Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
ето го гроздето за първа година. Имаше по 10-12 чепки , но ги махнах.

Прикачен файл

грозде1.jpg

Прикачен файл

грозде.jpg
miroki - майстор
То, това си е чиста лоза. Мислех, че е някое от другите касис и т.н.
Сложи резник навън и ще разбереш държи ли.
kr1100 - майстор
ср юли 19, 2023 7:33 pmmiroki написа:
Сложи резник навън и ще разбереш държи ли.
Не става . Предупредиха ме само в оранжерия. В Провадийско са под найлонови високи 3-3,5м
brum - майстор
Търся съвет, че краставиците нещо страдат.

Имаха листни въшки, пръсках с вода и купешки "домашен сапун". Гадините изглеждат да не мърдат, но пък листата в близост до мястото където бяха листните въшки нещо страдат.

Отделно не мога да разбера защо краставиците стават къси. Уж сорта е като миналогодишният (според жената, тя ги купува). Купувани са от едни и същи хора. Обаче миналата година ставаха краставици по над педя, а тая година са къси по 10-15 сантиметра и ако ги оставя стават дебели, а не дълги. Може ли това да има общо с поливането (3 пъти в седмицата от 4 до 5 сутринта, грубо 20 литра вода на корен).

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
kr1100 - майстор
чет юли 20, 2023 2:44 pmbrum написа:
Търся съвет, че краставиците нещо страдат.

Имаха листни въшки, пръсках с вода и купешки "домашен сапун". Гадините изглеждат да не мърдат, но пък листата в близост до мястото където бяха листните въшки нещо страдат.

Отделно не мога да разбера защо краставиците стават къси. Уж сорта е като миналогодишният (според жената, тя ги купува). Купувани са от едни и същи хора. Обаче миналата година ставаха краставици по над педя, а тая година са къси по 10-15 сантиметра и ако ги оставя стават дебели, а не дълги. Може ли това да има общо с поливането (3 пъти в седмицата от 4 до 5 сутринта, грубо 20 литра вода на корен).
Голема жега и е и подпочвената влага я няма хич. Ако са криви недостиг на вода.
Зависи и от сорта. Марка не казваш. Пр. Има Тести грийн - дълги над 1 педя , има и Тести Кинг - късоплодни. Ако се купува разсад продавачите много не ги интересува нали са все Тести... купувай си семена и си прави разсад - вътре на верандата/ или на прозорец южно изложение/. на огрев
Гледам жълти листа - удари 1 пръскане с Алиет Флаш, че , ако е кубинска мана ще си заминат.
С въшките се справих тази година след като си купих турско Би 58 1л -100 лв. Утр епах се да пръскам и да сменям препарати Зелени после черни, прехвърлят се от 1 растение на друго / пробвах с кока кола, сода, сапуни - пълна скръб. Донякъде помогна много Тепеке . След него малко спокойствие и наново и Би то .
brum - майстор
Не прилича на кубинска мана по картинките дето откривам в мрежата. Ще го помисля още малко и ще гледам дали се разпростира.

До сега са пръскани само с бордолезов разтвор.
brum - майстор
Брашнеста мана е. Там от където тръгна има листа по които е очевидно. Отделно, че едно приложение за телефона дето прави някакви анализи каза, че с висока вероятност е брашнеста мана.

Какъв препарат бихте ми препоръчали?

Бордолезовият разтвор е само за превенция, нали?
hidrazin - майстор
чет юли 20, 2023 9:01 pmbrum написа:
.
Какъв препарат бихте ми препоръчали?
Препарата се казва “нови краставици”. Все още има време.
Ама като искаш пробвай с препарати… Ще ти остане пробването.
чет юли 20, 2023 9:01 pmbrum написа:
.Бордолезовият разтвор е само за превенция, нали?
Да. Действието му по-голямата си част е чисто механично.
Днешно време за да изкараш краставици, то буквално трябва да ги отровиш с препарати.
Береш и веднага пръскаш, береш - пръскаш, береш - пръскаш …
Аз за това вече не гледам краставици. Само набутвация за няколко кила.
Поне тези от пазара не знам че са ги пръскали вчера, преди днес да са на пазара… :-D
:partyman:
P.S. То и доматите вече не са за новия ни климат (освен “яките” хибриди).
Ама който му се занимава и има цялото време на света - МОЛЯ, ОТГГЛЕЖДАЙТЕ.
Svetoslavoff1 - майстор
чет юли 20, 2023 9:34 pmhidrazin написа:

...Днешно време за да изкараш краставици, то буквално трябва да ги отровиш с препарати.
Береш и веднага пръскаш, береш - пръскаш, береш - пръскаш …
...
Доста крайно мнение. Аз от поне няколо седмици бера, да го речем по кофа за 2-3 дни, на две места са - "по една престилка място", както се казва. . Досега съм пръскал само с бордомикс, фунгуран, борна к-на. Поливам през 3-4 дена. А, и жената ги подхрани няколко пъти с шупнал в едно бидонче извлек от треволяци.
Но може и да е късмет, щото друга година по това време почваха да прегарят, а сега зелената маса е свежа, дано да откара така още малко.
hidrazin - майстор
чет юли 20, 2023 11:14 pmSvetoslavoff1 написа:
Доста крайно мнение. Аз от поне няколо седмици бера, да го речем по кофа за 2-3 дни, на две места са - "по една престилка място", както се казва. . Досега съм пръскал само с бордомикс, фунгуран, борна к-на. Поливам през 3-4 дена. А, и жената ги подхрани няколко пъти с шупнал в едно бидонче извлек от треволяци.
Но може и да е късмет, щото друга година по това време почваха да прегарят, а сега зелената маса е свежа, дано да откара така още амалко.

Машала! Па дано и Краставци да има…
:partyman:

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: