• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iceheart - специалист
a_stoev написа:

Не забравяйте за антифриз, че оня ден познат си спука топлобменика от дефроста. Сега филма е "колко вода може да изпие дайкина преди да умре".
С антифриз ли пълните системите или пропилен гликол. Каква концентрация правите?
2v6 - майстор
iceheart написа:
a_stoev написа:

Не забравяйте за антифриз, че оня ден познат си спука топлобменика от дефроста. Сега филма е "колко вода може да изпие дайкина преди да умре".
С антифриз ли пълните системите или пропилен гликол. Каква концентрация правите?
При мен антифриз във вътрешната инсталация няма.
iceheart - специалист
Колегата писа, че негов познат си спукал ТО при дефрост. :-k При дефрост каква е температурата? При изпарителя температурата не е ли плюсова?
stelaartoa - специалист
Мой клиент с термопомпа с конвенционалка Дженерал,правена от друг,пука два пъти топлообменника,уж от много "високото " налягане на фреон 22.
Накрая се оказа,че помпата му са я вързали в оригиналната платка на климатика вместо вътр.вентилатор,а там логиката е да спре вентилатора ( помпата) при дефрост. Така няма циркулация на вода през ТО при дефроста и много ясно,че ще се спука.
Иначе,ако помпата си върти постоянно,няма как за 5-10 мин да свали температурата на водата от 30-40 гр до под нулата. Температурата спада с 5-10 гр максимум.
iceheart - специалист
Малко инфо = Гъста мъгла. :?
Много инфо = Слънчев ден. :)

Благодарности.
iceheart - специалист
Здравейте.
Нямах време да пиша до каде съм стигнал с ТП-та. Сега имам малко време да напиша някой ред. Няма да пускам още снимки, че стана такава плетеница, че чак плаши :x , но това е времено така че няма проблем. Пуснах го, че после пак го местих и пак го пусках защото му отстраних някой дефекти от първото вързване (много благодарности на phoenix за оказаната помощ). ТП-та работи след няколко пуска и преработки вече 72 часа и е изхарчила 64 кв. във вкъщи е 22-24 грагуса външната температура е -3-4 вечер и 8-9 през деня. Помпата работи плавно успях да намеря правилното мястото на датчиците след няколко опита и разбрах че на куает режим не му дава да се изфорсира след дефрост а му дава да отива до средни обороти. Само на въздушния сложих 10 килоома ама нещо не ми харесва защото на 44 градуса отговарят на 16 градуса на дистанционото и сигоро ще трябва да сменя съпротивлението. Температурите са: Входящ фреон: 50-55 гр. Изходяща вода: 47-50 гр Изходящ фреон: 40-45 гр Входящ вода: 42-46 гр. Малко ме притесняват няколко неща. 1-това че връщащата вода е малко по висока от изходящия фреон. 2-по спецификация на фреон 410 му дават при 55 гр му дават около 34-35 бара, а при мен при 55 гр. е около 29-30 бара и си мисля че май иска малко фреон. Снимки ще пусна по нататък като изглежда малко по добре системата и съм намислил още една проба. Искам да знам какво мислите по въпроса и да си кажете мнението. В момента топля 85 кв. с 24 ребра на 600 , 20 ребра на 800 и конвектор клима 2000 модел 035. Всички радиатори са с термо глави.
Последна промяна от iceheart на чет мар 08, 2012 5:51 pm, променено общо 1 път.
phoenix - специалист
Сега като долееш и фреон и нещата ще си дойдат горе долу на място. Въпреки че ТО ти е голям според мен и то не с малко!
iceheart - специалист
Сигоно е голям не споря с хора които имат доста повече опит от мен, но така и така съм я вързал и това имам на първо време така, че за теста ще ми свърши работа и ще мога да придобия претстава за какво става на въпрос. По нататък ще го сменя с точния размер. Сега ме интересува как да преценя колко фреон да долея. Спрямо 55 гр. = 34-35 бара или по друг начин? Има ли значение каква е външната температура или не? Чакам предложения. Благодаря ви
2v6 - майстор
iceheart написа:
Здравейте.
Нямах време да пиша до каде съм стигнал с ТП-та. Сега имам малко време да напиша някой ред. Няма да пускам още снимки, че стана такава плетеница, че чак плаши :x , но това е времено така че няма проблем. Пуснах го, че после пак го местих и пак го пусках защото му отстраних някой дефекти от първото вързване (много благодарности на phoenix за оказаната помощ). ТП-та работи след няколко пуска и преработки вече 72 часа и е изхарчила 64 кв. във вкъщи е 22-24 грагуса външната температура е -3-4 вечер и 8-9 през деня. Помпата работи плавно успях да намеря правилното мястото на датчиците след няколко опита и разбрах че на куает режим не му дава да се изфорсира след дефрост а му дава да отива до средни обороти. Само на въздушния сложих 10 килоома ама нещо не ми харесва защото на 44 градуса отговарят на 16 градуса на дистанционото и сигоро ще трябва да сменя съпротивлението. Температурите са: Входящ фреон: 50-55 гр. Изходяща вода: 47-50 гр Изходящ фреон: 40-45 гр Входящ вода: 42-46 гр. Малко ме притесняват няколко неща. 1-това че връщащата вода е малко по висока от изходящия фреон. 2-по спецификация на фреон 410 му дават при 55 гр му дават около 34-35 бара, а при мен при 55 гр. е около 29-30 бара и си мисля че май иска малко фреон. Снимки ще пусна по нататък като изглежда малко по добре системата и съм намислил още една проба. Искам да знам какво мислите по въпроса и да си кажете мнението. В момента топля 85 кв. с 24 ребра на 600 , 20 ребра на 800 и конвектор клима 2000 модел 035. Всички радиатори са с термо глави.
Температурата на фреона на вход на топлообменника не е температурата на кондензация :idea: Тази температура трябва да е минимум 5 градуса по-висока от температурата на кондензация.
При 30 бара налягане температурата на кондензация е около 50 градуса, така че при теб нещата изглеждат нормални.
a_stoev - майстор
iceheart написа:
Колегата писа, че негов познат си спукал ТО при дефрост. :-k При дефрост каква е температурата? При изпарителя температурата не е ли плюсова?
Спука го като се стопли времето и спрял циркулацията. При дефрост сваля и под 0*С. Погледни някой климатик вътрешното му как заскрежава.
А антифриза слагайте каквото ви е на сърце. и етилен глюкол и пропилен глюгол се ползва. етилена май беше отровния, но може и да бъркам.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "ТЕРМОПОМПА ОТ PANASONIC CU-E12-DKE" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: