MrMurdjo написа:...то това, което се движи наляво и надясно спрямо оператора, е Х, а което се отдалечава и приближава - Y.Мисля че това е най-логичното обяснение, което прочетох и съвпада с начертана триизмерна координатна система на лист хартия/монитор.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
digitalpr
- специалист
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
stivemaster
- майстор
Да, това е най точната формулировка май +1 
mooooka
- напреднал
Така както казах Х ос на лазера е по дължината на машината.Когато програмиската направи програма на компа аз трябва да я завъртя мислено на 90 градуса наляво,за да съвпадне с разположението на листа на машината.Или с др.думи Х оста е по дължината на монитора,които е широкоекранен.Незнам дали ще ме разберете.
stivemaster ами нещо такова се получава колега завъртане на 90 градуса наляво.
stivemaster ами нещо такова се получава колега завъртане на 90 градуса наляво.
stivemaster
- майстор
Затова, ползвайки опита от плазмите с които съм работил, на тези които аз правя, се съобразявам с това, да не вкарвам в излишни разсъждения ползващите ги.
brum
- майстор
Преди врем си бях начертал детайл по Х/У така, че се оказа, че материала дето съм "залепил" не пасва (плексиглас лепен с двойно лепящо). Вместо да завъртя чертежа и да завъртя контурите зададени в Арткам размених 2та кабела за Х и У. Проблеам много лесно и бързо се реши. Та Х и У при тия машини са относителни понятия
.
stivemaster
- майстор
Абе не че не става и така ,става разбира се ,ако са ти еднакви настройките(е те не могат да са еднакви де),като за една бройка и внимателно!
Въпросът беше,в системното решение.Даречем рутера, като една фреза всъщност,трябва да се приеме че работното място е пред машината ,тоест пред портала.Това че Y на рутера, се явява по дългата ос, вече е съвсем друго.Аз изхождам от логиката в CAD CAM-ите.
От друга страна, за хората които ги кефи да си въртят детайла на където си искат ,нямам нищо против разбира се.
Въпросът беше,в системното решение.Даречем рутера, като една фреза всъщност,трябва да се приеме че работното място е пред машината ,тоест пред портала.Това че Y на рутера, се явява по дългата ос, вече е съвсем друго.Аз изхождам от логиката в CAD CAM-ите.
От друга страна, за хората които ги кефи да си въртят детайла на където си искат ,нямам нищо против разбира се.
cvettomirr
- специалист
За мен портала който мести шпиндела на ляво и дясно е Y, Z е хода на шпиндела или лазера квото има закачено за на долу и на горе, X e който мести напред и назад. И на китайците рутерите са така та дори и лазер на durma. Но всеки както иска и му е удобно да го възприема. Със здраве на всички...
besriworld
- помощник
MrMurdjo написа:angelfilev написа: Неяснота и спор не са свързани с Декартова (правоъгълна) координатна система. Спорен е въпросът дългата или късата страна на машината да е Х. Другите оси се определят еднозначно.Работя на широк монитор (който може да се върти, но не е завъртян), а като застана пред рутера, най-дългата ос, отдалечаваща и приближаваща към мен, е Y. Х е по-късата от двете и спрямо мен се движи ляво-дясно. Това не ми пречи да се правя проектите на монитор с пейзажно разположение (дългата страна е хоризонтална). В същото време съм работил на голям рутер, където дългият ход е 3600 мм, а пулта за управление е на опората на портала, т.е. операторът стои и гледа по дължината на портала и ходи заедно с него наляво и надясно. В този случай дългата е Х, а порталът Y. Всичко зависи от замисъла на конструктора и къде е предвидено работното място на оператора. Както и къде е координатното начало на машината. То между другото може и да е в центъра на масата и да работи в четирите квадранта, определяни от двете равнинни оси.
Моята теза е, че при рутер, фреза дългата страна трябва да е Х защото това съответства на формата на мониторите.
stivemaster показва с примери, че при плазмите не е така. Какво удобство дава такъв избор не ми е известно.
Важното е, когато човек застане пред машината за работа, да възприема нейните движения аналогично на проекта, който вижда на компютъра. И понеже е прието хоризонталната ос да е Х, а вертикалната - Y, то това, което се движи наляво и надясно спрямо оператора, е Х, а което се отдалечава и приближава - Y.
Надявам се, че поне за Z можем да имаме консенсус (в общия случай, защото има и частни)
Да и според мен това е най правилния отговор .
Някой спомена за логиката на CAD/CAM програмите .
Е най-добрата CAD програма(solidworks) според класации за 2015 е точно на логиката по-горе .
Относно CAM програмите , всяка уважаваща себе си CAM програма има възможност за обръщане на координатите . Т.е. няма нужда нищо да си представяш и мислено да си завърташ в главата
Все пак този който е чертал детайла не е нужно да се съобразява с оператора на фрезата
Ето една металообработваща фреза от водещите имена .

stivemaster
- майстор
Да и според мен това е най правилния отговор .
Е най-добрата CAD програма(solidworks) според класации за 2015 е точно на логиката по-горе .
Относно CAM програмите , всяка уважаваща себе си CAM програма има възможност за обръщане на координатите . Т.е. няма нужда нищо да си представяш и мислено да си завърташ в главата
Все пак този който е чертал детайла не е нужно да се съобразява с оператора на фрезата
Е, тука си в грешка вече.Аз споменах за логиката на CAD CAM-ите и твърдя, че НЯМА такова нещо в Солидуоркс каквото ти се струва на тебе.Можеш да представиш визуалното поле както си искаш, но става с настройка ,същото е и в Аутокад и която си избереш друга.
В САМ-а - същото - можеш да си го въртиш както си искаш самия детайл,друг разбира се е въпроса при мултипартс,нестинг или усложнена последователност или логика на рязане.При всички случаи обаче трябва да умуваш кое ,как и защо.
А това че този който чертаел нямало нужда да се интересува от машината ,да не те обиждам но е много наивно твърдение (най меко казано).
Нали се сещаш, ако си изпляскал един ISO чертеж несъобразен с нищо, пълен с размерни линии ,други различни линии,шрифтове,стилове и т.н. как си мислиш че ще се отрази на САМ-а.
Ако си работил щеше да знаеш че повечето дори не импортват в какви да е формати.
Е, тука си в грешка вече.Аз споменах за логиката на CAD CAM-ите и твърдя, че НЯМА такова нещо в Солидуоркс каквото ти се струва на тебе.Можеш да представиш визуалното поле както си искаш, но става с настройка ,същото е и в Аутокад и която си избереш друга.
В САМ-а - същото - можеш да си го въртиш както си искаш самия детайл,друг разбира се е въпроса при мултипартс,нестинг или усложнена последователност или логика на рязане.При всички случаи обаче трябва да умуваш кое ,как и защо.
А това че този който чертаел нямало нужда да се интересува от машината ,да не те обиждам но е много наивно твърдение (най меко казано).
Нали се сещаш, ако си изпляскал един ISO чертеж несъобразен с нищо, пълен с размерни линии ,други различни линии,шрифтове,стилове и т.н. как си мислиш че ще се отрази на САМ-а.
Ако си работил щеше да знаеш че повечето дори не импортват в какви да е формати.
Последна промяна от stivemaster на ср сеп 07, 2016 9:26 pm, променено общо 1 път.
Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература