Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stivemaster - майстор
Прав си приятелю ,но представи си че направиш машина (успях да направя такава) която да е на цената на китайския аналог ,но да предлагаш отделно - независимост от софтуера,гаранция , поддръжка и обучение и те да не го оценяват, просто защото не знаят какво е китайското нещо и че може и изобщо да не го подкарат.
mika - специалист
tsenkov написа:
Такива ги отсвирвам директно. Имам си програма за определяне себестойноста,сядаме компа смята и реакцията "то скъпо бе.Кат не ти изнася купуваи китайки и това е.
Не намирам думи с които да изразя колко съм благодарен, че преди десетина години един български производител ми обяви такава космическа цена за една меко казано скромна машина с ЦПУ, вследствие на което си намерих прекрасно хоби, а по-късно открих този чудесен форум, както и пазаруването през интернет!
Нека обясня какво имам предвид без да споменавам имена на фирми.
Стана дума за готови машини и затова влязох в Google и потърсих произведена в България и сравнително евтина ЦНЦ. Мен това ме отведе до страницата на производител, където преднамерено оскъдната информация за вложените механични и електронни компоненти, както и работни параметри, не можа да прикрие очевидното - задвижване с трапецовиден винт (по-големите машини са със зъбна рейка, като стъпковия мотор контактува с нея без предавка), кръгли линейни направляващи с подпора, конструкция от заварени правоъгълни тръби, липса на работен плот. За управлението може само да се гадае. В цената не влиза шпинделния мотор от снимките, а го предлагат отделно, заедно с честотен инвертор, както и стойка за самата машина, която също е от заварени квадратни тръби (без крачета за нивелация). Крайни изключватели не се виждат, а табло за управление липсва на снимките.
Това произвеждат хората - това предлагат, в което разбира се няма нищо лошо!
После събрах цената на най-малкия и евтин модел с тази на шпиндела с инвертор и получих приблизително $2700 без ДДС. Така и не можах да открия колко струва стойката, за да прибавя и нея към общата сума.
След това влязох в eBay и потърсих нова CNC машина, без наддаване в търг, между $2000 и $3000, като в цената да влиза и транспорт до София. Разбира се отделно ще трябва да се плати и ДДС, но това важи и за произведената у нас машина, като нямам представа дали доставката и до друг град е калкулирана в сметката.
Тук ще спра без да казвам какъв беше резултата от търсенето и без да го коментирам. Всеки може да повтори моите стъпки и сам да прецени къде съотношението цена-качество е по-добро и къде е по-изгодно да вложи парите си.
stivemaster - майстор
Има обаче една лека подробност колега, която поради това че си аматьор не си забелязал.А тя е следната - представи си сега ситуацията след една година, когато (неща които на мен ми се случват професионално) направляващата на евтината ти машина,още на третия месец, вземе че се износи фрапиращо (защото е правена от имитираща оригинала сплав добивана само в Китай - чист самороден лайнолин) с нея разбира се това ще се случи и с лагера или танкетата и.А ако е машина за плазмено рязане, дали изобщо ще можеш да я пуснеш да работи и по интересното е, КОЛКО ЩЕ ТИ СТРУВА ПУСКАНЕТО И.А ако се окаже, че софтуера и не е изцяло на английски , че не може да прави това което ти се иска на теб ,ти си мислиш че с това управление ще можеш да сложиш друг софтуер ли ?
Дори и рутер да е (ти не си посочил параметри на това което си търсил в ибей) но,ти наясно ли си, че този стъпков двигател, който ти е сложен на него,е най-най-евтиния възможен такъв, който може да работи и само за демонстрацията,после кучета те яли.
Наистина ли си толкова наивен, че да допускаш че ако този човек от Разград когото цитираш, има възможност да произвежда в по големи серии, няма да намали цената (защото аз мога ако искам) Тогава си прецени сам, ако аз ти докарам цена по малка от тази на мръсния китаец, какво говори този факт ?
Ако не ти се вярва, измисли си конфигурация за рутер (ако не знаеш как се обади) извади парите и пробвай дали не можеш да се сдобиеш с такъв, на същите пари като на бай китаец (средна цена,не най малката възможна,защото тя крие нещо).А аз ще ти покажа, разликата в направляващите , в моторите , в контролерите и в софтуера безплатно.И ще си вдигам телефона и след като ти взема парите !
mika - специалист
stivemaster, не съм споменавал никакъв "човек от Разград". Не съм изказвал предпочитание към машина. Дори не съм посочвал конкретни машини. Ако сте повторил моето търсене в интернет и нещо ви е подразнило, то съгласете се, че вината не е у мен.
Иначе като аматьор съм поласкан, че професионалист като Вас ми даде толкова ценни напътствия :prayer:
angelfilev - специалист
stivemaster написа:
Има обаче една лека подробност колега, която поради това че си аматьор не си забелязал.А тя е следната - представи си сега ситуацията след една година, когато (неща които на мен ми се случват професионално) направляващата на евтината ти машина,още на третия месец, вземе че се износи фрапиращо (защото е правена от имитираща оригинала сплав добивана само в Китай - чист самороден лайнолин) с нея разбира се това ще се случи и с лагера или танкетата и.А ако е машина за плазмено рязане, дали изобщо ще можеш да я пуснеш да работи и по интересното е, КОЛКО ЩЕ ТИ СТРУВА ПУСКАНЕТО И.А ако се окаже, че софтуера и не е изцяло на английски , че не може да прави това което ти се иска на теб ,ти си мислиш че с това управление ще можеш да сложиш друг софтуер ли ?
Дори и рутер да е (ти не си посочил параметри на това което си търсил в ибей) но,ти наясно ли си, че този стъпков двигател, който ти е сложен на него,е най-най-евтиния възможен такъв, който може да работи и само за демонстрацията,после кучета те яли.
Наистина ли си толкова наивен, че да допускаш че ако този човек от Разград когото цитираш, има възможност да произвежда в по големи серии, няма да намали цената (защото аз мога ако искам) Тогава си прецени сам, ако аз ти докарам цена по малка от тази на мръсния китаец, какво говори този факт ?
Ако не ти се вярва, измисли си конфигурация за рутер (ако не знаеш как се обади) извади парите и пробвай дали не можеш да се сдобиеш с такъв, на същите пари като на бай китаец (средна цена,не най малката възможна,защото тя крие нещо).А аз ще ти покажа, разликата в направляващите , в моторите , в контролерите и в софтуера безплатно.И ще си вдигам телефона и след като ти взема парите !
Това мнение е повод за сериозен разговор. Става дума очевидно за разлика в качество. Качеството обаче се дефинира с някакви мерни еденици.
Да не разводняваме много нещата нека изясним за начало само няколко неща. Нека започнем с това "оригинала сплав добивана само в Китай - чист самороден лайнолин". Кои са качествата на тази сплав и сравнение с други?
След това за стъпковите мотори, по кои показатели се различават евтините и скъпите?
kabel96 - специалист
Аз също бих казал нещо но сега ми е много пияно а преди около 17 часа раз цъках Швейцарски лазер за 2 милиона Евро и мисля да си трая.Като го доближиш и намаш карта та бие и спира.
stivemaster - майстор
Ей Стъни, завърна ли се бе пътнико ?

А относно интереса към чистия лайнолин, това е сплавта имитираща калена стоманена направляваща, която бива издълбана от съчмите на лагерите, които пък от своя страна са спаднали по диаметър и това само за няколко месеца.
А дефиницията за качествен стъпков мотор е проста и е следната :мотора трябва да е с колкото може повече фази,защото може да е 2,3,4 или 5 фазен.Трябва да е от марков производител,като няма да ги сравнявам ,само ще кажа че ако е Саньо Денки ще ви надживее,а ако е нонейм може и да не успеете да подкарате машината.И накрая, трябва да е с енкодер и обратна връзка ,което от друга страна значи че и втората половина от комплекта (драйвъра му)трябва да е читав.Та така, ако сравняваш мотор от 40лв - нонейм купен от Алиекспрес с такъв който струва 800$ и е на марков производител, според мен ще забележиш разликата и в оборотите, които ще развива и в звука който издава и във мощността която отдава.
angelfilev - специалист
stivemaster написа:
Ей Стъни, завърна ли се бе пътнико ?

А относно интереса към чистия лайнолин, това е сплавта имитираща калена стоманена направляваща, която бива издълбана от съчмите на лагерите, които пък от своя страна са спаднали по диаметър и това само за няколко месеца.
А дефиницията за качествен стъпков мотор е проста и е следната :мотора трябва да е с колкото може повече фази,защото може да е 2,3,4 или 5 фазен.Трябва да е от марков производител,като няма да ги сравнявам ,само ще кажа че ако е Саньо Денки ще ви надживее,а ако е нонейм може и да не успеете да подкарате машината.И накрая, трябва да е с енкодер и обратна връзка ,което от друга страна значи че и втората половина от комплекта (драйвъра му)трябва да е читав.Та така, ако сравняваш мотор от 40лв - нонейм купен от Алиекспрес с такъв който струва 800$ и е на марков производител, според мен ще забележиш разликата и в оборотите, които ще развива и в звука който издава и във мощността която отдава.
Повечето в тази тема сме любители и заниманията са за хоби. Естествен е интересът към по-евтини решения, но не съвсем малотрайни и негодни.
Можем ли практически тази сплав лайнолин да я различим от друга нормална стомана.
Предстои ми да изработя за мой приятел машинна около 2000 х 1000 мм за обработка на дърво и трябва да подбера елементите.
Обмислям и варианта да може при нужда да се "ъпгрейдва".
Много полезно би ми било ако колеги споделят впечатления от изделията на exoror или подобни китайски.
mika - специалист
angelfilev, на ваше място бих си купил китайски части от eBay, защото там има по-голям избор на качество и са по-евтини от тези, предлагани тук. В крайна сметка важното е как е изработена една машина, а някои части с течение на времето могат да бъдат подменени. Защото ако на българската машина от правоъгълни тръби, примера ми по-горе, сложите петфазни Vexta с обратна връзка (по желание на stivemaster :yawinkle: ), направляващи - THK и шпиндел - Colombo, само дето ще е жалко за хубавите материали, не мислите ли?
stivemaster - майстор
Визуално не!За да нямате грижи обаче, си вземате (на цената на Екзорор) : Бош-Рексрот или Хайуйн и си свиркате.Моторите на Екзорор са нисък клас, но са с гаранция, имат и с обратна връзка (среден клас) по скъпички.По истински мотори в България ,мога да посоча други две-три места.

Не видях че Мика е писал заедно с мен ,като вместо да разбере какво му пиша, той дори си позволява да дава съвети.
Ами купете си по негов съвет, някакви направляващи и танкети от ибей ,преценявайки "качеството" им гледайки ги на нагласена снимка с ниско качество и пак ще си говорим.Лошото колега, не е че си аматьор, а че упорито продължаваш да мислиш аматьорски.
Не знам дали има начин да ти се обясни, че при машини с еднакво качество,китайската не е задължително да е по евтина от българската ?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: