Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
MamaMy - майстор
съб сеп 09, 2023 4:55 pmpreslav написа:
За толкова години съществуване на темата не можах да премина от начинаеш градинар в по-горна категория - всяка година започвам от начало.
То със земеделието е така. Ако очакваш да забогатееш от земеделие трябва да се хванеш с еврофондовете и субсидии. Всичко останало където разчиташ само на реколта го забравяш. Там ако при тебе нещо стане супер, то е станало на всякъде и цената е много ниска. Ако пък е слаба годината цената висока, но няма какво да продадеш. Ако случайно съдбата ти се усмихне и в слаба година твоята реколта е супер, я потоп, я градушка, я пожар.
Ако застраховаш, крайната цена на продукцията става над пазарната и за теб остава само работата.
hidrazin - майстор
съб юли 15, 2023 12:08 amhidrazin написа:
Тая година максимално късно насети домати(навън щот няма оранжерий). Сега вързали няколко дребосъка.
Основния добив съм го планирал за рождения ми ден - в началото на октомври. :cool:
Ако не, ще е както често става - обувам си чехлите и слизам пред входа.
Отсреща през улицата - покрит кооперативен пазар. Целогодишен.
:partyman:
Речено -сторено. Днес за първи път набрах обилно количество домати и в момента ги изпробвам.
Вкусно.
Домати от корена преди два часа
+ печени чушки (зелени)
+ лук (не от оня смотания продълговат от пазара а плоските глави)
+ сирене от ферма
+ топено сирене
+ натурални маслини (от ония пембяните)
+ зехтин (зелен, студено пресован)
+ няколко пукани чушлета Рибки
+ сол, оцет ... ааааа... и щипка сух Риган (че не ми се търсеше из къра пресен :-D )
Та от цялата тая работа извода е ясен - доматите са СУПЕР ! :shock:
Особено със студена водка...
:partyman:
P.S. Ако всичко върви по план, най-обилно ще бера домати за рождения си ден в ... началото на октомври. :lol:
kr1100 - майстор
съб сеп 09, 2023 9:51 pmhidrazin написа:
1. + лук (не от оня смотания продълговат от пазара а плоските глави)
2.P.S. Ако всичко върви по план, най-обилно ще бера домати за рождения си ден в ... началото на октомври. :lol:
1. Този с плоската и удължена глава е френски сорт. Забр. му името сега , но е много ценен за лук за зелено през зимата./ мързи ме да ровя в нета за името/.

2. Яя може да и сте кокерозавъра на 1 ден родени в различни години - 3.10
vlax - майстор
kr1100 виж какъв помощник. :-D

preslav - майстор
Приключихме с гроздобера - тази година има по-малко поражения по гроздето. Направи ми впечатление обаче, че червените грозда са с повече поражения от белите, а до сега е било обратно.
kr1100 - майстор
Почти приключих с гроздобера . Има още 3-4 чепки в оранжерията.
Чакам да завали и се поразмекне. Ще кореня издънки от хинап/ финап .. Дървото е облагороден едър хинап, но издънките са от дивачката - с дребен плод и бодливи -- мераклии.
Ако няма мераклии го подмятам почти веднага с издънките.
Да предупредя хинапа расте много много бавно като дърво
Последна промяна от kr1100 на вт окт 17, 2023 4:56 pm, променено общо 1 път.
Svetoslavoff1 - майстор
съб сеп 30, 2023 5:32 ampreslav написа:
Приключихме с гроздобера - тази година има по-малко поражения по гроздето. Направи ми впечатление обаче, че червените грозда са с повече поражения от белите, а до сега е било обратно.
И при мен е подобно. И то само на "каберне - совиньон"-а. Преди време бях купил няколко лозички от ИЛВ Плевен, уж за букет. Излезе много мъхнато в сравнение с другите, които имам. И не е като да съм занемарил грижите за лозенцето.
kr1100 - майстор
ще ходя тия дни до рибната за дръвца и лозички. За лозички ще търся само Молдова, а за дръвца сливи Чачанска или подобна на джанка.
Дупките набързо съм ги изкопал с моторния свредел 4 х 150мм дупки на дупка за дръче или лозичка и после дооформяне с правата лопата.
ДоматЯ вътре изкубан , почвата полята със р-р на син камък 2%. Следва опръскване на стени ,таван, пътека - абе с 1 дума всичко с р-р на калиев перманганат.
След някои дни поръсване с хидратна вар , супер, калиев сулфат, пепел , торф латвийски от ф-ма в слепите и фрезоване.
Понеже е много сухо после ще баем дали да поливам с душ и после ново фрезоване или с мотиката. :? :? и задължително с търмъка и салаткеН, спанак и рукола.
Имам още червено цвекло и алабаш , но е топло още. Ако видя студ алабаша ще го закачуля с найлон , а цвеклото обера и в оранжерията.
С ябълки, зимни круши приключих, остава малко едър хинап и десетина цигулки- още са със зелени дръжки.. И мятам райската ябълка.
preslav - майстор
вт окт 17, 2023 8:28 amSvetoslavoff1 написа:
съб сеп 30, 2023 5:32 ampreslav написа:
И при мен е подобно. И то само на "каберне - совиньон"-а. Преди време бях купил няколко лозички от ИЛВ Плевен, уж за букет. Излезе много мъхнато в сравнение с другите, които имам. И не е като да съм занемарил грижите за лозенцето.
Нашите сортове са незнайни, наследство от дядката, а той садил каквото му харесало (сбирщайн десертно и винено) - пусто, не можеш да го зарежеш, иначе файда няма. От края на Февруари се е започнало с рязане, от Март, всеки 2 седмици пръскане, треперене за болести и градушка, птички, осички и т.н. посетители. От 7 бидона по 50 л. смляно, ронкано грозде сме напълнили 250 л. шира за тиха ферментация, след откаляването ще останат 210-220 л. вино, а годишно изпиваме не повече от 100 л. (от миналата година останаха около 130 л. и сега още 250), за какво е тази блъскотия като най-скъпото грозде на пазара е 1.50 лв. - има и по 1.20 лв., може да падне и до левче. Ако зависеше само от мен, тази година нямаше да правя вино, ама родило се грозде, да го хвърляме ли? Живот и здраве, някой ден ще мина на варианта грозде от пазара, кеф ти такъв сорт, кеф ти инакъв, правиш само колкото можеш да изпиеш, ако не стигне, намаляш броя на приходящите пиячи.
Същата работа и с всичко останало, само градинския домат не мога да го прежаля, че на пазара само гуминетки продават.
Такава е равносметката ми от градинарството - в следващия живот без градина.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: