• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Филма, Фнимавай с тия изрази за буфери, че на някой не им харесва, т'ва с'я буфер ли е, акумулатор на топлина ли, цистерна ли, варел 60m3 ли, уточнявай :-D к'во имаш в предвид че лошо!

Идуно, твоя насмешливо-надменен тон, край няма бе!
Естествено че тука всеки ще си пише каквото му хрумне, то тя и темата навремето така се зароди, повече си правихме мохабет и тук там някое сериозно мнение! Ама вие с Ахмаков много се стягате, все искате уточнения до деветия знак....
Ахмаков написа:
Ей това чукане чаках, както се казва. Отдавна се опитвам да подскажа, какво се случва август месец, когато температурите на вън са около 40С и "ние" си зареждаме 20-30м3 буфер до 90С?

ами вместо да се опитваше да подсказваш, не можа ли да кажеш точно какво имаш в предвид?
Аз тогава се чудих за какво ми говориш, чесно, той и Антон ти отговори в друг смисъл! А то какво било, ти си мислел че ще си слагам "буфера" в къщата, да не съм луд бе, долу имам каци с вино и стая за моабет, а ще си я развалям с буфери :-D ! Буферите са за отвън до на комшуто оградата, или вкопани в земята, за което има трябва и изолацийка, щото загубите не са оползотворяеми!
Намекнах за буфер в избата за да смятаме по-лесно и да игнорираме разни сложни конвекции и ветрове които ги имало отвън че ти все искаше всичко в много подробности!
filmatoplo - майстор
:) Акумулиращ буферен съд :wink: тук сме джавкали подобна тема :) -Соларно отопление мит или истина | СТС Солар АД https://www.google.bg/search?q=http%3A% ... =firefox-a
Здравейте, нова съм във форума. Регистрирах се защото ни предстои основен ремонт на едно жилище. Искаме да поставим слънчеви колектори на покрива. Жилището е разположено на петия етаж, над него има тавански помещения. Ходихме до една фирма за продажба и монтаж на тръбни колектори казаха, че това не е проблем, но ще има евентуални загуби на вода, докато топлата вода стигне до апартамента. Интересува ме колко могат да бъдат тези загуби, дали ще са големи? И в правилна насока ли сме, избирайки тръбни колектори за топла вода? Четох по темата тук http://www.emde-solar.com/%D1%82%D0%B5% ... 0%B8%D0%B8, но това го пише фирма, която продава колектори все пак. Благодаря, предварително.
filmatoplo - майстор
Ако соларката е захранена с тръба фи-20 ппр , то вътрешния диаметър е 12 мм , сметнете си метража и вижте какво количество вода се губи по топлата тръба докато дойде до банята . V=п.r2.h .
2v6 - майстор
Ellinor написа:
Здравейте, нова съм във форума. Регистрирах се защото ни предстои основен ремонт на едно жилище. Искаме да поставим слънчеви колектори на покрива. Жилището е разположено на петия етаж, над него има тавански помещения. Ходихме до една фирма за продажба и монтаж на тръбни колектори казаха, че това не е проблем, но ще има евентуални загуби на вода, докато топлата вода стигне до апартамента. Интересува ме колко могат да бъдат тези загуби, дали ще са големи? И в правилна насока ли сме, избирайки тръбни колектори за топла вода? Четох по темата тук http://www.emde-solar.com/%D1%82%D0%B5% ... 0%B8%D0%B8, но това го пише фирма, която продава колектори все пак. Благодаря, предварително.
Бойлера къде ще е - на покрива, в тавана или в банята?
filmatoplo - майстор
Аз останах с впечатление че ще е комплект Термосифонка.
angelfilev - специалист
Чета тази и подобни теми със затаен, отложен във времето интерес.
Тук видях нещо, което силно ми хареса и ще помисля как практически да го направя. Хареса ми, че помпа пълни слънчевия панел, независимо какъв е, а при изключване на помпата, този панел се източва.
Молбата ми е за мнение, как се държи в горещините този панел останал на "сухо ". Възможно ли е температурите в него да са екстремни?
Andri01 - майстор
angelfilev написа:
Чета тази и подобни теми със затаен, отложен във времето интерес.
Тук видях нещо, което силно ми хареса и ще помисля как практически да го направя. Хареса ми, че помпа пълни слънчевия панел, независимо какъв е, а при изключване на помпата, този панел се източва.
Молбата ми е за мнение, как се държи в горещините този панел останал на "сухо ". Възможно ли е температурите в него да са екстремни?
"DrainBack" система. Колектора е в същност съвокупност от медни тръбички и алуминий. При изпразването му ,няма нищо опасно за него от повишаване на температурата над 100гр.
Zurlata - специалист
Ellinor написа:
Чакай, се напънем на новата женска компания :-D , добре дошла!

Значи ако предположим "грубо" че от покрива до апартамента са около 10метра и тръбите са 16мм вътр. диаметър в подаващата и връщащата се събират към 2 литра или общо 4 литра за цялото трасе, от тук може да си умножаваш за всяка друга дължина.
Също така "грубо" при dT=90`C (80, -10`C) и дебелина на изолацията 20мм за тия две тръби по 10 метра, топлинните загуби са около не повече от 250-300W на час.
( :-D до Ахмаков: горе казах "грубо" ....... :axe: ! )

Относно това къв колектор ще си купите аз нещата ги виждам така: вакуумния е в реални условия с не повече от 40% по-ефективен от един добър плосък колектор а е 5-пъти по-скъп. Лично мнение: по-добре вместо за 2000лв да се купи 1 вакуумен да се вземат 5-6 плоски със сигурност ще дават в пъти повече енергия дори и през зимата в сравнение с вакуумния. Може и да греша, другите да кажат....

( Сега с горния пост налях масло в огъня на вечната война между вакуумни и плоски.... :partyman: !)

П.П. Ето нагледно за какво става въпрос:
Прикачен файл:
Sravnenie Col.jpg
що смятам със 600W/m2, щото тия 1200W/m2 са само в брошурите на търговците, реално във въздуха има влага, мръсотии, облаци тук там и реалната сл. радиация е 600-700W/m2. И при тези условия се вижда от горната графика кой колектор колко е ефективен, също и от обяснението под графиката подчертано с червено!

Ето и реални резултати от целогодишни тестове:
Прикачен файл:
REALNI Rezultati  -  Vacuum vs Flat.jpg
видно е кой колектор колко е ефективен, в реалността на годишна база разликата не е повече от 20-30%
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: