• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
:lol: Тайна Майна - Нали знаеш,че поддържам и уличното осветление и като светнат ламБите на пътя разхода на каквито и да е горива у нас спира :razz: :shock: :lol: :cool: . А зимно време термосифона го използвам за охладител на казана за пЪрцуцата, че даже си я преварявям :drinkers:
6osi6 - майстор
alex_serviz написа:
да те питам за костилки
За София си ги поръчвали от Сърбия. Една гондола насипно събира десет тона, за 1200 лева с транспорта.
n.ganev - майстор
Тя цената СУПЕР ама костилките от череши например нямат калория и са кухи. От какви плодове/зеленчуци и т.н. са на такава цена?
6osi6 - майстор
Цената е за костилки от череши. Само че, идват с влажност над 50% (и нея плащаш в тонажа) и трудно се съхнат, трябва ти голяма площ да ги разстелиш тънко и около 4-5 дни слънце.
n.ganev - майстор
Откровенно - не мога да се съглася :? . Колега от форума пробва сухи и май не остана очарован.
s_s1 - специалист
Горил съм костилки от вишни и череши и няма проблем с тях. Палят се, горят, топлят и отделят не много пепел. Само трябва да се сушат.
В резюме-топлят на по-ниска цена с повече труд от пелетите, но пък дървата топлят на още по-ниска цена с още повече труд.
шоп - майстор
s_s1, колко тона костилки от вишни и череши изгори за да можеш точно да определиш цената и труда спрямо дървата?

Защото аз си представям една гондола 10 тона мокри костилки от череши ( над 50% влажност) Обема на гондолата е 80-90-100м3 Отделно смрадтта ще е като от спиртоварна.

Я сега ми кажи как се сушът 80м3 костилко на слънце и колко пъти трябва да ги прехвърлиш?!?

И къде е кяра при 120 лв тон костилки с над 50% влажност и да кажем слънчогледов пелет с 12% влажност и цена 150 лв тон!!!
6osi6 - майстор
шоп написа:
И къде е кяра при 120 лв тон костилки с над 50% влажност и да кажем слънчогледов пелет с 12% влажност и цена 150 лв тон!!!
Станислав е взел костилки от друго място. Може да ги е намерил по-евтино. А тези от 150 лева. докато дойдат до тук и се приберат, станаха 235 за тон и пак са по-скъпи от ситните въглища и искат затворени помещения, за да не ги налазят мишки.
Mira84 - напреднал
Здравейте! Преди 2 месеца си закупихме пелетна горелка IVG и ни я поставиха на котел на твърдо гориво BUDERUS LOGANO S111. Котелът е 20киловата, радиаторите в къщата са изчислени на 16киловата. Въпросът ми е -горелката на колко киловата трябва да бъде настроена?
Благодаря предварително за отговора
filmatoplo - майстор
Мощността на горелката не трябва да изпреварва тази на радиаторите , в началото на сезона и 10-12 ще ви стига , защо не и да остане за постоянно ако сте изолирани добре , междувременно горелката ще модулира сваля мощността до или близка до минималната допустима за модела и топлозагубите .
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: