• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
halidon - напреднал
От мен месото :-D и бирата :prost: ,че все още не съм си направил "чушкопека" - търся части. :wuah:
halidon - напреднал
Забравих дърва за клечки за зъби ще си вземем от горски :axe: - без пари. :-D
velsi - Почетен майстор
Май ще идвам да чистя. :evil:
karamundi - специалист
защо толкова скиптично към чушкопека спокойно може да се закали остре към 15 -20см.аз съм топил бронз в чушкопек :-D
Стефан - майстор
karamundi написа:
защо толкова скиптично към чушкопека спокойно може да се закали остре към 15 -20см.аз съм топил бронз в чушкопек :-D
Да, бе
Напиши формулата на бронз, и температурата, при която се топи.
halidon - напреднал
За колко време достигаш температура от 1050оС с Чушкопека :? -да знам дали ще има време да се изстуди бирата, че топла не я пия. :lol: :lol: :lol:
P.S. Дървата за клечките ще ги вземем от горския :axe: - и той е човек! :-D
Харалампи - специалист
velsi написа:
Май ще идвам да чистя. :evil:
Заприлича на чат рум и галерия едновременно. Затова и спрях да се обаждам. Ако не започне да се подава сериозен материал, направо трий темата. Има много форуми специално за направата на ножове. В тях се пише по същество и наистина са интересни. До тук нищо съществено не видях. Ако бях на мястото на Карамунди, щях да я затрия сам и да започна отначало, но вече спазвайки духа на форума, а именно конкретно и с примери как се прави нож. Всеки може да рови за снимки в нета.

А за конусната ламарина въобще нямам думи. Братле, конуса е ротационна фигура, не е плоска.

И за да не съм голословен, ще ти кажа как ние в РМЗ-то на НХК Бургас правихме ножове. Първо изврънквахме от някой стругар парче плътно 4х13. След това висвахме при ковачите и къде с молби, къде със стъклени поръчки успявахме да се сдобием с пластини изковани от плътния материал. Забележи не ламарина а ковани пластини. След това пък висвахме при шлайфистите за да ни шлайфат пластините.
Чак тогава почвахме да оформяме скоса и формата на ножа. 2 години съм седял на шмиргела докато започна да правя поносими скосове. Накрая молех някой от старите кучета да ми го довърши. Спед това на кечето се поставя шкурка с карфички или дълги пирончета. 2000 оборота на бормашината и почва голямото търкане. Сменяш няколко шкурки и накрая полиране с шлайф паста. Остава да се сложи дръжката и предпазителя. Във връзка с предпазителя мога да ви разкажа една смешна история. Направих предпазител от бронз, защото ме мързеше да търкам с пилата нераждаемо. След около 6 месеца ножа се счупи при предпазителя. Докато зяпах като слабоумен, баща ми хвърли едно око и рече "Я виж какъв хубав пример на електрохимична корозия". Може и да изглеждат добре бронзовите предпазители на декоративни ножове, но ако често чистите риба с тях се получава като при мен.

Айде със здрве и да разкажете как процедирате вие.
hygro - майстор
Дочакахме Харалампи да пусне и материал по същество, макар и предпазливо... Други няма ли? Ножарството е изкуство, ей...
karamundi - специалист
има едни прахове наричат се карборунд и се лепят на кичена шайба,те са по едрина и се по лучава вид шмиргел.почваш от по едър към по ситен и накрая с пастата.а сега се ползват шкурки става по бързо защото не се лепи и се сменява бързо.а по повод скоса први се много лесно на шмиргела просто обръщаш с острието на горе за да го виждаш хващаш центъра ха камаика и движиш и готово после по етапен ред,абразиви и паста на кичето после паста на парцаленото киче и става джам :wink:а по повод температурата на чушкопека за 30-40 мин прави над 1200* обаче се запушва с глина за да не се губи жега :-D
Iliev Labs - специалист
:? А каква темперетура трябва за коване и каква за закаляване?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: