• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
antmadara - специалист
Ако бойлера е на около 10м. от панела при денивелация 2м. (бойлера по-високо), какъв размер медни тръби да сложа за да циркулира добре системата ми и без помпа.
romanpm - майстор
Няма нужда от обезвъздушка ако се ползва пряко термофонно достатъчни са фи 20 тръби и не съм чул да е завряла вода от слънчев , под контрол са ми 100кв.м слънчеви от години и няма повече от 76 градуса ! ... :-D
2v6 - майстор
romanpm написа:
Няма нужда от обезвъздушка ако се ползва пряко термофонно достатъчни са фи 20 тръби и не съм чул да е завряла вода от слънчев , под контрол са ми 100кв.м слънчеви от години и няма повече от 76 градуса ! ... :-D
Това "термофонно" предполагам че е правописна грешка?
Ако няма циркулация водата завира, защото температурата се качва много над 100 градуса!
На този клип не се вижда, но се чува:
http://www.vbox7.com/play:74e2bc36

Тук по-добре се вижда:
http://www.vbox7.com/play:142d80e8
donnna - специалист
при отворена система слънчеви колектори с риск да избегна помпата да работи на сухо и да не допълвам често, ако сложа един водосъдържател от бойлер 80 л. за разширителен съд???

некви мнения по въпроса....

друго - на каква височина над колекторите трябва да го монтирам разширителния съд при отворена система....
vladtod - специалист
тва с избягването на помпата /70-120лв/ е все едно да избягаш от полезното КПД което върши тя и в което се убедих .И аз отначало бях без помпа но после си сложих.Разширителния съд е на студената вода преди помпата с мека връза на около 1 м височина ./при мен е така/.Ааа и нещо да запитам я ми обясни как ще работи помпата на сухо? в кой случай?
mjjmiro - специалист
Монтирахме колектора и денс му е първия работен ден както се казва :wink: ! Без помпа е с медни тръби ф22, днес за цял безоблачен ден температурата в бойлера е 60 градуса часа е 18,00 а налягането на водата в системата е 1,2 атмосфери с такова налягане си го и напълнихме на студено! Нямам монтиран обезвъздушител, пълни се супер лесно както се и източва супер лесно! Единственото в което не съм сигурен е дали вечер ще връща топла вода от бойлера в колектора което ми се струва невъзможно тъй като той е на по-ниско и няма как да стане, не сме слагали възвратен клапан!? Кажете си мнението по този въпрос! Благодаря! :)

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (81.13 KиБ) Видяна 6286 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (107.83 KиБ) Видяна 6286 пъти
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
Монтирахме колектора и денс му е първия работен ден както се казва :wink: ! Без помпа е с медни тръби ф22, днес за цял безоблачен ден температурата в бойлера е 60 градуса часа е 18,00 а налягането на водата в системата е 1,2 атмосфери с такова налягане си го и напълнихме на студено! Нямам монтиран обезвъздушител, пълни се супер лесно както се и източва супер лесно! Единственото в което не съм сигурен е дали вечер ще връща топла вода от бойлера в колектора което ми се струва невъзможно тъй като той е на по-ниско и няма как да стане, не сме слагали възвратен клапан!? Кажете си мнението по този въпрос! Благодаря! :)
Това е! Няма какво да пипаш повече! :2thumbs:
mjjmiro - специалист
Като истина и му падна налягането, сега е на нула атмосф.! На какво се дължи това? Не е изпускал от никъде антифриз. :?
vladtod - специалист
mjjmiro написа:
Единственото в което не съм сигурен е дали вечер ще връща топла вода от бойлера в колектора което ми се струва невъзможно
А тогава защо ти се струва възможно топлата вода да отива на горе? Но ти си знаеш клапана е 10 лв........и още нещо ,предполагам знаеш че котления камък се отделя при висока температура и почва да полепва по стените на тръбите,ааа ти си с антифриз ,сега видях.......Още нещо да добавя ,на този дълъг тръбен път ще се изумиш ако сложиш помпа,ще ти кажа защо ,защото диференциалния термостат пуска помпата от 40гр. и в слаби слънчеви дни малко от малко ще се затопля водата а без помпа за да тръгне циркулацията е нужна висока температура а тази температура поражда високо налягане.......всичко което говоря е от опит върху моята система......
Я сподели ,чува ли се пукане по тръбите около 80-90 гр когато тръгне антифриза да циркулира?
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
Като истина и му падна налягането, сега е на нула атмосф.! На какво се дължи това? Не е изпускал от никъде антифриз. :?
Първо, при загряването започва да се отделя въздуха от водата (дегазиране).
Второ, при висока температура ако сълзи леко отнякъде няма да го видиш.
Докато е студена системата отвори да провериш да няма въздух отгоре и долей ако трябва!
Важното е да няма въздух. Налягане не е необходимо за да работи.
Какво е налягането в разширителния съд?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "въпрос за слънчеви колектори..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: