• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
webcambg - специалист
kotaraka написа:
Извинявам се за забавянето и за лошото качество на някой от снимките. Когато имам възможност ще направя по-добри и по-подробни.
.....
Скоро ще направя и ново видео с подобренията на системата.(Видеото което пуснах (http://vbox7.com/play:c627c6b9) е с тестовата система а в момента нещата са много по добре.)
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
NeoBoss - специалист
много интересна и полезна тема, но всичко е за 220в

аз имам желание да направя осветление на едно декоративно водоптче и затова предпочитам да използвам 12 , а диотите да ги сложа във силиконов маркуч или нещо подобно и да го затапя със силикон, не ми трябват повече от 3х50см светещ лента.

но незнам какво захранване трябва да ползвам... примерно на зарядно от телефон колко диода могат да светят?
kotaraka - помощник
До колкото знам захранванията за мобилни телефони са на по ниско напрежение от 12 волта. В зависимост от захранването от 4,5 до към 7 волта.
Колко диода могат да светят на такова захранване зависи и от исходният ток.
NeoBoss - специалист
знам го това но диода има нужда 3 волта ток не от 12 , доколкото си спомням разхода на група от 100диода е 3-4 вата (май така го мернах тук може и да бъркам) зарядното което имам под ръка е 6 волта и 1 ампер.
това значи ли че мога да вържа 200 диода паралелно?

та ситуацията е следната, имам езеро със водопад до него съм искарал ел. тъбло. около езерото в момента е опасано с кабели на 220в работя 2 помпи 1 ув лампа и 2 пури та ако го направя тоя маркуч с диодиде на 220волта последователно - мисля че няма да промени много ситуацията.

бях решил да правя нещо с лунички на 12в ама захранвате а тях ми излиза 60лв(влагоустойчиво) ако толкова е и за диоди ... няма смисъл

другото което ми дойде сега на ум е ако вържа адаптор 12 волта към батерия от СОТ през деня да се зарежда вечер да светят
kotaraka - помощник
диода има нужда 3 волта ток
може би имаш в предвид 3 волта напрежение, тока е друга работа според която неможеш да вържеш 200 диода на 1 Ампер ток.
NeoBoss - специалист
ELEMENTAL написа:
Да, последователно е свързването.Консумираната мощност е 3,6вата и при 90 светодиода, и при 150 светодиода, защото и в двата случая се консумира еднакъв ток (около 15mA).
зарядното има 1000mA неискам да споря щот неразбирам , надявам се някой който е наясно с нещатата да ме просветли
kotaraka - помощник
NeoBoss написа:
ELEMENTAL написа:
Да, последователно е свързването.Консумираната мощност е 3,6вата и при 90 светодиода, и при 150 светодиода, защото и в двата случая се консумира еднакъв ток (около 15mA).
На мен ми е трудно да го разбера това.
Значи при последователно свързване токът ще е един и същ около 15mA, това е преблизителният оптимален ток през обикновен светодиод. При последователно свързване това ще е токът който трябва да премине през веригата. Виж напрежението е друга работа.
Когато свети светодиод има пад на напрежение в зависимост от цвета и интензитета на даденият светодиод и определен ток който минава рез полупроводниковият преход. Стойностите на напрежението и тока варират в някакви граници в зависимост от светодиодите.

Сега ще го обясня с някакви произволни стойности за ток и напрежение.
Имаме един светодиод който свети нормално. За това през него преминава 15mA ток а напрежението между двете крачета е 2.5 Волта.
Ако имаме 2 светодиода който са свързани последователно за да светят както първият трябва през тях да мине същият ток 15mA и два пъти по-голямо напрежение.
Ако имаме 2 светодиода който са свързани паралелно за да светят както първият трябва общо два пъти по-голямо ток 30mA (15mA през всеки) а напрежението ще е същото както при един светодиод 2.5 Волта.
Както и да се смята излиза че мощността при два светодиода ще е 2 пъти по голяма отколкото пир един.
NeoBoss написа:
ELEMENTAL написа:
Консумираната мощност е 3,6вата и при 90 светодиода, и при 150 светодиода, защото и в двата случая се консумира еднакъв ток (около 15mA).
:axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe: :axe:
NeoBoss - специалист
е иаз това имах предвид пак излизат толкова

защото аз имах предвид 15mA за един демек за 1000мА правят 66диода и понеже не е 3 волтов ток от зарядното а 6 се правят по 2 демек 132 диода

въпроса съм го задал за някой който разбира и пробвал да каже не да гадаем
sstefanov - майстор
Добре де, защо предъвквате едно и също вече 35 страници!
Който се интересува - да потърси в темата, има 2 формули, които ще ги сметне и дете от трети клас.
lubomirlz - специалист
Стига бе Стефанов, кой ти чете днешно време и то 30 страници :lol:
По лесно е да питат и някой да им го изплюе здъвкано :-D
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: