• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
Сложих и outer wall wipe distance на 1мм. Имаше забелебително подобрение. Та лека се оказа това и 8мм retraction distance.
STEPER - специалист
Здравейте,
Някой ползвал ли е драйвери TMC2208 за стъпковите двигатели
в комплект с Ramps 1.4 и Mega2560 под Marlin 1.1.9
Поздрави
svdmk - специалист
съб фев 06, 2021 11:40 pmSTEPER написа:
Здравейте,
Някой ползвал ли е драйвери TMC2208 за стъпковите двигатели
в комплект с Ramps 1.4 и Mega2560 под Marlin 1.1.9
Поздрави
Ползвам TMC2208 на RAMPS1.4 на картезианският си принтер, но ги ползвам само на "standalone mode", де факто настройвам тока им с потенциометъра и те работят само в "stealthchop" режим.
Прецених на база на опита ми с тези драйвери на 32 битова платка на друг принтер, че не е нужно да добавям други кабелаци в и без това ограниченото пространство на кутията, в която е Ramps-а.
Иначе на coreXY принтера с 32 бита платка ги командвам по "uart", там от фърмуера се задава тока, микростепинга и скороста над която да преминава от "stealthchop" към "spreadCycle" режим.
Настройката съм я правил по това клипче

Макар и за марлин2 , това описание може да се приложи и за марли1.1.9 в часта за TMC2208.
Твърди се, че над 100 мм/с "stealthchop"-а започвал да пропуска стъпки, затова фърмуера се настрoйва да преминава към по-шумния "spreadCycle" режим.
Но на принтера с "ramрc"-а ползвам 120мм/с travel speed и не съм забелязал да пропуска стъпки.
STEPER - специалист
Здравей svdmk,
Благодаря за информацията.
Това видео съм го гледал няколко пъти тъй като при мен работят два борда SKR v.1.3 но не мини.
Сега имам намерение да подменя A4988 на RAMS-а с TMC2208 като направо да премина с управление на моторите по UART.
За целта ще използвам информацията от тази статия-
https://www.instructables.com/UART-This ... s-With-th/
При мен в слайсера винаги ми е стоял travel speed на 130 мм. и години наред с драйвери А4988 не съм
имал изпускане на стъпки. Въобще този момент за мен е непознат.
Между другото , да имаш някаква информация от къде най-безпроблемно може да се набави филамент производство на
компания 'Filamentarno' ?. Те имат един интересен и ефектен продукт който след постобработка добива прозрачен
вид като стъкло.
Поздрави

Прикачен файл

fila 2.jpg
fila 2.jpg (37.35 KиБ) Видяна 2019 пъти

Прикачен файл

Fila.jpg
Fila.jpg (40.3 KиБ) Видяна 2019 пъти
batrado - специалист
вт фев 02, 2021 10:28 amSTEPER написа:
batrado,
Не мисля,че качеството на печат се влияее от подмяната на двигатвл,при условие,че двата
двигателя по X,Y са еднакви и с еднакви настройки.Визирам системата Core XY.
Разбираемо,че енерго-механичните параметри трябва да отговарят за възела където се използват,
което ми подсказва,че NEMA 23 ще бъдат излишни за такова приложение.
На всичките си принтери /дори и сега на новият ми принтер който съм започнал/ използвам само
стъпкови двигатели NEMA 17HS4401 /дължина 39-40 мм.2.8 Волта,1.7А/ и които са повече от достатъчно
като работят при ток от 1.2А. Натоварването на осите X,Y не е голямо и е постоянна величина по време на печат
Аз печата от 60 до 100 мм. /обикновено на 80 мм/ в зависимост от модела и след 12 часа работа /най-дългият ми печат/
нямат признаци на недопустимо загряване или прегряване.
NEMA 23 широко се използват в CNC рутерите където усилията са мнооогократно по голями.
Поздрави
Привет,
до сега и аз не съм имал проблем с нема 17 моторите, като съм имал печат с продължителност над 30 часа. Самата схема, която ползвам при мен за CoreXY, е обтягане на ремъците чрез самите двигатели (по тази схема макималното време за печат е около 16 часа). Може някаква планка да измисля за моторите, за да не навивам и развивам винтове в алуминиевият корпус, а да се ползват винтове и гайки. То така или иначе искам да пробвам нов принтер но този път без пластмасови части, всичко от стомана рязано на лазер. За X и Y ще има рамка на която ще са закрепени моторите и линиейните направляващи. За Z се чудя, коя концепция да избера - задвижвне с два или три мотора или задвижване само с един.
Прикачен файл:
Z_V1.jpg
Z_V1.jpg (6.48 KиБ) Видяна 1991 пъти
Прикачен файл:
Z_V2.jpg
Z_V2.jpg (12.26 KиБ) Видяна 1991 пъти

До момента съм ползвал вариант с два мотора. Доволен съм и не е имало проблем със сихнронизацията. Инженерно по-интересно е реализацията на вариант с един винт и един мотор.
batrado - специалист
нед фев 07, 2021 9:24 pmSTEPER написа:
Здравей svdmk,
Благодаря за информацията.
Това видео съм го гледал няколко пъти тъй като при мен работят два борда SKR v.1.3 но не мини.
Сега имам намерение да подменя A4988 на RAMS-а с TMC2208 като направо да премина с управление на моторите по UART.
За целта ще използвам информацията от тази статия-
https://www.instructables.com/UART-This ... s-With-th/
При мен в слайсера винаги ми е стоял travel speed на 130 мм. и години наред с драйвери А4988 не съм
имал изпускане на стъпки. Въобще този момент за мен е непознат.
Между другото , да имаш някаква информация от къде най-безпроблемно може да се набави филамент производство на
компания 'Filamentarno' ?. Те имат един интересен и ефектен продукт който след постобработка добива прозрачен
вид като стъкло.
Поздрави
Привет,
само като идея: полу-прозрачно PETG и гланцов спрей няма ли да се получи същият ефект?
batrado - специалист
пет фев 05, 2021 9:49 pmbrum написа:
2) Влага в материала. Уж го държах затворен, но се опитах и да го изсуша на температура от 55 градуса (сложих го на леглото на принтера в картонена кутия, сложих вътре термодвойка и нагласих температурата на леглото да е такава, че вътре да поддържа 54-56 градуса за 5 часа). Разлика никаква...
Привет,
ако има влага ще се чува малко като пукане при печат. Сушенето аз преди го правих във фурна за около час на макс. 60 градуса.
Но има едни кутии, които се оказват много добри като размер за ролките филаменти. Вътре се побират две стандартни ролки от по килограм и има достатъчно място за кутийки със силикагел. Аз тази я купих от Метро - 8 литрова и грубо размери 22/22/22 см., сигурно и по другите магазини я има или поне подобни. На снимката не се вижда ясно но влагата е около 30%.
Прикачен файл:
Box_8L.jpg
brum - майстор
Реших евентуалният проблем с влагата със фабрично решение - Sunlu Dryer S1. Довечера ще печатам пак и ще видя има ли разлика.

И между другото реших да проверя фабричната калибрация на стъпките на екструдера. Бил съм с около 4% underextrusion...
batrado - специалист
съб фев 06, 2021 10:49 pmbrum написа:
Сложих и outer wall wipe distance на 1мм. Имаше забелебително подобрение. Та лека се оказа това и 8мм retraction distance.
Привет,
до колкото си спомням тези екзотични филаменти имаха абразивен ефект върху дюзите. Имаше някъде едно представявне на деформирана стандартна месингова дюза след един килограм светещ в тъмното PLA. Малко по назад в темата бяхме дискутирали различни видове дюзи.
brum - майстор
Дървеното PLA почти не износва дюзата. Износват тези с карбон и фосфоресциращите. Не ми е драмата с дюзата - сложих чисто нова и нямаше разлика.

Иначе имам и дюзи дето са за абразивни филаменти, но и те си омат кусури. Та за сега си чакат подходящият момент.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: