• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Neno Er - специалист
Ако правилно съм разбрал, става въпрос за жив плет, който да възпрепятства влизане на мангали.
Птичето грозде-лигъструм е подходящо, но не е препятствие.От него се оформят много красиви живи плетове, както вече някой показа.
Има едно растение,вистерия (глициния, гледичия, син салкъм). Познато е под тези имена. може да се поддържа като храст и най-важното има 5-6сантиметрови бодли и е идеално за целта.
evdoki - специалист
http://gradinata.bg/index.php?plant=210 това е за гледичията. аз доколкото знам е дървесен вид, а не храстовиден
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Neno Er написа:
Има едно растение,вистерия (глициния, гледичия, син салкъм). Познато е под тези имена. може да се поддържа като храст и най-важното има 5-6сантиметрови бодли и е идеално за целта.
Глициния е увивно, катерливо, може да ти се качи на главата, но не и да те предпази. Прилича на огромна лоза отрупана с лилав цвят вместо с гроздове. Може да убие със силата на уханието си.
Гледичия е дърво, много високо, верно с бодли, но недостижими.
Предполагам имаш предвид нещо друго.
Neno Er - специалист
В интерес на истината с гледичия бе ограден стадиона в родното ми село/град. В началото го поддържаха с редовно подрязване и бе доста непроходим плет. В последствие ги изоставиха и станаха наистина големи дървета.
Глицинията може би ме подведа с другото си име-син салкъм. Тук по нашия край на акацията казваме и салкъм.
mim - специалист
предполагам че ако под увивните растения има метална мрежа, то тя трябва да върши охранителната роля, ако искате бодли сигурно и с допълнително бодлива тел става, а зеленото върху нея за декоративен ефект с най-примамливите невинни цветчета :-D

снощи случайно попаднах на това
http://zainteriora.com/index.php?option ... &Itemid=53

нямам си никаква идея каква е основата, как се полива и поддържа, но изглежда красиво
Изображение
merakliq - специалист
Реших и аз да се включа в темата. Есента на 2008 и аз засадих 40 стръка лигуструм, през 20 – 25 см. За съжаление от тогава не съм ги виждал, но съседите ме увериха, че са се хванали. Края на този, началото на другия месец мислч да видч докъде са пораснали. Кога мислите, че трябва да се подрежат?
evdoki - специалист
аз ги режа на около 20-25 см. от предишното подрязване за да се оформя равномерно. вече съм достигнал около 2 метра височина и я поддържам.
trolazol - специалист
evdoki интересно ще е да споделиш няколко фотоса ако това не те притенява, два метра зелена ограда е мечта за мен за колко време си я постигнал ?
merakliq - специалист
evdoki написа:
аз ги режа на около 20-25 см. от предишното подрязване за да се оформя равномерно. вече съм достигнал около 2 метра височина и я поддържам.
А кога през тази година трябва да ги подрежа за първи път, при условие, че съм ги засадил октомври 2008. Може би април – май? Трябва ли да се торят или нещо подобно. Ще съм благодарен, ако споделиш своя опит в отглеждането на твоя жив плет.
merakliq - специалист
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2511 ... 071504.JPG

Ето това са прясно насадените лигуструми. :)
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

Тема "Вечно зелен жив плет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: