• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan_v - специалист
Изпарителя може да се постави директно в ледохранилището. Това премахва необходимостта от сондажна помпа.
Слънчевите панели ще имат прилична мощност поради ниската температура.
Може би системата все пак има някакъв икономически смисъл. Особено във високопланински жилища например, където броя слънчеви дни е по-голям, а единствената друга алтернатива е твърдо гориво.
2v6 - майстор
a_stoev написа:
Пропускате фазовия преход. Той поддържа температурата постоянна. При достатъчен обем температурата ще е винаги 1-2 *С под 0*С. По-високия разход през зимата се компенсира от по-нисък през лятото.
Фазовия преход осигурява продължителна работа при температура на външната страна на найлоновите тръби около 0 градуса.
Каква трябва да е температурата на течността в ПЕ тръбите за да отнема топлина?

А слънчевите колектори могат да греят и без термопомпа...
a_stoev - майстор
ivan_v написа:
Изпарителя може да се постави директно в ледохранилището. Това премахва необходимостта от сондажна помпа.
Слънчевите панели ще имат прилична мощност поради ниската температура.
Може би системата все пак има някакъв икономически смисъл. Особено във високопланински жилища например, където броя слънчеви дни е по-голям, а единствената друга алтернатива е твърдо гориво.
Сакън недей!!! рано или късно ще замръзнат тръбите и наводниш компресора. Ако има междинен кръг с разсол и топлобменик от тръби на дъното на рова ако спукаш тръба жертваш 5 кила сол и една заварка.
2v6 написа:
a_stoev написа:
Каква трябва да е температурата на течността в ПЕ тръбите за да отнема топлина?
А слънчевите колектори могат да греят и без термопомпа...
За тръби бих ползвал неръждавейка. В България слънчевия колектор е излишен при достатъчен обем на рова. През лятото имаш сериозна консумация на охлаждане. Като цяло е въпрос на сметка кое не ти стига. С добра изолация може да се докараш че си в излишък на топлина.

Водата дава 3,33.10^5 J/kg или 0,0925 kWh/kg. Ако приемем за една къща, че са нужни средно 10kW за 3 месеца, съвсем грубо и приближено това са 21,6 MWh. Делено на капацитета се получават 226,89 тона това горе долу куб 6х6х6м. Не е нещо непостижимо. Особено сравнено с прекопаването на двор декар с багер на 2 метра. Трябва да се има в предвид, че през лятото леда ще се ползва за охлаждане на къщата, което води до двойна ефективност. Грубо казано удвоява се COP.

Смятам че най-целесъобразно е топлобменника да е от прави тръби на дъното на резервоара. Всяка тръба да има кран в двата края да може да се изолира от колектора при спукване. Под тръбите да има втори ред перфорирани тръби в които да се нагнетява вода от резервоара така че да има принудителна циркулация около тръбите за да не се формира лед около тях, а само на повърхноста където се успокоява потока.

Имам в предвид един обект където може и да се навият на такава система. Само кой ще ми проектира резервоара?
2v6 - майстор
a_stoev написа:
... През лятото имаш сериозна консумация на охлаждане. Като цяло е въпрос на сметка кое не ти стига. С добра изолация може да се докараш че си в излишък на топлина.
Аз имам добра изолация (не казвам отлична). Не съм забелязал да имам излишък на топлина зимно време.
Нямам охлаждане и лятото това не ми липсва.
a_stoev написа:
...
Водата дава 3,33.10^5 J/kg или 0,0925 kWh/kg. Ако приемем за една къща, че са нужни средно 10kW за 3 месеца, съвсем грубо и приближено това са 21,6 MWh. Делено на капацитета се получават 226,89 тона това горе долу куб 6х6х6м. Не е нещо непостижимо. Особено сравнено с прекопаването на двор декар с багер на 2 метра. Трябва да се има в предвид, че през лятото леда ще се ползва за охлаждане на къщата, което води до двойна ефективност. Грубо казано удвоява се COP.
Ако не се ползва тая система за охлаждане ще може ли да оправдае инвестицията?
a_stoev - майстор
Говоря за целогодишен баланс. Иначе ми е малко странно в България да изкараш лятото без климатик. Къде живееш?
2v6 - майстор
a_stoev написа:
Говоря за целогодишен баланс. Иначе ми е малко странно в България да изкараш лятото без климатик. Къде живееш?
Да, вижда се говориш за целогодишен баланс с активно охлаждане.
Заради това питам, има ли смисъл от тази система само за отопление?

На сайта ми с данните за термопомпата доста точно е посочена позицията. Има и две измервания на температурата на околния въздух.
Кое денонощие това лято е било непоносимо горещо?

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=23&t=41067
https://cosm.com/users/2v6
idunno - специалист
Малко корекции на горните изкакзвания, че някой може да се обърка, като чете.
Числото 3,33.10^5 kJ/kg е специфична топлина на топене, а не топлоемкост или специфичен топлинен капацитет, както е по- новото наименование.
Специфичният топлинен капацитет на водата е при 0 градуса - 4,181 kJ/kg.

Специфичен топлинен капацитет е количеството топлина за единица маса небходимо да се повиши темперетурата с 1К.
Специфична топлина на топене е количеството топлина, което е необходимо да получи единица маса от дадено вещество при постоянна температура, за да премине от твърдо в течно състояние.

Пояснете или правете разлика между величините, че звучи объркващо за четящите...като мен :-D :-D .
Ahmakov - специалист
idunno написа:
Малко корекции на горните изкакзвания, че някой може да се обърка, като чете.
Числото 3,33.10^5 kJ/kg ...
... е много голямо, нека го намалим 1000 пъти и тогава нещата си идват на място. :wink:

Тази система е разработена и защитена с патент в Германия. А там лятото, имат по малка нужда от охлаждане, май...И баланса си им излиза. Ползват си всички възможни топлопритоци, от земята, от слънчево греене, от вятъра, от въздуха и от фазовия преход. Първите изградени системи са от 2007г, а първите за битови нужди са от 2009г. А щом се и финансират от програми подобни на нашата за енергиина ефективност, не са само празни приказки.
idunno - специалист
Правилно отбелязано за к-то пред J-то :).
a_stoev - майстор
Аз правя разлики, ама явно съм прекалил с хапчета за телепатия и затова забравям за поясненията. Благодаря за забележката.
Не съм се ровил на дълбоко, но не можах да намеря специфична топлина на топене на парафин. Ясно ми е че парафина е общо наименование на няколко вещества, имам в предвид парафин който се топи около 50*С
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: