• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
arxd129 - специалист
krasi92 написа:
Сори гринго но общи части общо решение-смяна на щтрангове или делиманото.
Общо решение няма как да се случи. Не и в нашия блок.
Делимано... Не!
krasi92 написа:
Между етажите няма проходи а са правени дупки само за тръбите-поне други не съм срещал.
Не е баш така. При мен в колектора между 8 и 9 етаж няма никаква преград. Ама никаква. Не се знае обаче как е между другите етажи.

Ама нека попитам още нещо. Тъй или иначе, че успея да достигна тетката на топлата тръба. И ще извадя всичките мои тръби за топлата вода от водомера ми до въпросната тетка. От тетката ще започне да излиза споменатата в предишните ми постове "ракия" /ама черна/.
Въпрос: Съществува ли практически приложимо устройство /но не тел, де. Не тел!/, което да вкарам в тетката в посока към 10 етаж. И да поразбутам натрупала се ръжда, варовик.... и там какво би могло да бъде. Белким и при мен дойде топла вода отгоре. Щом студената ми вода идва от горе - логично е и топлата вода да дойде от там. Моля, бихте ли споделили дали съществуват такива технически устройства и технология на работа. Благодаря.
kozl - майстор
arxd129 написа:
kozl написа:
Направи списък кои кухни по вертикалата имат и кои нямат вода от най-ниския до последния етаж.
Простете невежеството ми, но не мога да разбера смисъла на предложението Ви. Не мога да вдяна...
Проекти и чертежи няма. Това че блока е строен от ГУСВ нищо не помага. Който и да дойде ще провери дали във вертикалата всички кухни са една над друга, което е някакво основание тези кухни да имат отделен вертикален щранг. Обичайно проектантите долепват кухни с бани, за да се ползва един вертикален щранг на водопровод и канал, но не е задължително. Отделно вече писаха за високи блокове над 10 етажа се предвижда и втори щранг за високите етажи.
После аз бих търсил спирателни кранове в сутерена, с които се спира водата в тези вертикални щрангове. Ами това домоуправителя трябва да го знае. В случай на авария, кой от сградата ще знае какво трябва да се спре :? Всъщност живял съм в сграда където работеше само централния кран за входяща студена вода и при най-малката авария три входа по 9 етажа оставаха без никаква вода.
Етажната собственост е колективна собственост. Доколкото усещам - Вие се цепите се от колектива, не търсите контакти. Опитвате се да се измъкнете самостоятелно от ситуацията, но няма как. Може би да се надуе с компресор от тръбата, която влиза от щранга към кухнята но ако стане пробив......... В такъв случай не търсете топлата вода, за да срещнете некоя беля, като теч, който никой не знае от де да се запре. Добавяки бойлер ще сте самостоятелен и независим към топлата вода, поне докато потръбите се втича студена.
arxd129 - специалист
kozl написа:
Направи списък кои кухни по вертикалата имат и кои нямат вода от най-ниския до последния етаж.
Ето какво установих:
14-ти етаж - апартаментът е заключен. Необитаем.
13-ти етаж - от тръбата за БГВ тече с нормален дебит студена вода. И след около половин час източване - започва да тече топла вода.
12-ти етаж - апартаментът е заключен. Необитаем.
11-ти етаж - от тръбата за БГВ тече кат' ракия студена вода.
10-ти етаж - от тръбата за БГВ тече кат' ракия студена вода.
9-ти етаж - от тръбата за БГВ тече кат' ракия студена вода.
БГВ на 8-мият етаж също не тече. Но БГВ на 8-ми етаж е от т.нар. нисък /долен/ кръг. Категорично е установено.

На деветия етаж, а предполагам и на десетия и на единадесетия, въпреки че БГВ няма дебит, след затваряне на крана за БГВ се появява огромно налягане на водата. Огромно, огромно - колко да е огромно: колкото е в инсталацията за студената вода.

Друго което категорично установих за високия кръг е, че БГВ от абонатната станция /която абонатна станция категорично е в мазето на блока/ през вертикален щранг разположен в стълбищната клетка се качва в таванското помещение на блока. И от там - по друга тръба в друг вертикален колектор /този покрай кухните/ започва да тече надолу към кухните на етажи от 14 до 9. И тази въпросната тръба слиза надолу към мазето, но без към нея да са закачени кухните на етажи от 8 до 1. Т.е. тази въпросна тръба играе ролята и на циркулационна тръба, може би.
Надявам се да обясних добре тази фактическа обстановка.

Логиката (моята логика, за вашата - не знам) навява на мисли, че захранващата тръба за БГВ е запушена между 12 и 11 етажи. Колко много е запушена - никак не е ясно: Дали е запушена 101 процента??? Може да е запушена изцяло - 101 %, а може и само 95%. Как смятате, моля, споделете.

Ако е запушена 101 %, възможно ли е ракията, която тече при мен, да идва по уникаТно проектирана и изпълнена циркулационна тръба. Възможно ли е "ракията" да идва по циркулационната тръба?

И сега следва такъв въпрос: Възможно ли е (и как, как, как ако е възможно) в циркулационната тръба да се създаде налягане, което да връща "ракия" в кухнята ми? А ако е възможно - защо дебитът е колкото ракиена струйка, а не колкото е нормалния дебит на една водопроводна тръба (3/4 цола)?
Благодаря предварително за компетентните ви отговори.
preslav - майстор
Според мен шансът ти сам да се справиш със ситуацията е практически нулев.
И все пак не си писал за главните спирателни кранове - трябва да има такива на захранващия щранг и на рециркулацията - долу в мазето на видно място. За посоката на вървене на водата мисля, че си в грешка или системата е изпълнена малоумно - щом имаш достъп до абонатната погледни посоката на рециркулационната помпа - нормално е тя да е закачена на рециркулационната тръба, а също така няма да се учудя ако от години не работи.
Първо се увери в проходимостта на главните спирателни кранове - изключи помпата, затвори крана на рециркулацията (онази тръба в стълбището) и виж какво се случва на последния етаж - ако и там вземе да тече като ракия главният кран на захранващия щтранг трябва да се провери - все ми се ще да си мисля, че тръбите по-трудно се запушват (особено вертикалните) отколкото някой кран да е полуотворен.
И да нормално е да имаш нормално налягане, но малък дебит.
kozl - майстор
Според мен захранващата тръба е по вертикалата на кухните, а циркулацията минава през таванското помещение и слиза в абонатната. И на двете тръби трябва да има кранове в сутерена.
Какъв тип са крановете? Предполагам шибърни? Кеклените не са подходящи за гореща вода, а сферичните не бяха разпространени преди. Когато има запушване и дебита е намалял до "тече като ракия от казан" , то при затворени кранове на чешмите въпреки малкия дебит налягането достига максимума си. Но по височина налягането спада. Освен това в системата може да е имало въздух и това пйк допълнително води до представа за голямо налягане, щото има пуф.
Има ли в сградата система за повишаване на налягането? Помпи и разширителен съд.
14 етажа по 2,70= 37,80 м височина. В нашата абонатна налягането на водата се колебае около 4-6,5 атм. Ако блока беше 14 етажен, последните етажи щяха да страдат от циклично маловодие.
Че няма циркулация, това е факт. Че има запушване и това е факт. Запушването може да се дължи обаче и на неработеща система за повишаване на налягането, на затворен или повреден кран.
Обаче дори да тръгне вода по транспортната тръба, после пак ще трябва да източвате докато потече топла вода, а водомера ще отчита топла вода.
Търсете крановете и пътищата на тръбите.
Това, че последния етаж е необитаем и няма кой да източва въздуха в тръбите в най-високата част където е връзката от транспортната тръба към циркулационната е причина за натрупване на въздух и образуване на въздушна тапа. Така дори и при нови тръби циркулация няма и се налага продължително източване докато потече топла вода.
arxd129 - специалист
preslav написа:
И все пак не си писал за главните спирателни кранове - трябва да има такива на захранващия щранг и на рециркулацията - долу в мазето на видно място.
Долу в мазето управителя ми показа две тръби - ф около 70-90 мм - за топла и студена вода със водомери. И спирателни кранове ПРЕДИ водомерите. ДРУГИ КРАНОВЕ НЯМА. Каза ми че с тези два крана работят и че с тези два крана се спира водата във входа. Други кранове няма.
Има абонатна станция - заключена. Какво има вътре - никаква представа си нямам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
arxd129 написа:
....
4. Какви варианти имам, такива че да направя /топло/ водовземане от някъде? От къде? Как? За подобно водовземане трябва ли да търся разрешение и съгласие от някого? Аз ли да се опитвам да си го направя, или да търся длъжностно лице (водопроводчик) от Топлоснабдяване?

Очаквам помощ. И благодаря за нея.
Проблем в сградната инсталация - писмено информираш Домоуправителя, че нямаш топла вода. Той комуникира с ВиК и Топлофикация. Проблемите ПРЕДИ водомери не са точно лично твои. Или са на сградата или са на съответното дружество
arxd129 - специалист
kozl написа:
Според мен захранващата тръба е по вертикалата на кухните, а циркулацията минава през таванското помещение и слиза в абонатната. И на двете тръби трябва да има кранове в сутерена.
Не сте прав. Грешите, мисля. Ето аргументите ми: Щрангът за БГВ покрай кухнята ми е с дебелина 3/4 цола. И е студен винаги и всякога.
Тръбата за БГВ в таванското помещение е около 60 мм. Мдаа... това не са никакви аргументи, разбира се. Но все пак, но все пак.
И освен това - ако захранващата тръба минава край мен и аз нямам топла вода - по силата на каква логика на 13-тия етаж ще има силна вода от тръбата за БГВ? Няма как!
Горе в таванското помещение няма никакви спирателни кранове.
kozl написа:
Има ли в сградата система за повишаване на налягането? Помпи и разширителен съд.
Идея си няма дали има или няма системи за повишаване на налягането. Даже не знам за какво ми говорите. Но ако захранващата тръба е 2-3 цола... едва ли ще има проблеми с налягането на 14 етаж. Все пак... колко много по-високо разположени от нашия блок има!
kozl написа:
Че няма циркулация, това е факт. Че има запушване и това е факт.
Че запушване има в подаващата тръба -да, логиката го показва.
Обаче откъде направихте извод че има запушване в циркулиращата тръба. Такъв извод аз не можах да направя. Отникъде!
Бихте ли се аргументирали за извода Ви? Благодаря предварително.
iliya_i - майстор
arxd129 написа:
Идея си няма дали има или няма системи за повишаване на налягането. Даже не знам за какво ми говорите. Но ако захранващата тръба е 2-3 цола... едва ли ще има проблеми с налягането на 14 етаж. Все пак... колко много по-високо разположени от нашия блок има!
Тук не си прав. По принцип високите сгради се захранват от 2 водопровода. 1-7 етаж от 4 атм. водопровод, а 8-16 етаж от водопровод 7 атм. Защото 4 атм. могат да качат вода до около 10 - 11 етаж, а при 7 атм. на 1 етаж ще избива отвсякъде. За това би трябвало да имате 2 водомера за топла и 2 за студена. Освен ако нямате помпа за високите етажи.
2 цола са си 2 цола, но във вертикала налягането пада с по 1 атм. на всеки 10.81 метра! Това не зависи от диаметъра на тръбата!
Последна промяна от iliya_i на нед фев 19, 2017 11:07 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
arxd129 написа:
13-ти етаж - от тръбата за БГВ тече с нормален дебит студена вода. И след около половин час източване - започва да тече топла вода.
Ей извинявам се това нещо съм го пропуснал. И като добавя и това:
arxd129 написа:
Щрангът за БГВ покрай кухнята ми е с дебелина 3/4 цола. И е студен винаги и всякога. Тръбата за БГВ в таванското помещение е около 60 мм.
Да вече склонявам, че транспортната тръба е през таванското помеще, след това 14-13-12.....8 етаж, а циркулационата е от 8 етаж надолу. Тогава ако има достъп на 14 етаж тръбата трябва да е по-голяма от 3/4 цола. Примерно цол и половина.
И при това условие запушването е м-у 13 и 11 етаж. Ама с тези необитаеми апартамети :?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Прокарване на нов водопровод за топла вода в 14 етажен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: