре направената спайка пред това.
hidrazin - майстор
ESPACE написа:
Когато видя една такава пресова сглобка издържала 40 години без проблем мога да им се доверя....
Е ами направи си една такава и изчакай 40 години. Ако ти хареса - продължавай така. :-D
Между другото не е необходимо да чакаш 40 години. За да имаш ток у вас и сега да пишем в нета, всички кабели дето ти осигуряват захранването по трасето до вас - електроцетрали, подстанции, трфопостове, подземни кабели .... Повечето ел.връзки там са направени именно с пресоване.
Основно там където има кабелни обувки. А където се снаждат кабелите - пресовани кабелни гилзи. И никъде спайка.
У вас може да си ги правиш както искаш. Със спайка, с лепило, с тиксо, с плюнка... :shock:
А за тези старите кутии с порцелановите клеми. Наистина са калпави. Спор няма.
Ако ти трябват - имам една цяла кутия чисто нови за открит монтаж. Даже са с инструкция за употреба и щампована цена на корпуса. :)
:partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Тема "Как да си направя ЕЛ.Инсталация на апартамента." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: