• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pasat - специалист
Мога да изолирам няколко поста от темата като общи за всичките въпроси. Всичко останало е приказки.
ELEMENTAL написа:
Най-лесният вариант вариант е да си смениш резистора.Болшинството светодиоди издържат до 20 милиампера, но пък имат различно прагово напрежение( зависещо от цвета).
Най-лесно резистора се изчислява по формулата:
R=U-Up/I
,където U е захр. напрежение,Up-напрежението на запалване(прагово) и I-тока през светодиода.
Up при червените светодиоди е 1,5-1,8волта, при жълтите- 1,8-2,0волта, при зелените- 2,2-2,8, при сините,УВ и белите- 3,0-3,5волта .Тъй, че:
24-1,8/0,02=1,2 до 1,5килоома за червен или жълт светодиод
24-2,5/0,02=1 до 1,2килоома за зелен
24-3/0,02=1килом за син,УВ или бял светодиод
Резистора трябва да е за половин ват.
Ако държиш на метода с ценера:
ELEMENTAL написа:
Праговото напрежение не се изменя при промяна на тока през светодиодите.Като си избрал друга стойност за токоограничаващия резистор си променил единствено тока течящ през тях:
R=U-Uп/I (Uп-прагово напрежение на светодиодите)
16000=338-27/I => I=19,5mA
20700=338-27/I => I=15mA
Стойностите за тока са изчислени при Uп=3V.
joe написа:
Здравейте,

днес набързо наравих една страничка за смятане на схеми със светодиоди с тукашните формули, искам да помоля хората дет са наясно с нещата да го погледнат и да ми кажат ако не смята вярно :) за да го оправя.

държа да кажа, че не е на кирилица и още е в много работен вариант но имам идеята да го оправя.

http://lambi.homebg.org/
ELEMENTAL написа:
s7ivur написа:
За да свържа паралелно 3 сини светодиода към 5В получих резистор ~33,3 Ohm(в случая 3 броя). Верни ли са изчисленията ми ?
Не съвсем.33омов трябва да е резистора при положение, че 3-те светодиода са свързани паралелно един на друг (и последователно спрямо него).До колкото разбирам обаче ти искаш на всеки светодиод да слагаш отделен резистор.В този случай резисторите трябва да са по 100ома.Ако сложиш по 33 ома на диод ще им превишиш тока поне 3 пъти.
Иначе мощността разсейвана от резистора можеш да изчислиш по тази формула:
P=U.I [W] , където U е пада на напрежие в/у резистора (в твоя случай около 2 волта) и I е тока през резистора.При пад 2 волта и ток 20 милиампера се получават 0,04W разсейвана топлина.Максималната разсейвана мощност на повечето резистори е 0,125W, 0,25W, 0,5W, 0,6W, 1W, 2W, 3W, 5W, 6W, 10W и тн.
Petyr написа:
По формулата в началото на темата излиза, че резистор не ми е необходим. Дали не съм сбъркал някъде?
.......
Каква ще е консумацията на тези 4 светодиода?
Трябва да сложиш резистор (примерно десетина ома), защото иначе рискуваш светодиодите да изгорят при повишаване на напрежението дори с 0,5-1волт.
Светодиодите ще консумират около 20mA.
P.S. Не е лошо да ги разделиш на 2 групи с отделни резистори светодиодите, така ще е сигурно, че ще светят дори и при поразреден акумулатор.
Justy написа:
Цветен код за резистори - тук

При захранване от акумулатор не ртрябва грец или каквото и да било друго, освен токоограничаващ резистор и прекъсвач.
Първо реши колко вата искаш да отдават диодите. След това прегледай темата - ELEMENTAL е дал пълните изчисления. Успех :)
ELEMENTAL написа:
Това е формулата за изчисление на токоограничаващия резистор:
R=Um-Up/I Амплитудната стойност на захранващото напрежението( преди гретц схемата) се изчислява по формулата 1,41.U=Um (в твоя случай 240V.1,41=338V).Up е сумарното напрежение на запалване на светодиодите(примерно при 100 последователно свързани червени светодиода то е в рамките на 180-200V).Повечето светодиоди издържат до 20милиампера така, че I < 20ма.
Изчисляване броя на светодиодите:
n<Um/Uп (Uп е праговото напрежение на един светодиод)
Пример:
U=~240V,I=20mA, използват се сини светодиоди с Uп=3V
Um=U.1,41 => Um=240.1,41 => Um=338V
Светодиодите са с Uп=3волта затова максималния им брой не трябва да превишава 100.
Up=Uп.100 =>Up=3.100=300V
R=Um-Up/I =>R=338-300/0,02 => R=38/0,02 =>R=1,9K =>ще се използва резистор 2К/2W(най-близката стандартна стойност)
Светодиодите се свързват по схемата дадена по-горе.

ltsakev написа:
адаптер с 5V захранване с леко удължен кабел за да стига до горе, канал за кабели 30 броя свето-диоди, 30 броя резистори 220 ома, и кабел с успоредна свързаност до всеки диод, поялник и малко пот.
pasat - специалист
pasat написа:
ELEMENTAL написа:
Най-лесният вариант вариант е да си смениш резистора.Болшинството светодиоди издържат до 20 милиампера, но пък имат различно прагово напрежение( зависещо от цвета).
Най-лесно резистора се изчислява по формулата:
R=U-Up/I
,където U е захр. напрежение,Up-напрежението на запалване(прагово) и I-тока през светодиода.
Up при червените светодиоди е 1,5-1,8волта, при жълтите- 1,8-2,0волта, при зелените- 2,2-2,8, при сините,УВ и белите- 3,0-3,5волта .Тъй, че:
24-1,8/0,02=1,2 до 1,5килоома за червен или жълт светодиод
24-2,5/0,02=1 до 1,2килоома за зелен
24-3/0,02=1килом за син,УВ или бял светодиод
Резистора трябва да е за половин ват.

Както и да смятам за захранващо напрежение 5V не мога да получа 220ома (дори и приблизително) за резистор при Up=3 и I=0.02А. Къде бъркам?

Някой по-горе беше ползвал за U=5 220ома резистор, от там ми идва питането
Последна промяна от pasat на ср яну 26, 2011 10:18 am, променено общо 1 път.
ELEMENTAL - специалист
R=(U-Up)/I
R=(5V-3V)/0,02A = 2V/0,02A = 100Ω
Не знам защо си останал с впечатлението, че трябва да се получат 220Ω.Разбира се, може да се използва и такъв резистор, но тока през диода ще е приблизително 2 пъти по-малък.
pasat - специалист
ако имам зарядно 5,7В, с ток 800мА и вържа паралелно 35 (примерно) светодиода с резистори 135Ω, какво ще стане с останалите 100мА (35бр. светодиоди по максимум 20мА = 100мА). Няма ли да оказват влияние върху диоди, резистори, зарядното?

Знам че много питам, ама там ми е силата :)
ELEMENTAL - специалист
Няма нищо лощо в това, че ти остава 100mA-ов запас.По принцип запаси винаги трябва да се оставят (при това не само при проектирането (или избора) на захранващия блок, но и при избирането на работния ток на светодиодите).
...
Прави ми впечатление, че много от хората пишещи в темата правят изчисленията си за избор на елементи, приемайки работен ток на светодиодите 20mA.Вярно, че повечето високояркостни светодиоди имат точно такъв максимален ток в права посока, но и има видове с значително по-малък (пък даже и по-голям) макс. ток.Последното изречение е присъствало неведнъж в постовете ми, но явно не се е намерил някой да го прочете.Не може току така да се избира работен ток, без да се знае какъв е макс. позволен ток за конкретния модел LED.Освен това напрежението в права посока на светодиодите не зависи само от цвета им, ами и от тока течащ през тях, от температурата , и от куп други фактори.Поради тези причини във формулите, съответните параметри трябва да приемат конкретните си стойности от спецификацията на дадения вид светодиоди.Относно избора на работен ток на светодиодите - той ВИНАГИ трябва да е по-малък от макс. ток посочен в спецификацията.
Пример:
Захр. напрежение -12V
Брой на светодиодите - 3
Използвани светодиоди:
http://www.sparkfun.com/datasheets/DevT ... 6QWF-D.pdf
Да се изчисли токоограничаващия резистор (R) (при последователно свързани светодиоди и ток през тях 20mA)
Решение:
От спецификацията виждаме, че макс. ток в права посока е 30mA.Споменатата стойност на тока в условието е 20mA - съответно условието за раб. ток е изпълнено (раб. ток < макс. ток на светодиодите)
От спецификацията виждаме, че напрежението в права посока на всеки един от светодиодите е 3,3V (при ток 20mA).Тогава:
R=(U-Up)/I = (12V-3*3,3V)/0,02A = (12-9,9)/0,02 = 2,1/0,02 = 105Ω
Разсейваната от резистора мощност е :
Р=(U-Up).I = 2,1*0,02 = 0,042W
Избираме резистор - 110Ω/0,125W (стандартна стойност)
iveliks - специалист
Здравейте искам да попитам че вече се хванах за главата и незнам какво да правя .Ситуацията е такава в коридора имам борд за скрито осветление което ще бъде и основното за помещението ,първоначално замисъла беше там да има от тънките пури но някой ми каза че луминисцентното осветление изгаря бързо като се светва и гаси на чести интервали (дали е така?)и започнахме да мислиме за лед лентите но ходих и гледах в един магазин мострата и като изключиме цената защото ми трябват около 20м и там не ми дават гаранция че ще е добре осветено със 60 диода на метър та сега незнам към какво да се насоча моля дайте някъква идея какво да правя дали да си купя диоди и да ги свържа в кабелен канал дали цената ще е колкото на лентата или... Благодаря за всяко мнение.
ELEMENTAL - специалист
Колко квадратни метра ти е коридора?
П.П.Правилно са ти казали за луминисцентните лампи.
iveliks - специалист
квадратурата е около 7 квадрата с Г образна форма .Това относно осветяването ли е
ELEMENTAL - специалист
iveliks написа:
... какво да правя дали да си купя диоди и да ги свържа в кабелен канал дали цената ще е колкото на лентата ...
За единица светлинен поток светодиодната лента излиза в пъти по-евтино.
Иначе на повечето светодиодни ленти с 60 LED-а на метър им дават светлинен поток от порядъка на 200-300lm за метър.Това за 20метра прави 4000-6000lm или средна осветеност от около 600lx (ако приемем, че осветлението е директно).За сравнение - необходимата осветеност за един коридор е 50-100lx.За съжаление, обаче не мога да ти кажа със сигурност каква ще е осветеността в твоя случай (все пак ще е скрито(т.е. индиректно) осветлението и голяма част от светлината ще се губи при отразяването и от тавана, и стените).Предполагам, че ще е достатъчна, но все пак нека и другите колеги се изкажат.
styb - специалист
Цените на светодиодните ленти доста бързо падат , виж тук http://bgled.com/product/28/led-lenta-fs3528-60ww.html , така че с лум. лампи няма да ти излезе кой знае колко по евтино. 20м по 150 лумена са 3000 лумена като имаш в предвид че една най обикновенна лампа 100W има около 1000 лумена така че и според мен ще ти е достатъчно
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: