Прав си приятелю ,но представи си че направиш машина (успях да направя такава) която да е на цената на китайския аналог ,но да предлагаш отделно - независимост от софтуера,гаранция , поддръжка и обучение и те да не го оценяват, просто защото не знаят какво е китайското нещо и че може и изобщо да не го подкарат.
tsenkov написа:Такива ги отсвирвам директно. Имам си програма за определяне себестойноста,сядаме компа смята и реакцията "то скъпо бе.Кат не ти изнася купуваи китайки и това е.Не намирам думи с които да изразя колко съм благодарен, че преди десетина години един български производител ми обяви такава космическа цена за една меко казано скромна машина с ЦПУ, вследствие на което си намерих прекрасно хоби, а по-късно открих този чудесен форум, както и пазаруването през интернет!
Нека обясня какво имам предвид без да споменавам имена на фирми.
Стана дума за готови машини и затова влязох в Google и потърсих произведена в България и сравнително евтина ЦНЦ. Мен това ме отведе до страницата на производител, където преднамерено оскъдната информация за вложените механични и електронни компоненти, както и работни параметри, не можа да прикрие очевидното - задвижване с трапецовиден винт (по-големите машини са със зъбна рейка, като стъпковия мотор контактува с нея без предавка), кръгли линейни направляващи с подпора, конструкция от заварени правоъгълни тръби, липса на работен плот. За управлението може само да се гадае. В цената не влиза шпинделния мотор от снимките, а го предлагат отделно, заедно с честотен инвертор, както и стойка за самата машина, която също е от заварени квадратни тръби (без крачета за нивелация). Крайни изключватели не се виждат, а табло за управление липсва на снимките.
Това произвеждат хората - това предлагат, в което разбира се няма нищо лошо!
После събрах цената на най-малкия и евтин модел с тази на шпиндела с инвертор и получих приблизително $2700 без ДДС. Така и не можах да открия колко струва стойката, за да прибавя и нея към общата сума.
След това влязох в eBay и потърсих нова CNC машина, без наддаване в търг, между $2000 и $3000, като в цената да влиза и транспорт до София. Разбира се отделно ще трябва да се плати и ДДС, но това важи и за произведената у нас машина, като нямам представа дали доставката и до друг град е калкулирана в сметката.
Тук ще спра без да казвам какъв беше резултата от търсенето и без да го коментирам. Всеки може да повтори моите стъпки и сам да прецени къде съотношението цена-качество е по-добро и къде е по-изгодно да вложи парите си.