• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет дек 05, 2024 11:04 pmivanovbg написа:
чет дек 05, 2024 10:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет дек 05, 2024 10:22 pmbrum написа:

Ако е само от буфера е 2.3kWh. За 4 часа! Или един вид нищо.
Точно. Ако е наясно няма да мята безполезни стойности и да бърка още повече човека. С количеството изгорени пелети за денонощие е по близо до истината.
........
Да уточня само, че радиаторите са директно от камината в паралел с буфера. Камината се командва по температура на буфера.
Безполезен.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 11:31 pmbrum написа:
чет дек 05, 2024 10:28 pmjamezon написа:
А бихте ли споделили повече информация за вашата система? :?
Термопомпа, буфер 80л, подово с 13 кръга, замазки, ламинат. ЗА БГВ - 300 литра бойлер (с 270л полезен обем по спомен), 2 серпентини.

Управление със задвижки и динамични температурни криви за да са топли стаите когато се ползват. Примерно хола го топля цяла нощ и той се стопля от сутринта. Така се топли основно на нощният ток.

Стаите дето не се ползват се държат на 20 градуса. Ама те са килера и една спалня дето в момента е вакантна
При мен вратите не се затварят,аз общо взето гледам всичко като едно помещение,освен банята и тоалетната...
Предполагам за температурните криви имате предвид термостатите с различни температури по часове?

Интересуват ме по скоро температурите на водата.

1.Буфера като моя ли е свързан?

2.На колко градуса се включва ТП и на колко изключва?

3.Колко време работи ТП и колко почива?

4.ТП с датчик ли следи температурата или по връщаща вода?

5.На колко литра са дебитомерите?

6.Прави ли дефрости при всяко включване,както моята,че понякога и по 2 пъти?

Всъщност дефроста от околната среда ли зависи или има връзка с режимите на водата?

Увеличих още хистерезиса - 42° изключва,а на 32° се включва.Но ей сега буфера беше достигнал 40°,включи се дефрост,работят и 4 кръга и за 2 Мин буфера падна на 35°
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 10:56 pmivanovbg написа:
чет дек 05, 2024 9:54 pmТрифон П.Трифонов написа:

Това като енергия знаеш ли колко е?
Еми той само поддържа. В стаята като пода е на 26, а въздуха на 25 колко да изстине тази вода в подовото + 6-7 см замазка на сто и петшейсе квадрата нагряти до същата температура. То затова махнахме задвижките. Да не говорим, че разхода на ток падна с близо 250 вата на системата. 14 задвижки по 18вата - смятай. 6киловатчаса на ден.
Какви ще са тия задвижки по 18 вата :?
Моите са по по-малко от 2 вата и не работят по 24 часа...

То ако в стаите достигне желаната температура,моя буфер и 10 часа ще изкара,ако няма консумация.Ако работят 2 кръга(понеже всички са 2 по 2) ще поддържа около час,но отворят ли се всичките за 20 Мин е свършил.
brum - майстор
пет дек 06, 2024 6:59 amjamezon написа:
При мен вратите не се затварят,аз общо взето гледам всичко като едно помещение,освен банята и тоалетната...
Предполагам за температурните криви имате предвид термостатите с различни температури по часове?

Интересуват ме по скоро температурите на водата.

1.Буфера като моя ли е свързан?

2.На колко градуса се включва ТП и на колко изключва?

3.Колко време работи ТП и колко почива?

4.ТП с датчик ли следи температурата или по връщаща вода?

5.На колко литра са дебитомерите?

6.Прави ли дефрости при всяко включване,както моята,че понякога и по 2 пъти?

Всъщност дефроста от околната среда ли зависи или има връзка с режимите на водата?

Увеличих още хистерезиса - 42° изключва,а на 32° се включва.Но ей сега буфера беше достигнал 40°,включи се дефрост,работят и 4 кръга и за 2 Мин буфера падна на 35°
1. Буфера е като хидравличен разединител с обем 80л. Вързан е в режим на отопление. Т.е. подаващата вода към подовото е от горният край на буфера.
2. ТП се включва когато е нужни да се топли някоя стая. Т.е. управлението дето контролира задвижите се грижи да пуска и ТП. И има една уловка - управлението се грижи да гарантира минимален товар за да няма on/off цикли.
3. Работи когато е нужно. Последните 24 часа е имало един интервал в който е почивала 3 часа. През другото време е топлила подовото или водата без почивки.
4. Температурата се следи по изходящата линия. Гледа да подава толкова колкото ѝ е казано. На 36 градуса подавана е тия дни.
5. Дебитомерите са балансирани според проекта.
6. Дефрости прави когато е нужно. За последните 24 часа е имало 9 дефроста.

Дефроста е свързан със скрежа/леда по външното тяло. А той зависи от влага във въздуха, температура и конденза до който довеждат по външното тяло.

Моята понякога натрупва и лед. Примерно при снеговалежи. Та после се налага да ходя с маркуча с топлата вода да го разкарам, че иначе и КОП-а, и отдаваната мощност стават прекалено ниски.
brum - майстор
пет дек 06, 2024 7:09 amjamezon написа:
чет дек 05, 2024 10:56 pmivanovbg написа:

Еми той само поддържа. В стаята като пода е на 26, а въздуха на 25 колко да изстине тази вода в подовото + 6-7 см замазка на сто и петшейсе квадрата нагряти до същата температура. То затова махнахме задвижките. Да не говорим, че разхода на ток падна с близо 250 вата на системата. 14 задвижки по 18вата - смятай. 6киловатчаса на ден.
Какви ще са тия задвижки по 18 вата :?
Моите са по по-малко от 2 вата и не работят по 24 часа...

То ако в стаите достигне желаната температура,моя буфер и 10 часа ще изкара,ако няма консумация.Ако работят 2 кръга(понеже всички са 2 по 2) ще поддържа около час,но отворят ли се всичките за 20 Мин е свършил.
Задвижки всякакви. Ама по 18 вата и аз не съм виждал.

Но признава, че и аз аз имах размисли по тая тема. Моите бяха нормално отворени и се оказа, че харчат в пъти повече ток отколкото биха харчели нормално затворени. Та ги смених :) . Ама акъл море - глава шамандура. Вече не се сещам защо бях взел нормално отворени.
jamezon - специалист
пет дек 06, 2024 8:11 ambrum написа:

2. ТП се включва когато е нужни да се топли някоя стая. Т.е. управлението дето контролира задвижите се грижи да пуска и ТП. И има една уловка - управлението се грижи да гарантира минимален товар за да няма on/off цикли.

4. Температурата се следи по изходящата линия. Гледа да подава толкова колкото ѝ е казано. На 36 градуса подавана е тия дни.
На 2 предполагам с клемна шина,която аз още нямам.В момента съм с 3 обикновенни релета,които пускат и спират ЦП към подовото.Това с минималния товар просто не съществува при мен.ТП си бримчи на макс и бързо достига зададената температура и изключва,вместо да си намали подаването и да поддържа.Не знам това от настройка ли е или клемната шина ще оправи това.

На 4 моята също следи изходящата вода след буфера,която влиза в ТП и загрява толкова,че да достигне колкото е зададена темп на изключване.

Не знам кой може да контролира това,ако на подовото са му нужни 32° вода,как да поддържа толкова,а не да гледа да вдига 40° примерно,колкото е зададена.Според мен точно това трябва да е една инверторна ТП,да подава колкото се ползва,а не да гледа да напълни буфера,да спре и след 20 мин пак да тръгне.

П.П. според мен този параметър трябва да прави това,но не,достигне ли зададените градуси,компресора спира.

Прикачен файл

Screenshot_20241206-085634~2.png
Screenshot_20241206-085634~2.png (32.41 KиБ) Видяна 485 пъти
ivanovbg - майстор
Предполагам, че всичко идва от организацията на отоплението. При мен на колекторите има смесителна термоглава която се грижи температурата на пода да е константа. Тоест през по голямата част от времето водата се върти в подовото и от време на време само добавя от буфера топла вода. Камината само се грижи да има топло в буфера.
jamezon - специалист
пет дек 06, 2024 10:02 amivanovbg написа:
Предполагам, че всичко идва от организацията на отоплението. При мен на колекторите има смесителна термоглава която се грижи температурата на пода да е константа. Тоест през по голямата част от времето водата се върти в подовото и от време на време само добавя от буфера топла вода. Камината само се грижи да има топло в буфера.
Има разлика дали е на камина или ТП,аз също имам смесителен вентил,но той участва само като запаля котела.
brum - майстор
пет дек 06, 2024 8:45 amjamezon написа:
Не знам кой може да контролира това,ако на подовото са му нужни 32° вода,как да поддържа толкова,а не да гледа да вдига 40° примерно,колкото е зададена.Според мен точно това трябва да е една инверторна ТП,да подава колкото се ползва,а не да гледа да напълни буфера,да спре и след 20 мин пак да тръгне.
Така де, ама:
1) Има минимална мощност под която не може да падне. И ако тя е по-голяма от текущият товар все ще стигне до изключване
2) Термопомпата работи леко инвертно и не може да прави бързи корекции (поне при мен). Поне LG-то е в пъти по-интертно отколкото на мен ми се иска.
jamezon - специалист
пет дек 06, 2024 12:28 pmbrum написа:
пет дек 06, 2024 8:45 amjamezon написа:
Така де, ама:
1) Има минимална мощност под която не може да падне. И ако тя е по-голяма от текущият товар все ще стигне до изключване
2) Термопомпата работи леко инвертно и не може да прави бързи корекции (поне при мен). Поне LG-то е в пъти по-интертно отколкото на мен ми се иска.
Т.е залагаме на това,че като пусна и другите 4 кръга,трябва да се нормализират нещата?
Или пък към по-голям буфер?
А тези пропорци (да намаля мощността)за всеки път ли ги прави или е "умна" и запомня предишните цикли и ако не й е стигнало N време да го завърши,на следващия се увеличава,или пък обратното,ако е трябвало за N време да стопли водата,но я е стоплила по-рано,следващия цикъл ще е с по малка мощност?
Надявам се правилно го обясних.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: