• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
ср фев 26, 2020 11:28 pmmoimoimoi написа:
от кои тухли се отказваш?
Отказах се от Поротерм Комфорт 38-ца....
moimoimoi - майстор
ако се спрете на варианта тухла 25см +изолация не слагайте стиропори, не е лош изолационен материал но е страшно горим и тръгне ли да гори отива цялата къща.аз лично за себе си съм пред дилемата мултипор или фасадна вата,и двете идват по скъпо от стиропора но са негорими
Dessie - специалист
чет фев 27, 2020 7:29 ammoimoimoi написа:
ако се спрете на варианта тухла 25см +изолация не слагайте стиропори, не е лош изолационен материал но е страшно горим и тръгне ли да гори отива цялата къща.аз лично за себе си съм пред дилемата мултипор или фасадна вата,и двете идват по скъпо от стиропора но са негорими
Много ми е далечно избирането на изолация все още и не съм проучила добре плюсове и минуси на всеки вид поотделно, но и това ще ми се наложи :-) Благодаря!
naster - майстор
Всъщност в ЕС пазарът на ЕПС е по-бързорастящ от ватите (21% с/у 17%), въпреки, че като общ пазарен стъклената вата го е отвяла, а каменната малко изостава, може би заради цената.

https://publications.jrc.ec.europa.eu/r ... 816enn.pdf
Hursa - майстор
чет фев 27, 2020 7:29 ammoimoimoi написа:
не слагайте стиропори, не е лош изолационен материал но е страшно горим и тръгне ли да гори отива цялата къща. аз лично за себе си съм пред дилемата мултипор или фасадна вата,и двете идват по скъпо от стиропора но са негорими
Всеки изолационен материал си има свои плюсове и минуси. Според мен, не може да се каже, че е „страшно горим“. Материалите си имат сертификати (друг е въпроса до колко можем да им вярваме), в тях са указани характеристиките им. Според изискванията, на които трябва да отговаря стиропора (ЕПС) за топлоизолация – трябва да е трудно запалим и самозагасващ (а това ограничава и скоростта му на горене, и поддържането на огъня) – всички тези характеристики са указани в сертификатите. Има демонстрации проведени от различни организации (и дори от отделни хора) на запалването и самозагасването на стиропора – вижте ги. Можете да се опитате и да ги възпроизведете, за да проверите дали са действителни за конкретен „модел“. Разбира се – стиропора не се полага в открит вид върху стените – а това възпрепятства непосредственото му запалване при контакт с открит пламък, затруднява и горенето му, ако все пак се запали въпреки затрудненията от покритието. Все пак, използваме горими материали, както в строителството, така и у дома – например дървени греди, ламперия, паркети, мебели – а те при запалване, при съпоставими обеми имат много по-голяма концентрация на горим материал, по сравнение със стиропора (той е с ниска плътност). Дори при изгаряне на единица маса на много от материалите в бита ни – се отделя по-голямо количество топлина.
(За пръв път пенополистирол е бил създаден преди повече от 90 години (1928 година във Франция). Сравнително бързо намира различни приложения и се използва все по-широко. Използва се и във военната промишленост и в мореплаването. Срокът на експлоатация на ЕПС според различни източници (например Sweden: Royal Institute of Technology) трябва да надвишава 60 години, дори 80. Така, че според мен, не трябва без да се запознаем с материала да го отречем – само защото сме прочели, че някой го отрича.)
Но все пак – стиропора (ЕПС, както и ХПС) гори. Не се използва за топлоизолация на мощни машини в промишлеността и енергетиката. Не се използва и за топлоизолиране на сгради в тези отрасли. В тези области използват широко минералната вата. Тя се използва и при изграждане на пожарозащитни прегради.
Не съм специалист в областта. Поради това – нито мога, нито пък бих искал да препоръчвам ЕПС или ХПС. Всеки сам може да се запознае с материалите и сертификатите им (ако желае), да се консултира със специалисти и да реши – какво да избере. (Аз за у дома съм избрал епс – за външна и хпс за вътрешна топлоизолация, както и минерална вата за таваните на помещенията. Но може да съм сбъркал.)
naster - майстор
Оффтопик: спомних си клипчето за Брекзит, в което двама островитяни се мъчат да запалят знамето на ЕС. Е, не успяха заради добавките против горене в знамена и т.н. Ако издадат подобни изисквания за пердета и завеси за бита, ще има още по-голям ефект.
a_atanassoff - помощник
Здравейте! Темата спи от почти година - предполагам, че дамата вече живее в новата къща :yawinkle:
На мен ми предстои "заигравка" от същия характер, т.е. строеж на къща, и също съм във филма с предсказване на общия разход.
Спрял съм се на Wienerbergerите и по-точно именно на N+F Comfort 38cm. В сайта има калкулатор (https://www.wienerberger.bg/polezno/ste ... steni.html, но нямам представа дали 2019 го е имало) и, според него, за моя случай най-добрата комбинация е Porotherm 38 N+F Comfort + 10cm ТИ от пенополистирол или минерална вата - искам да постигна топлообмен със стойности, близки до тези на пасивна къща (15-18W/m2k). Няма да правя сертифицирана пасивна къща, но искам да снижа до възможен минимум месечните сметки. Затова планирам и покривна фотоволтаична система с акумулатори (т.е. без да продавам ток на ЕРП).

Та, на въпроса за събуждане на темата - @Dessie, бихте ли споделила впечатленията си от крайния резултат - удобство, удоволствие, цена?

Поздрави! :)
kr1100 - майстор
@ " Но все пак – стиропора (ЕПС, както и ХПС) гори. "
Справка новините за пожара на блока под ВиК 23.02.2019

http://newsbul.com/%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D ... 0%BD%D0%BE
Hursa - майстор
пет яну 08, 2021 9:48 ama_atanassoff написа:
близки до тези на пасивна къща (15-18W/m2k).
Грешите в числата - приблизително 100кратно.
naster - майстор
И мерната единица не е за площ, а за дебелина, ако става въпрос.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Мнения за тухли Поротерм Комфорт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: