Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
Вземи си драсни един грец и се загледай как от кондера ще протече ток през намотката на трафа :idea:
Практически ... премери напрежението на вторичната на траф без нищо. После с грец. И после - и с кондензатор. Или имаш готов отговор? По-високото напрежение е причина за протичане на по-голям ток при едно и също съпротивление. Или не? Не е ли нормално по-големият ток да предизвика по-голямо загряване при еднакво (вътрешно) активно съпротивление на вторичната на трафа? Дали разбра намека ми?
hidrazin - майстор
пон дек 22, 2025 11:51 pmFredfred7171 написа:
Здравейте, с какво е по различен от другите трансформатори..?
Ще го използвам примерно да направя регулируемо захранване от 30-0 волта..на празен ход не грее, пробвах го за 20-30 мин., друг е въпросът с товар какво ще стане, по-голям товар..примерно по мощно моторче..
Гледам си писал че си го пренавивал...
съб дек 20, 2025 10:00 pmFredfred7171 написа:
И двете навих по рецепта около 600 и нещо на първичната и 60-70 на вторичната
А като го пренавива махна ли магнитните шунтове между първична и двете вторични?
Предполагам да, ама все пак да попитам...

Иначе тези трансформатори имат възможно най-калпавия магнитопровод за да правиш каквото и да е от тях.
Особено пък за работа над 30 минути...
:partyman:
P.S. И в първична кога го пробваш ... ми свържи един амперметър и кажи колко е тока на празен ход бре.
Не някакви си му там ламБички... Те (ламБите) при пускане за са задруги неща/устройства.
От тъпия ФЕЙС - електротехника и електроника - НАЙН. :lol:
MamaMy - майстор
Още в третото мнение го питам за магнитите. Отговор няма. Не е лошо да си любопитен и да искаш да се научиш, но някой неща искат малко по-сериозна основа. Едно време имаше радио клубове. Отделно има в "Сандъците" едни сканирани книжки "193 български книги по радиотехника" които сме ги изяли с кориците и пак без специалното образование нещата не са същите. Четенето обаче не е забранено и ако ти е интересна темата, не само, че не тежи, но и увлича. Като ги изчетеш и изпробваш част от схемите ще може да кажеш вече, че си радиолюбител.
batkoce - специалист
вт дек 23, 2025 11:18 pmBaлepu написа:
Вземи си драсни един грец и се загледай ...
Няма да успея да обясня с писане във форума. Каня те в моята лаборатория, която е скромна, но все пак има достатъчно добра апаратура за изследване на един изправител. Вече съм си драсвал схеми и съм изследвал реални обекти. Освен това,за нещата които изписах, не съм се досетил сам, а първо съм изслушал обясненията на по-учени хора, например инженери по силова електроника, които имат опит в развойна дейност...

Извинявам се на автора на темата! Още не е дошъл моментът, да мисли за тези неща.
Baлepu - специалист
Споко, имам осцилоскоп, даже два. Как гледаш ток на него? Специално тока на заряд-разряд на филтровия кондензатор? Още по-интересно - как виждаш обратно течащия (загряващ) ток през трафа :cool: Защо просто не качиш снимка с разяснения?
Да уточним: твърдиш, че траф с прикачен изправител на вторичната и филтров кондензатор, грее повече на празен ход от само траф със захранена първична? И това може да се види с осцилоскоп? Колко е това Δt примерно за 1 час (за траф с каква мощност и ток на празен ход)? Не разглеждаме варианта с включен активен товар. За него ти обясних, защо се случва (надявам се си вдянал).

Тема "Навит трансформатор ръчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: